Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWiktoria Siudziński Został zmieniony 10 lat temu
1
SPRAWOZDANIE Z AKCJI AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi Ul. Czarnieckiego 22 Tychy
2
Tydzień I – część pierwsza Zapoznanie z Piramidą Zdrowia
W ramach realizowanego programu Akademii Zdrowego Przedszkolaka dzieci zapoznały się z Piramidą Zdrowia – wysłuchały bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka – Podróż do wnętrza piramidy. Poznały poszczególne piętra oraz na podstawie otrzymanego plakatu Piramidy zdrowia wspólnie ułożyły z przyniesionych opakowań po produktach własną piramidę.
3
Tworzymy Piramidę z przyniesionych opakowań
4
Układamy Piramidę Zdrowia
5
Kolorujemy kupony do Piramidy
6
Tworzymy Piramidę z Kuponów
7
Tydzień I – część druga Co to są Produkty zbożowe?
W tygodniu o zbożu dzieci dowiedziały się skąd się bierze zboże … Co się dzieje ze zbożem gdy urośnie Jakie mamy rodzaje zboża oraz co z nich powstaje
8
Produkty zbożowe i kolorowanie zboża
9
Zabawa ruchowa: „Lata ptaszek”
10
Tydzień II – część pierwsza Pieczywo
Dzieci zapoznały się z bajką Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka: Jak powstaje chleb, jakie są jego rodzaje. Wybrały się z wizytą do pobliskiej piekarni, wcieliły się w rolę piekarzy robiąc pieczywo z masy solnej…
11
Rodzaje pieczywa
12
Z wizytą w piekarni
13
Układamy historyjkę: Jak powstaje chleb?
14
Bawimy się w piekarzy - zabawy z masą solną
15
Zabawy masą solną ciąg dalszy…
16
Tydzień II część druga Płatki
Dzieci zapoznały się z historią powstania płatków, podziałem na zdrowe i niezdrowe. Próbowały zdrowych płatków podczas śniadania.. Wspólnie z nauczycielem przygotowały zdrowe ciasteczka zbożowe ….
17
Zapoznanie z płatkami
18
Pieczemy zdrowe ciasteczka owsiane
19
Kulinarnej podróży ciąg dalszy …
20
Czas na pieczenie…
21
Tydzień III – część trzecia Makarony
W tym tygodniu przedszkolaki zapoznały się ze sposobem powstawania makaronu w oparciu o bajkę czytaną przez nauczyciela „Jak powstaje makaron?” Zapoznały się z różnymi rodzajami makronu, wspólnie z nauczycielem poznały etapy robienia makaronu w domu. Zrobiony makaron ugotowany zjadły podczas obiadu z domowym rosołkiem…
22
Makaron i jego losy…
23
Robimy makaron – wpierw mieszamy, potem ugniatamy
24
Ugniatamy, ugniatamy…
25
Wałkujemy….
26
Suszymy i kroimy
27
Gotujemy i możemy jeść
28
Tydzień III – część pierwsza Kasze
W tym tygodniu dzieci dowiedziały się skąd się bierze kasza, zapoznały się z rodzajami kasz, Porównywały różne gatunki, mówiły gdzie można je wykorzystać oraz utrwalały nazwy poszczególnych kasz.
29
Poznajemy kasze
30
Porównujemy, oglądamy, poznajemy
31
Tydzień III – część druga Ryż
Przedszkolaki wysłuchały bajki „Skąd pochodzi ryż? Poznały rodzaje ryżu - biały i brązowy. Wzięły udział w zabawie ruchowej: „Przewozimy ryż”.
32
W krainie ryżu
33
Kolorujemy i bawimy się w przewożenie ryżu
34
Tydzień III – część trzecia Skąd się bierze olej?
Wysłuchaliśmy bajki: Jak powstaje olej? Wiemy już gdzie możemy znaleźć olej w jakich produktach, wymieniamy je utrwalamy nazwy poszczególnych produktów.
35
Skąd się bierze olej?
36
Poznajemy nasiona i pestki
W ramach tego zagadnienia dzieci poznały pestki dyni, słonecznika, siemienia lnianego oraz wykonały pracę z wykorzystaniem ziaren słonecznika…
37
Praca plastyczna – Słonecznik z wykorzystaniem ziaren słonecznika
38
Praca plastyczna: „Zbożowa mandala”
39
Sprawozdanie przygotowała
mgr Barbara Durkalec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.