Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
WSKAŹNIKI
2
WSKAŹNIKI to substancje, które zmieniają barwę w zależności od odczynu roztworu
3
PAPIEREK UNIWERSALNY Papierek barwi się na CZERWONO ODCZYN KWASOWY
Papierek pozostaje ŻÓŁTY ODCZYN OBOJĘTNY Papierek barwi się na NIEBIESKO lub ZIELONO ODCZYN ZASADOWY
4
ORANŻ METYLOWY ODCZYN: KWASOWY OBOJĘTNY ZASADOWY KOLOR ROZTWORU:
CZERWONY POMARAŃCZOWY ŻÓŁTY
5
FENOLOFTALEINA ODCZYN KWASOWY ODCZYN OBOJĘTNY ODCZYN ZASADOWY
6
PRZYKŁADY INNYCH WSKAŹNIKÓW KWASOWO-ZASADOWYCH
Esencja herbaciana – jaśnieje w środowisku kwasowym, a w środowisku zasadowym ciemnieje. Zabarwienie wywaru z czerwonej kapusty w roztworach o odczynie: kwaśnym - czerwono-fioletowe, w obojętnym - niebieskie w mocno zasadowym - zielone i żółte. Sok z czerwonego buraka w zetknięciu z zasadą jaśnieje, a w zetknięciu z kwasem ciemnieje.
7
Pytania 1 2 3 4 5 6 7 8
8
1. Jaki kolor przyjmie fenoloftaleina w occie ?
A) malinowy B) bezbarwny C) żółty
9
2. Wskaźnik, który działa na kwasy, zasady to:
A) oranż metylowy B) fenoloftaleina C) uniwersalny papierek wskaźnikowy
10
3. Roztwór soli kuchennej po dodaniu kilku kropel oranżu metylowego zabarwi się na kolor:
A) niebieski B) czerwony C) pomarańczowy
11
4. Który wskaźnik zalicza się do grupy wskaźników naturalnych?
A) kawa B) alkohol metylowy C) esencja herbaciana
12
5. Wskaźnikiem działającym TYLKO na zasady jest:
A) uniwersalny papierek wskaźnikowy B) fenoloftaleina C) oranż metylowy
13
6. Woda destylowana spowoduje zabarwienie uniwersalnego papierka wskaźnikowego na kolor:
A) czerwony B) niebieski C) barwa papierka nie zmieni się
14
7. Wskaźniki chemiczne służą do określenia:
A) odczynu roztworu B) stężenia procentowego roztworu C) stanu skupienia substancji rozpuszczonej
15
8. Jaki kolor przyjmie uniwersalny papierek wskaźnikowy w soku cytrynowym?
A) czerwony B) niebieski C) barwa papierka nie zmieni się
16
Prawidłowa odpowiedź!
Powrót do pytań
17
Zła odpowiedź Powrót do ostatniego pytania
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.