Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

HELENA NIEMECZEK Dietetyk Kliniczny

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "HELENA NIEMECZEK Dietetyk Kliniczny"— Zapis prezentacji:

1 HELENA NIEMECZEK Dietetyk Kliniczny

2 Czy wiecie, że rola żywienia ma ogromne znaczenie?
Na przykład wykazano, że od sposobu żywienia i odpowiedniej pielęgnacja pszczół na wczesnym etapie ich życia zależy czy pszczoła zostanie robotnicą, czy stanie się Królową? Pszczoły karmione mleczkiem pszczelim, czyli bardzo wartościowym pożywieniem wyrastają na Królowe, a te które są gorzej żywione stają się robotnicami. Ten oto przykład pokazuje, jak ważną rolę ma odpowiedni pokarm nawet dla tak małych organizmów.

3 Czy efekt nieprawidłowego odżywiania jest natychmiastowy?
Efekt odległy Efekt natychmiastowy Choroby dietozależne Nieodwracalne uszkodzenie wątroby

4 Ile posiłków w ciągu dnia?

5 4-5 posiłków w ciągu dnia Obiad II śniadanie Podwieczorek Śniadanie
Dzieciom w wieku przedszkolnym zaleca się 4-5 posiłków w ciągu dnia. Pierwsze śniadanie, obiad i kolacja to posiłki podstawowe, drugie śniadanie i podwieczorek to posiłki, z których dziecko może zrezygnować lub wybrać jeden z nich w zależności od potrzeb. Inne rozwiązania sposobu żywienia są dopuszczalne, pod warunkiem uzgodnienia ich z rodzicami dzieci i po ich akceptacji (np. I śniadanie w domu, II śniadanie przynoszone do przedszkola, w przedszkolu obiad, podwieczorek, w domu kolacja) Śniadanie Kolacja

6 KTO JADŁ DZIŚ ŚNIADANIE?

7 ŚNIADANIE Nie jadanie śniadania grozi obniżeniem poziomu cukru we krwi, co powoduje ospałość, kłopoty z koncentracją, bóle głowy, złe samopoczucie. Dzieci prawidłowo odżywione, jedzące pierwsze i drugie śniadanie osiągają lepsze wyniki w nauce oraz lepiej się rozwijają.

8 JEDZ ŚNIADANIE Będziesz bardziej skoncentrowany
Poprawi to Twoją pamięć Zwiększy Twoją siłę Poprawi samopoczucie Wpłynie na rozwój intelektualny Dzieci prawidłowo odżywione, jedzące pierwsze i drugie śniadanie osiągają lepsze wyniki w nauce oraz lepiej się rozwijają.

9 Nie zapomnij o II śniadaniu
Twój organizm potrzebuje regularnych posiłków W szkole spędzasz około 6 godzin zegarowych Wybieraj mądrze Kto ma dziś II ŚNIADANIE Z DOMU KTO DOSTAŁ PIENIĄDZE I KUPI SOBIE COŚ DO JEDZENIA W SKLEPIKU

10 Głodny nie jesteś sobą…
Uczucie głodu oraz niedobór płynów zwiększa drażliwość uczniów, sprzyjając często powstawaniu konfliktów z rówieśnikami i nauczycielami.

11 Co za długo to niezdrowo…
Przy długich przerwach stwarza się okazję do zaspokajania głodu poprzez jedzenie często nieodpowiednich produktów (snaki, słodycze, itp.) Długa przerwa między posiłkami powoduje: obniżenie poziomu glukozy we krwi, uczucie głodu, co wywołuje zmęczenie i wybitnie obniża zdolność koncentracji i uwagi, zmniejszenie aktywności psychofizycznej ucznia, pogorszenie jego nastroju i samopoczucia, a tym samym ujemny wpływ na efektywność procesu nauczania.

12 Jakie znacie składniki pokarmowe?

13 Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Składniki mineralne
Witaminy Składniki mineralne Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe, a więc cukry, białka, tłuszcze, witaminy oraz wodę i sole mineralne. W codziennych posiłkach ważne jest zachowanie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi, ponieważ jednych potrzebujemy więcej, innych mniej .

14 KTO ZNA PIRAMIDE KTO WIE JAK JĄ INTERPRETOWAĆ O CZYM ONA MÓWI Czego nie zawiera?

15 Co najmniej 30 minut codziennie
KTO ZNA PIRAMIDE KTO WIE JAK JĄ INTERPRETOWAĆ O CZYM ONA MÓWI Co najmniej 30 minut codziennie

16 Warzywa i owoce DLACZEGO NA PODSTAWIE PIRAMIDY SĄ WARZYWA I OWOCE
CO TAKIEGO SIĘ W NICH ZNAJDUJE CZEGO JEST WIĘCEJ ? OWOCÓW CZY WARZYW? JAKIE KOLORY DOMINUJĄ KTO JE CODZIENNIE WARZYWA I OWOCE KTO JE W KAŻDYM POSIŁKU

17 5 Warzywa i owoce Zawierają:
dużo składników mineralnych (potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź); witaminy (C, z gr. B, beta-karoten); błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego Owoce zawierają także spore ilości cukrów prostych (fruktoza, glukoza) które są źródłem łatwo dostępnej energii i naturalnej słodyczy.

18 Produkty zbożowe Co jest na kolejnym poziomie
Opowiedzieć o pełnoziarnistym Kto ma dziś kanapke z białego chleba A kto ma kanapkę z pełnoziarnistego Co jeszcze należy do tej grupy Ile porcji dziennie należy spożywać

19 4 Produkty zbożowe Dostarczają do organizmu:
- węglowodany złożone i dlatego mogą stanowić podstawowe źródło energii; - witaminy z gr. B; - składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez); - błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

20 Ile cukru w płatkach?

21 Mleko i produkty mleczne
Jakie znają produkty mleczne? Opowiedzieć o rosnących kościach i zębach O pełnowartościowych białkach. Wspomnieć, że na slajdzie nie ma Mleko i produkty mleczne są źródłem: wapnia, magnezu, pełnowartościowego białka oraz witamin z gr B.

22 Jogurt owocowy?

23 Owocowe jogurty W małym kubeczku jest ponad 20 g cukru

24 Produkty białkowe

25 Mięso, drób, ryby, jaja dostarczają:
pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin: B1, PP, B12. Dodatkowo ryby są cennym źródłem jodu i dobrych tłuszczy z rodziny omega-3.

26 Tłuszcze Powinny być spożywane codziennie, ale w niewielkich ilościach. Oleje roślinne są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Masło zawiera witaminę A i D.

27 Gdzie jeszcze mamy tłuszcze?
Źródłem tłuszczy są także: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, oraz produkty smażone lub z dodatkiem tłuszczu w składzie recepturowym.

28 Pamiętajcie o złych tłuszczach
Żywność typu fast food Chipsy i inne przekąski

29 Czy Nutella to krem orzechowy?

30 Czego nie zawiera?

31 Ile cukru można zjeść w ciągu dnia?
Dzieciom i nastolatkom zaleca się nie przekraczanie 25 g cukru 1 łyżeczka to 4 g Ile łyżeczek cukru można zatem zjeść?

32 SŁODYCZE (Cukier) Nie zawiera żadnych witamin i składników pokarmowych- Puste kalorie Uzależnia – chcesz tylko jeść go więcej Sprzyja Tyciu Sprzyja próchnicy Osłabia odporność

33 W jakich produktach ukrywa się cukier?
Słodycze Owocowe jogurty, desery mleczne Płatki śniadaniowe Napoje gazowane i niegazowane świeże i suszone Owoce miód

34 Ile cukru ma szklanka Kubusia play?
6

35 Szklanka soku karotka 6

36 Napój energetyczny 6

37 Szklanka Frugo 6

38 Puszka coca coli. 7

39 Woda mineralna? Zero, czyli nic ;)

40 Kubuś Waterrr butelka 0,5 l.
6

41 Strzeż się otyłości

42 Czy będę otyłym dorosłym?
przedszkolak 30% Ponad 30% otyłych przedszkolaków i prawie 80% otyłych nastolatków ma ryzyko bycia otyłym w dorosłości. Otyłość u dzieci i młodzieży. Poradnik dla rodziców. Publikacja Instytut Matki i Dziecka Fundacja rok 80% nastolatek

43 4 razy U UROZMAICENIE (szeroki asortyment produktów spożywczych) UMIAR
(nieprzejadanie się) UNIKANIE (nadmiaru soli, cukru) UREGULOWANIE (stałe pory i liczba posiłków w ciągu dnia )

44 Nie porównuj się do modelek

45 Magia fotografii

46 czy muszę się odchudzać?
Najpierw sprawdź, czy masz problem. Nie działaj na własną rękę. Źle zbilansowane diety mogą zaszkodzić.

47 „Jedzą watę, karmią się przyspieszającymi metabolizm, lecz wyniszczającymi serce lekami, okaleczają się, głodzą ponad ludzką wyobraźnię. Zapadają na ciężkie choroby i umierają”. ANOREKTYCZKI

48 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "HELENA NIEMECZEK Dietetyk Kliniczny"

Podobne prezentacje


Reklamy Google