Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Paulina Hanas Kornelia Mucha Kl. II LO
2
Niestosowanie się do zasad racjonalnego żywienia w okresie młodzieńczym powoduje powielanie błędów żywieniowych w dojrzałym wieku. Prawidłowe zasady żywienia, wprowadzone dopiero w późniejszym wieku, w niewystarczający sposób wynagradzają nieprawidłowości, które wystąpiły w młodości. W zależności od rodzaju popełnianych błędów mogą one inicjować powstawanie wielu schorzeń, tworząc idealne podłoże dla ich rozwoju.
3
Podstawowe błędy nadmierne spożycie pożywienia, które prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, gdy wartość energetyczna żywności przekracza wydatek energetyczny organizmu, zbyt niska ilość pożywienia, niepokrywająca zalecanego dziennego zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze, nieprawidłowe zbilansowanie diety, prowadzące do nadmiarów niektórych składników, przy niedoborach innych, nieregularność spożycia posiłków, nieodpowiedni dobór produktów pod względem jakościowym, brak urozmaicenia diety, stosowanie niewłaściwych diet odchudzających, spożycie posiłków w pośpiechu, przez co odnotowuje się zwiększoną popularność produktów typu „fast food”.
4
Wśród popełnianych jakościowych błędów żywieniowych przez młodych ludzi zwraca się uwagę na zbyt wysokie spożycie tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego względem roślinnego. Wynika to m.in. ze znacznego spożycia masła, jako dodatku do potraw czy smarowania pieczywa, częstego używania śmietany, tłustych przetworów mlecznych, dań typu fast food, wyrobów cukierniczych, słonych przekąsek (np.chipsów), tłustych wędlin i mięs oraz używania takich dodatków tłuszczowych, jak słonina czy smalec, które powinny być całkowicie wyeliminowane i zastąpione olejami roślinnymi. Powoduje to, że większym źródłem energii stają się kwasy tłuszczowe nasycone niż wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
5
Rzadkie spożywanie ryb sprawia, że obserwuje się zbyt mały udział kwasów tłuszczowych n – 3 i witaminy D w diecie nastoletnich osób. Jeżeli już są spożywane, to stosowana najczęściej obróbka termiczna (smażenie), powoduje straty właściwości odżywczych i utleniania się kwasów tłuszczowych n – 3.
6
W grupie dzieci i młodzieży obserwuje się nieprawidłowy stosunek spożycia węglowodanów prostych do złożonych. Nadmiar pierwszych oraz sacharozy, czyni je głównym źródłem energii w żywności. Dzieci i dorastający młodzi ludzie coraz częściej preferują słodką przekąskę w postaci batonika, cukierków, ciasteczek czy słodkiego napoju zamiast sięgnąć po wartościowy posiłek bogaty w złożone węglowodany.
7
Źródłem tych ostatnich są przede wszystkim płatki, kasze, pieczywo, ziemniaki, ryż i nasiona roślin strączkowych. Przez ograniczanie spożycia tych produktów może również dochodzić do niedoborów błonnika pokarmowego i składników mineralnych takich, jak: potas, żelazo, magnez, cynk.
8
Przez zbyt małe spożycie produktów mlecznych oraz mleka młodzi ludzie zmagają się także z niedoborami wapnia, na którego braki są szczególnie narażeni przez znaczący wzrost zapotrzebowania na ten pierwiastek po 10 roku życia.
9
Niedobory dotyczą także witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców, które młodzież rzadko spożywa w zalecanych ilościach (4 – 5 razy dziennie). Warzywa nie są zbyt chętnie spożywane, być może wynika to ze zbyt małej atrakcyjności ich przyrządzania. Zamiast świeżych owoców, młodzież spożywa soki owocowe, dostarczając tym samym organizmowi dużą porcję cukrów prostych przy ubogich ilościach witamin.
10
Częstą nieprawidłowością w jadłospisach młodzieży jest również zbyt wysokie spożycie sodu i fosforu oraz nieprawidłowe nawadnianie organizmu. Zaburzona tym gospodarka wodna może rzutować na prawidłowość przemian biochemicznych w młodych organizmach. Wpływ na błędy żywieniowe, charakterystyczne dla młodych ludzi, wywiera również niewłaściwy dobór asortymentu w sklepikach szkolnych, oraz mało atrakcyjne posiłki oferowane przez stołówki szkolne.
11
Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Naukowcy coraz częściej podkreślają, że sól jest „białą śmiercią”, ponieważ spożywana w dużym nadmiarze prowadzi do nadciśnienia tętniczego, a w konsekwencji do zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu.
12
Woda jest jednym z najważniejszych i niezbędnych do życia składników naszego organizmu. Nawet niewielki jej niedobór prowadzi do zaburzeń procesów metabolicznych i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych toksyn. Dlatego ważne jest, aby wypijać około 2 litrów napojów każdego dnia.
13
10 najczęstszych błędów żywieniowych
Dieta źle zbilansowana pod względem jakościowym i ilościowym (nieodpowiednia do wieku, płci, aktywności fizycznej i wykonywanej pracy wartość kaloryczna pożywienia oraz niewłaściwe ilości składników odżywczych dostarczanych w pożywieniu oraz nieodpowiednie ich proporcje) Nie jedzenie śniadania Nieregularne spożywanie posiłków Spożywanie głównego posiłku wieczorem Podjadanie między posiłkami Codzienne jedzenie słodyczy i/lub tłustych, słonych przekąsek Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów Niekontrolowanie jakości spożywanych posiłków (np. nieczytanie etykiet na produktach żywnościowych, nieurozmaicenie posiłków i diety) Uspokajanie się jedzeniem, jedzenie w chwili stresu Robienie zakupów wtedy, kiedy jest się głodnym
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.