Pobierz prezentację
1
Barwniki Spożywcze
2
Czym są barwniki spożywcze?
Barwniki spożywcze to chemiczne związki organiczne, dodawane do żywności - używa się ich głównie dla przywrócenia produktowi naturalnej barwy, zmienionej w procesie obróbki technologicznej, wyrównania naturalnych różnic w kolorze, ale także po to, by żywność wyglądała bardziej apetycznie lub "zabawnie".
3
Barwniki syntetyczne *Są bardziej intensywne i trwałe w zabarwieniu w porównaniu do barwników naturalnych *Stanowią większe zagrożenie dla zdrowia, niż barwniki naturalne *Syntetyczne barwniki spożywcze są związkami aromatycznymi (pierścień benzenowy)
4
Barwniki – grupa E100 E 102 tartrazyna Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy; Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. E 104 żółcień chinolinowa Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast; Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę . E 110 żółć pomarańczowa Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady; Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
5
Barwniki – grupa E100 E 122 azorubina Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. E 123 amarant Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze. E 124 czerwień koszenilowa Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku; Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.
6
Barwniki – grupa E100 E 127 erytrozyna Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe; Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą. E 131 błękit patentowy Występowanie: barwione słodycze, lody; Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. E 132 indygotyn Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
7
Barwniki – grupa E100 E 142 zieleń Występowanie: słodycze, lody, kremy; Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne. E 150a – E150d karmel Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne; Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. E 151 czerń brylantowa Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki; Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
8
Barwniki – grupa E100 E 173 aluminium Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów; Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. E 180 litorlubina Występowanie: sery; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.
9
Historia barwników Do zmiany barwy początkowo używano: *chlorofili
*ekstraktów z marchwi *ochry z buraków Rozwój technologiczny sprawił, iż zaczęto z nimi eksperymentować; dodawano sztuczne związki, które intensywnie barwiły żywność. Dodawano ołów, rtęć i miedź, ale szybko odkryto, że używanie ich jest szkodliwe, wręcz trujące.
10
Barwniki naturalne *Nie są szkodliwe dla naszego organizmu *Mają mniejszą zdolność barwienia, niż barwniki syntetyczne *Są wrażliwe na działanie czynników utleniających, podwyższonej temperatury oraz zmian pH
11
Barwniki naturalne Antocyjany
*Antocyjany są naturalnymi i powszechnie występującymi barwnikami *Istnieje wiele przedstawicieli antocyjanów. *Wszystkie one posiadają ten sam szkielet złożony z dwóch pierścieni benzenowych i pierścienia heterocyklicznego z tlenem. *Antocyjany są glikozydami.
12
Barwniki naturalne Betacyjany
*Są barwnikami naturalnymi, możemy znaleźć je w burakach. *W zależności od pH może zmieniać barwę zakresie od czerwonego do brązowego. *Silną barwę posiadają w roztworach o małej kwasowości. *Służą do barwienia galaretek, przetworów mlecznych, napojów.
13
Karotenoidy Barwniki naturalne *Są barwnikami naturalnymi.
*Możemy uzyskać z nich barwę od żółtej do czerwonej. *Znajdują się w produktach takich jak szpinak czy marchew. *Są odporne na ogrzewanie.
14
Za i przeciw Barwniki naturalne Barwniki sztuczne Barwniki naturalne są bezpieczne, jednak trudne do uzyskania, a koszty ich produkcji są wysokie. Barwniki syntetyczne są niezdrowe, natomiast są tanie oraz łatwe w uzyskaniu. Nie ma konkretnych ograniczeń spożycia. Zalecane jest ograniczenie spożycia do minimum. Reasumując, najlepiej byłoby spożywać wyłącznie produkty barwione naturalnie, jednak jest to niemożliwe, ponieważ na rynku w znaczącej większości pojawiają się produkty barwione sztucznie. Co więcej, artykuły „niezdrowe” są bardziej dostępne i dużo tańsze, więc w dzisiejszych czasach nie ma złotego środka – możemy jedynie starać się ograniczyć ich spożywanie, jednak niemal na pewno nie wyprzemy ich z diety.
15
Prezentację przygotował Adrian Szatkowski klasa 304g nr 15 źródła: Anna Rychter i Michalina Kolan „Barwniki Spożywcze” Internet
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.