Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Optymalizacja SAS OLAP Studio
Wstępna prezentacja projektu
2
Motywacje Chęć zgłębienia wiedzy o sposobie działania i administracji systemu SAS OLAP Server Chęć poznania różnych technik optymalizacji dostępu do danych dla systemów OLAP i ich skuteczności oraz kosztów Możliwość poznania języka MDX Ewentualna przydatność wniosków dla osób trzecich (aministratorzy hurtowni danych, firma SAS)
3
Cele Przebadanie i ocena ogólnych możliwości optymalizacyjnych SAS OLAP Server Porównanie poszczególnych technik optymalizacji zastosowanych w ramach systemu Wyciągnięcie wniosków z uzyskanej wiedzy
4
Obszary optymalizacji
Rozmiar danych na dysku (kompresja). Szybkość dostępu do danych (indeksy, cache). Wykorzystanie zasobów (wielu procesorów / dysków / baz danych) systemu. Obciążenie procesora / zajętość pamięciowa / częstość wykonywania operacji I/O przez procesy OLAP (wielkość strony). Szybkość tworzenia OLAP Cubes.
5
Studium przypadku Realistyczne hurtownia danych i nietrywialne analizy – dwa podejścia: Opracowanie modelu hurtowni danych i analiz (oraz ich oczekiwanych wyników), a następnie wygenerowanie dużej ilości realistycznych danych Wykorzystanie prawdziwych danych (np. o użytkownikach odwiedzających stronę internetową)
6
Plan eksperymentów Obserwacja i rejestracja wybranych kryteriów optymalności w procesie tworzenia wielowymiarowych analiz: Dla pojedynczych aktywnych technik optymalizacji Dla systemu skonfigurowanego optymalnie z punktu widzenia przygotowanych analiz Dla wybranych kombinacji technik optymalizacji
7
Narzędzia optymalizacji w SAS OLAP Studio
SAS Management Console Application Response Measurement Scalable Performance Data Engine SAS OLAP Cube Studio (Cube tuning)
8
Ogólny harmonogram prac
Instalacja i konfiguracja systemu. Zaplanowanie studium przypadku. Zbieranie / generowanie danych. Utworzenie hurtowni. Stworzenie zestawu zapytań MDX i raportów dla utworzonej hurtowni. Testy. Raport - wnioski.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.