Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kuchnia turecka
2
baklava baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich.
3
Składa się z mielonej jagnięciny, baraniny, cielęciny lub wołowiny.
Icli kofte Icli kofte-turecki, Shishi kofte, lub kofte mgła Jest to wariant Klops kebab w kuchni tureckiej. Składa się z mielonej jagnięciny, baraniny, cielęciny lub wołowiny.
4
kadayif KADAYIF-STANOWI DOSKONAŁĄ BAZĘ DO ARABSKICH DESERÓW, MOŻNA PRZEKŁADAĆ ORZECHAMI, SEREM CIASTO JEST KRUCHE PO UPIECZENIU, SMAK MA NEUTRALNY, DLATEGO SMAK PRZYGOTOWYWANEGO DESERU ZALEŻY W DUŻEJ MIERZE OD UŻYTYCH DODATKÓW.
5
kebab Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczne. Jest to danie kuchni tureckiej w postaci baraniny.
6
lahamcun Lahmacun– tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia.
7
shoarma shoarma– bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się.
8
menemen MENEMEN-TO TYPOWA TURECKA POTRAWA NA SNIADANIE. TO INACZEJ TURECKA JAJECZNICA Z POMIDORAMI.
9
pilav PILAV-TAK JAK W POLSCE NAJPOPULARNIEJSZYM DODATKIEM DO OBIADU SĄ ZIEMNIAKI Z WODY, TAK W TURCJI PILAV CZYLI RYŻ GOTOWANY NA SYPKO. INACZEJ RYŻ PO TURECKU.
10
MERCIMEK CORBASI-TURECKA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY.
11
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ PRZYGOTOWAŁ; PATRYK SZYCHMAN ŹRÓDŁA:
CN8QFGGIMAI&URL=HTTP%3A%2F%2FWWW.PRZYSLIJPRZEPIS.PL%2FPRZEPIS%2FSLOWICZE-GNIAZDKA-Z-CIASTA-KADAYIF- 8&USG=AFQJCNFRNLYFCWKBLTMQN3ZKZQHIFH5CCA&BVM=BV ,D.BGG PRZYGOTOWAŁ; PATRYK SZYCHMAN
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.