Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSeweryn Wawrzyniak Został zmieniony 6 lat temu
1
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Opracowała: Aleksandra Wojtysiak
2
Wstęp Zapraszam na krótką wycieczkę po kuchni polskiej. W tej prezentacji pokarzę najbardziej znane polskie potrawy przygotowywane codziennie jak i od święta. Mam nadzieję, że się spodoba. Zapraszam do obejrzenia.
3
Święta, Święta…
4
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi jakże wszystkim dobrze znane goszczą od dawna na polskich stołach w dzień Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki żytniej ok. 1 szklanki wody 2 żółtka 1 jajo 2 łyżki masła sól Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 cebula 1 ząbek czosnku pieprz ½ łyżeczki cukru
5
Wigilijna zupa grzybowa
Zupa grzybowa to jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Składniki: 10 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 duża marchew seler por 3 listki laurowe goździk 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2 kieliszki czystej wódki 5 dag zimnego masła sól
6
Karp smażony Smażony karp w wigilię jest często widziany na polskich stołach. Składniki: filet z karpia 2 cytryny bułka tarta pszenna sól do posypania olej lub masło do smażenia
7
Makowiec z kruchego ciasta
Makowiec to najczęściej przyrządzane ciasto z okazji świąt. Składniki: Na masę: Na ciasto ½ kg maku 1kg mąki i ½ szklanka cukru 1 proszek do pieczenia ½ paczki margaryny 1 szklanka cukru całe jajka, zapach i bakalie 1 paczka margaryny 4 całe jajka ½ butelki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy
8
Kapusta z grochem Kapusta z grochem to idealna potrawa na świąteczny stół. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg grochu (obłuskany, połówki) Smalec do okraszenia 1 cebule - duże
9
I po świętach
10
Rosół z kury Tą tradycyjną potrawę zna cała Polska. Składniki:
1 kura (około 1 kg) 2 marchewki 2 pietruszki (małe) 1 cebula 1/5 selera por (2 zielone liście) kilka ziarenek czarnego pieprzu sól 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego natka zielonej pietruszki (do smaku)
11
Barszcz czerwony Trudno sobie wyobrazić mieszkanie bez barszczu czerwonego. W tym wypadku na ostro. Składniki: 0,5 litr kwasu buraczanego 1 cebula ½ selera 20 g grzybów suszonych 500 g buraków 1 pietruszka Cukier ½ torebki liści laurowych Pieprz czarny mielony Od 3 do 4 ziaren ziela angielskiego
12
Pulpety w pomidorach Pulpety w pomidorach zawsze pyszne, jak u dziadków. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 kajzerka 1 cebula ½ szklanki mąki Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy w słoiku
13
Tradycyjny schabowy Nie ma domu, w którym nie gościłby schabowy z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 1 kg schabu z kością lub bez 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia
14
I coś na słodko
15
Placki z jabłkami Placki z jabłkami to słodka, polska tradycja z przyjemnością zjadana przez małych i dużych. Składniki: 5 jabłek 1 szklanki mąki 0,8 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Sok z 1 cytryny Olej do smażenia
16
Jabłecznik Jabłecznik, ach…
Myśląc o jabłeczniku, przypomina mi się kruche ciasto, mus jabłkowy, zapach cynamonu w całym domu i najważniejsze: ciepły uśmiech Babci. Składniki: 1 paczka margaryny 1 szklanka cukru pudru 2½ szklanki mąki 5 jajek 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach
17
Babka cytrynowa Babka cytrynowa najczęściej gości w koszyczkach niesionych do kościoła z okazji Wielkiej Nocy. Składniki: 0,25 dkg cukru 0,25 dkg mąki 0,25 dkg margaryny 5 jajek 1 cytryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
18
Linki stron internetowych z, których korzystałam.
zupa-grzybowa,10542,przepis.html
19
Życzę smacznego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.