Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJędrzej Szydlik Został zmieniony 10 lat temu
1
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Zadbaj o to, co jesz! Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
2
Co to jest żywność? Żywność to każda substancja oraz produkt, który może być zjedzony przez człowieka. Do żywności nie zalicza się: pasz dla zwierząt, żywych zwierząt, roślin przed zbiorami, kosmetyków, produktów leczniczych, tytoniu i wyrobów tytoniowych.
3
Sprzedaż żywności Produkty mogą być sprzedawane:
Bez opakowania (luzem), W opakowaniu.
4
Sprzedaż produktów bez opakowania
Możliwość degustacji produktu, Ograniczona dostępność oceny produktu przed zakupem, Ochrona środowiska (redukcja opakowań i siatek foliowych), Możliwość zanieczyszczenia produktu, Brak informacji o produkcie. Przykłady: owoce i warzywa, cukierki, pieczywo.
5
Sprzedaż produktów w opakowaniu
Możliwość zbadania barwy, zapachu, konsystencji, Reklamowanie swojej marki przez producenta, Wygodne w użyciu, Trwałość zachowana przez dłuższy czas, Zamieszenie niezbędnych informacji na etykiecie. Przykłady: porcjowane mięso, masło, sery, mleko w kartoniku.
6
Obowiązkowe informacje na etykiecie:
Nazwa produktu, Dane producenta, Składniki, Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, Zawartość netto lub liczba sztuk środka spożywczego, Warunki przechowywania, Oznaczenie partii produkcyjnej.
7
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI Termin umieszczany dla produktów trwałych, które zachowują swoje właściwości będąc dobrze przechowywane. Produkty te MOŻNA SPOŻYWAĆ PO PRZEKROCZENIU DATY TRAWŁOŚCI. TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA Znajduje się na produktach, które są nietrwałe (łatwo się psują). Po tym terminie NIE MOŻNA SPOŻYWAĆ TYCH PRODUKTÓW!!!
8
„Najlepiej spożyć przed” DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚĆI
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA „Należy spożyć do” NIE PRZEKRACZAMY TEJ DATY! „Najlepiej spożyć przed” DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚĆI A GDZIE POJAWIŁA SIĘ DATA NA OWOCACH I WARZYWACH?
9
Istnieją również produkty, na których nie jest umieszczona data spożycia produktu.
Są to przede wszystkim owoce i warzywa sprzedawane luzem, czy także niepakowane pieczywo.
10
Do oceny takich produktów pomagają nam nasze zmysły- zwłaszcza zmysł wzroku i powonienia.
Warzywa, owoce, a także inne produkty zbożowe możemy określić na podstawie ich zapachu i barwy. Dotykając możemy sprawdzić, czy żywność nie uległa już nadmiernemu zmięknięciu. Pamiętaj! Produkty zepsute oddzielaj od produktów nie porażonych żadną pleśnią, aby nie nastąpiło zakażenie zdatnej do spożycia żywności.
11
Składniki produktu Producent ma obowiązek umieszczenia wszelkich składników, które znajdują się w wyprodukowanym asortymencie.
12
Czy wszystkie E są sztuczne i nam szkodzą?
Substancje dodatkowe są to takie substancje, które nie są spożywane same jako żywność w normalnych warunkach. Dodatki te stosuje producent w uzasadnionym celu technologicznym. Każda substancja jest określona poprzez uchwalone rozporządzenia wraz z przydzielonym numerem E oraz dawką, jaka może być dodana do środka spożywczego, aby chronić zdrowie konsumenta.
13
Czy wszystkie E są sztuczne i nam szkodzą?
Oto niektóre przykłady, jakie kryją się pod symbolami E: E 330- kwas cytrynowy E 296- kwas jabłkowy E 300- kwas askorbinowy (witamina C) E 620- kwas glutaminowy Czy wiesz, w jakich produktach się one znajdują?
14
Dodatkowa informacja dla alergików!
Oprócz wymienionego składu danego produktu, na etykiecie musi znajdować się informacja o alergenach, czyli składnikach wywołujących alergię. Jest to bardzo ważna informacja dla konsumenta, który jest w stanie zapobiec niebezpiecznym reakcjom organizmu na dany środek spożywczy poprzez ograniczenie jego spożycia lub całkowite wyeliminowanie go z diety.
15
Do substancji alergennych należą m.in:
Zboża zawierające gluten, Skorupiaki, Jaja, Ryby, Orzeszki ziemne, Soja, Mleko, Orzechy (migdały, laskowe, włoskie, pekan, pistacje i inne) Seler, Gorczyca, Sezam, Mięczaki Oraz ich produkty pochodne.
16
Wartość odżywcza produktu
Producent podaje również informację na temat wartości odżywczej, czyli wartości jaką dostarczy konsument do organizmu zjadając dany produkt.
17
Wartość odżywcza produktu
Informacje o wartości odżywczej mogą być podawane w różny sposób graficzny (na 100g, na sztukę..). Najważniejszą jednak informacją jest to, co tak naprawdę dostarczamy naszemu organizmowi (dużą ilość białka, tłuszczów czy węglowodanów, a także składników mineralnych oraz kalorii). Zapamiętaj! Aby Twój organizm dobrze się rozwijał potrzebuje odpowiednio zbilansowane i dostarczane składniki odżywcze. Zwracaj uwagę, czy nie przekraczasz zalecanego dziennego zapotrzebowania. Ważna jest również aktywność fizyczna, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju psychicznego oraz fizycznego.
18
Uwaga! Zbliżają się nowe przepisy!
Parlament Europejski podpisał nowe rozporządzenie, które zmieni zasady znakowania żywności. Prawo to „wejdzie w życie”, czyli zacznie obowiązywać od r, z wyjątkiem zasad znakowania wartością odżywczą (która wejdzie w życie r.).
19
Co nowego??? Na opakowaniach pojawią się m.in. Informacje na temat:
Daty zamrożenia produktu, Określeniu miejsca pochodzenia dla wieprzowiny czy drobiu, Nazewnictwa mięsa mielonego, Kluczowych procesów technologicznych jakie zostały przeprowadzone Ilości dodawanej wody do produktu, Najważniejsze jest jednak wielkość czcionki na etykiecie, a zwłaszcza wyraźne wyszczególnienie alergenów! Przepis podania alergenów dotyczyć również będzie produktów sprzedawanych luzem!
20
Przykłady etykiet
21
Przykłady etykiet
22
Przykłady etykiet
23
Zapamiętaj! Etykieta jest podstawą informacji konsumenta,
Przestrzegaj zalecanego sposobu przechowywania produktów, aby zachować jak najdłużej ich przydatność do spożycia, Istotną informacją na etykiecie jest skład alergenów w żywności, Opakowanie i etykieta jest przede wszystkim jest reklamą producenta, który dba o uwagę konsumenta! Już niedługo pojawią się nowe opakowania i etykiety! Sprawdź już dziś, czy zauważyłeś jakieś zmiany na półce z produktami żywnościowymi??
24
Bibliografia Pietrzyk M
Bibliografia Pietrzyk M. (2012): Jakie zmiany wprowadzają nowe przepisy w sprawie znakowania? Polskie Mięso, 5, 30. Zientek-Varga J. (2012):Znakowanie po nowemu. Fersh&cool market, 7-8, 22. Szymecka- Wesołowska A. (pod red.) (2013): Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz, Wyd. Wolters Kluwer Polska SA r r. Rozporządzenie (WE) nr 1169/ r. Wszelkie zdjęcia zamieszczone w prezentacji zostały zaczerpnięte z Internetu. inż. Iga Kołodziejczyk
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.