Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WIEM, CO JEM ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO I SYSTEMATYCZNIE UNIKAM NIEZDROWYCH PRODUKTÓW ZNAM ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
2
KRZYŻÓWKA tłuszcze podwieczorek warzywa białka higiena konserwanty
Hasło: zdrowie
3
FUNKCJE SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
woda – podstawowy składnik do życia, białka – materiał budulcowy, buduje i regeneruje organizm, cukry (węglowodany) – materiał energetyczny, dostarcza energii potrzebnej do poruszania, pracy narządów wewnętrznych i materiał zapasowy, tłuszcze – dostarczają energii cieplnej, potrzebnej do ogrzania organizmu, utrzymania stałej temperatury, materiał zapasowy, błonnik – funkcja regulująca i stabilizująca, witaminy i sole mineralne – funkcja regulująca.
5
Pamiętaj, odpowiadaj szczerze.
Czy jesteś teraz głodny? Czy zjadłeś przed wyjściem do szkoły śniadanie? Czy masz w torbie lub plecaku coś do zjedzenia? Czy masz przy sobie jakiś owoc? Czy lubisz rzeczy pikantne? Czy codziennie jesz coś słodkiego? Czy lubisz warzywa? Czy często jesz ryby? Czy zwracasz uwagę na wartość kaloryczną spożywanych pokarmów?
6
ZDROWE ODŻYWIANIE, DŁUGIE ŻYCIE
ELIMINANTKA ZDROWE ODŻYWIANIE, DŁUGIE ŻYCIE
7
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ SPOŻYWANYCH PRODUKTÓW. STRZEŻ SIĘ NADWAGI I OTYŁOŚCI, BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. JEDZ DUŻO PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH. PIJ MLEKO LUB JEDZ PRODUKTY MLECZNE. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. JEDZ CODZIENNIE DUŻO OWOCÓW I WARZYW. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW. ZACHOWAJ UMAR W SPOŻYCIU CUKRU I SŁODYCZY. OGRANICZAJ SÓL I OSTRE PRZYPRAWY.
8
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.