Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAniela Łuczak Został zmieniony 6 lat temu
1
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Dariusz Włodarek MD, PhD Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
2
Tłuszcze Zwiększone spożycie tłuszczu ogółem w diecie,
Tłuszczów pochodzenie zwierzęcego zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcji poznawczych oraz choroby Alzheimera i choroby Parkinsona
3
Kwasy -3 Osoby starsze jedzące ryby lub owoce morza przynajmniej raz w tygodniu zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji (włączając chorobę Alzheimera)
4
Antyoksydanty w diecie
Witamina E z żywności i suplementów zmniejsza spadek funkcji poznawczych i rozwoju choroby Parkinsona Zwiększona konsumpcja żywności zawierającej witaminę E zmniejsza ryzyko AD
5
Kawa Picie kawy codziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera u kobiet Picie kawy a zwłaszcza spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona
6
dieta łac. diaeta, gr. diaita sposób życia
7
wskazania żywieniowe urozmaicenie umiarkowanie uregulowanie
umiejętne przygotowanie potraw unikanie uprawianie uśmiechnij się prof. dr. hab. Stanisław Berger
8
Jak się odżywiać ? Ustalenie zapotrzebowania energetycznego indywidualnie dla każdej osoby Przygotowanie przykładowych ilości pożywienia które powinny być spożywane codziennie Korekta niewłaściwych przyzwyczajeń dietetycznych
9
Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej ilości w diecie warzyw i owoców Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych Zapewnienie odpowiedniej ilości tłuszczów roślinnych Spożywanie ryb morskich 3-4 razy w tygodniu
10
Jak się odżywiać ? Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin E, C i beta-karotenu oleje roślinne warzywa i owoce orzechy Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin B6, B12, kwasu foliowego Produkty zbożowe Mięso czerwone Warzywa
11
Jak się odżywiać ? Umiarkowana konsumpcja alkoholu ?
Umiarkowane picie kawy ?
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.