Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Mini Alkoholowa Mapa Świata
Degustacja lokalnych alkoholi to dla niektórych atrakcyjna część podróży
2
Znany, ziołowy likier z Czech zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Tylko dwie osoby znają tajemnice wyrobu Becherovki. Raz w tygodniu wchodzą do pomieszczenia zwanego Drogikamr, by przygotować tajemniczą mieszankę. Mieszanka przesypywana jest do worków wykonanych z naturalnych materiałów i na jeden tydzień zanurzana w alkoholu. Powstały ekstrakt miesza się z wodą i cukrem, a następnie wypełnia się nim dębowe beczki. Trunek leżakuje tam przez dwa miesiące. Becherovka ma około 38 proc. alkoholu. Pije się ją schłodzoną, zwykle samą.
3
Anyż, koper włoski i piołun, nazywane te z Świętą Trójcą, to trzy główne zioła u żywane do produkcji Absyntu. Ponieważ ten trunek jest zazwyczaj zielony, a także ze względu na jego właściwości psychoaktywnie, związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką. Pierwsza receptura została opracowana w Szwajcarii. Początkowo stosowany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości, zwłaszcza przeciwbólowo. Jednak znacznie większą popularność absynt zdobył na przełomie XIX i XX wieku we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej. U szczytu swojej popularności tunek został uznany jako niebezpieczny i silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został oskarżony w większość szkodliwych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano wytwarzania i sprzedaży w większości państw europejskich i w Stanach Zjednoczonych. Wznowienie Produkcji nastąpiło w początku lat 90 XX wieku, kiedy to państwa, należące do Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i sprzedaż trunku. Miłośnicy absyntu piją w tradycyjny sposób , przelany przez kostkę białego cukru. A inni piją Absynt nalany na cukier, który znajduje się na łyżeczce, później podpalają i wlewają do kieliszka , a jeszcze inni spożywają go w czystej postaci. .
4
Bourbon to najbardziej znany i ceniony typ amerykańskiej whiskey, wyrabiany głównie z destylatów kukurydzianych. Nazwa pochodzi od hrabstwa Bourbon w Kentucky. Obecnie każda whiskey, która przynajmniej przez rok leżakowała w tym stanie, może nosić nazwę bourbon. Pierwszy trunek z zacierów kukurydzianych, wyprodukowany w Kentucky, pojawił się w 1775 roku. Prawdziwa wytwórnia whiskey powstała tam w 1783 roku. Entuzjaści Bourbona powinni przyjechać we wrześniu do Bardstown, gdzie podczas Kentucky Bourbon Festival odbywa się największa degustacja tego trunku.
5
Caipiroska Brazylia - to prosty koktajl składający się z wódki, limonek i brązowego cukru. Przygotowują go barmani na całym świecie i każdy może przygotować go w domu. Tylko w Brazylii napijemy się jednak oryginalnej Caipiroski, do której dodawana jest cachaça - wódka produkowana z fermentowanego soku trzcinowego. Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna i cierpka w smaku. Ma zwykle 38 lub 48 proc. alkoholu. Podaje się do niej zawsze przekąski, takie jak oliwki czy orzechy.
6
Grappa Włochy -to znany i ceniony typowo włoski trunek
Grappa Włochy -to znany i ceniony typowo włoski trunek. Nazwa wskazuje, że wyrabia się go z winogronowych wytłoków. Alkohol, dawniej popularny wśród biedniejszych mieszkańców Włoch, z czasem zyskał popularność na świecie. Produkcja grappy odbywa się najczęściej w lokalnych, autoryzowanych gorzelniach, głównie w północnych regionach Włoch. Najsłynniejsza i podobno najlepsza grappa pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa. Grappa zawiera ok proc. obj. alkoholu. Serwuje się ją w małych kieliszkach, koniecznie w temperaturze pokojowej. Jest świetnym digestifem, czyli trunkiem podawanym po posiłku.
7
Guinness Irlandia -to najpopularniejsze piwo produkowane w Irlandii i jedno z najpopularniejszych piw na świecie. Uzyskiwane jest ze karmelizowanego słodu jęczmiennego i z dodatkiem słodu pszenicznego. Ciemny, prawie czarny napój o ciężkim, słodko-gorzkawym smaku najlepiej się pije w irlandzkim pubie. Zamawiając guinnessa, zawsze dostaje się pin tę, czyli nieco ponad pół litra. Piwo nalewane jest w odpowiedni sposób - dwustopniowo. Najpierw, pod kątem 45 stopni, wlewa się piwo do 3/4 wysokości szklanki, później należy odczekać, a kiedy pierwsza warstwa spienionego trunku opadnie, uzupełnia się szklankę do pełna. Powstaje fantastyczna, gęsta pianka. Obliczono, że idealną pintę guinnessa nalewa się w 119,53 sekundy. Unikalna receptura i wysoka jakość składników sprawiają, że Guinness ma zupełnie inny smak, niż pozostałe piwa ciemne.
8
Kumys Mongolia - Mongołowie do produkcji niskoprocentowego napoju kumysu stosują mleko. Kiedyś głównie końskie, dziś też krowie i owcze. Dawniej fermentacja odbywała się we wstrząsanych podczas jazdy, skórzanych bukłakach przytroczonych do środków transportu, a powstały napój o mocy około 2,5 proc. od razu konsumowano. Dziś kumys robi się w plastikowych beczkach, a potem rozlewa do butelek jak piwo Kiedy Mongołowie opanowali w końcu sztukę destylacji, z kumysu zaczęli wytwarzać wódkę - archi, mającą około 30 proc. zawartości alkoholu. Pije się ją na domowych biesiadach ze wspólnej, krążącej wśród gości miseczki. Obowiązuje przy tym specyficzna, zupełnie inna niż w Polsce, zasada. U nas nie wypada nie wypić do końca, w Mongolii wręcz przeciwnie - nie wolno wypić wszystkiego na raz. Spożywanie archi rozpoczyna gospodarz i to on uzupełnia miseczkę.
9
Makkeolli Korea - to ryżowe wino o mlecznobiałym kolorze
Makkeolli Korea - to ryżowe wino o mlecznobiałym kolorze. Ma ostry i lekko owocowy smak, który przypomina skrzyżowanie piwa z sake. Tradycja picia makkeolli sięga wielu tysięcy lat wstecz. Alkohol ten zawiera dużo cennych składników z ziaren ryżu, spore ilości bakterii kwasu mlekowego, a do tego jest bogaty w błonnik. Ma ok. 7 procent alkoholu. Wielu Koreańczyków uważa też, że ma on właściwości zdrowotne - pomaga zapobiegać nowotworom i obniża poziom cholesterolu. W Korei Południowej ten tradycyjny napój przeżywa prawdziwy renesans. Producenci udoskonalają wciąż jego recepturę, żeby przypadła do gustu konsumentom z innych krajów.
10
Metaxa Grecja - jest najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. To rodzaj brandy szczególnie wyróżniającej się smakiem ze względu na dodatek wina i mieszanki przypraw. Do wyrobu Metaxy wykorzystuje się czerwone winogrona trzech gatunków: Savatiano, Sultanina oraz Black Corinth. W procesie produkcji alkohol poddaje się dwukrotnej destylacji i leżakuje od kilku miesięcy do 15 lat w specjalnych dębowych kadziach. Następnie łączy się go z tym, co nadaje mu jego unikalny smak, czyli z mieszanką ziół i winem pochodzącym z wysp Samos i Lemnos.
11
Mezcal, Meksyk - choć nie dorównuje tequili pod względem popularności, kryje w sobie całą egzotykę Meksyku. Charakteryzuje się silniejszym od tequili aromatem i smakiem, a także większą gęstością i mniejszą przejrzystością. Tequila poddawana jest kilkakrotnej destylacji oraz procesom starzenia w dębowych beczkach. Robi się ją tylko ponadto z agawy błękitnej. Mezcal zaś może być produkowany także w przydomowych gorzelniach z kilku gatunków agaw zielonych. W przeciwieństwie do eksportowej tequili, Mezcal pozostaje lokalną osobliwością. Głównie z powodu robaka, który znajduje się na dnie butelki. Larwy motyla Hipopta agavis, w Meksyku znanego jako gusano, trafiają do butelek m.in. w celu poświadczenia autentyczności trunku.
12
Oúzo Grecja - Jest 48-procentowym napojem alkoholowym, destylowanym z zacieru winogronowego pozostałego po wyrobie wina, doprawianym takimi ziołami, jak anyż czy koper. Całkowicie grecki charakter tego napoju podkreśla fakt, iż wszystkie składniki użyte do jego produkcji muszą pochodzić z tego państwa. W Grecji istnieje kilkanaście odmian oúzo, ale za najlepsze uchodzą m.in. te z Lesbos i Samos. Zamawiając oúzo, otrzymuje się dwie szklaneczki, jedną z oúzo, drugą z czystą wodą, którą dolewa się do alkoholu aż przybierze barwę mleka. Decyzję o piciu na czysto lub rozcieńczaniu podejmuje osoba pijąca.
13
Rum Martynika - Na tej pięknej, karaibskiej wyspie znajduje się kilkadziesiąt destylarni produkujących różne marki tego zacnego trunku. Będąc na Martynice, koniecznie powinniśmy spróbować najpopularniejszego gatunku rumu, jakim jest Saint James. Rum ten wytwarzany jest w Sainte-Marie, gdzie urządzono nawet specjalne Muzeum Rumu. Produkcja rumu jest głównym źródłem utrzymania mieszkańców. Tubylcy, będący właścicielami destylarni chętnie zapraszają podróżnych, pokazując im jak robi się rum i jak wygląda proces jego destylacji.
14
Sake Japonia - to rodzaj ryżowego wina o zawartości od 15 do 17 proc
Sake Japonia - to rodzaj ryżowego wina o zawartości od 15 do 17 proc. alkoholu. Do VII wieku n.e., kiedy to w Cesarskim Pałacu w Kyoto założono pierwszą państwową "destylarnię" tego trunku, proces jego produkcji był nieco dziwny. Sake powstawało bowiem przez fermentację przeżutych ziaren ryżu, orzechów, żołędzi i innych ziaren, które wypluwano do kubka. Enzymy zawarte w ślinie powodowały zamianę skrobi na cukier. Powstałą miksturę łączono następnie z ze świeżo ugotowanych zbożem i spożywano w formie owsianki. Dopiero odkrycie specyficznej pleśni przetwarzającej zawartą w ryżu skrobię w cukier zakończyło proceder wykorzystywania do tego ludzkiej śliny. Dziś istnieje około 1800 wytwórni sake w Japonii. Sake jest praktycznie przezroczyste. Występuje w różnych odmianach - słodkiej, owocowej, ostrej. Podaje się je w małych, porcelanowych czarkach.
15
Tequila Meksyk - to narodowy trunek Meksyku, znany tam od stuleci
Tequila Meksyk - to narodowy trunek Meksyku, znany tam od stuleci. Produkowana jest ze sfermentowanego soku agawy, poprzez wielokrotną destylację, aż do otrzymania klarownego, białego i mocnego (około 45 proc.) alkoholu. Następnie tequila leżakuje przez wiele lat w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera najpierw żółtego a później brunatnego koloru. Tequilę pije się najczęściej z solą i cytryną lub pomarańczą.
16
Tokaj Węgry - to niewątpliwie najbardziej znane wino węgierskie
Tokaj Węgry - to niewątpliwie najbardziej znane wino węgierskie. Podstawą tokajów jest późno dojrzewający szczep Furmint. Najsłynniejszy jest Tokaj Aszú. Jego produkcja jest niezwykle czasochłonna. Owoce zbiera się bardzo późno, aby zawierały w sobie największą możliwą ilość cukru. Następnie selekcjonuje się je ręcznie grono po gronie. Wino dojrzewa w dębowych beczkach nawet przez kilka lat. Im dłużej tym Tokaj Aszú jest słodszy i bardziej aromatyczny.
17
Prawdziwym królestwem Whisky Szkocja
Prawdziwym królestwem Whisky Szkocja. Szkocką whisky charakteryzuje najbardziej szlachetny smak i wielość gatunków. To właśnie Szkoci stworzyli z tego trunku prawdziwe dzieło sztuki. Jedną z najbardziej znanych i cenionych na świcie szkockich whisky jest Dewar's. Bursztynowa barwa, lekko owocowy aromat i wyrafinowany smak to cechy charakterystyczne dla tego wytwarzanego od 150 lat trunku.
18
Wino z Węża Wietnam - Jest to wino ryżowe z marynowanym wężem zamkniętym w środku. Pikanterii dodaje fakt, że tkwi tam wąż jadowity, najczęściej kobra lub żmija. Jad węża jest neutralizowany przez alkohol, a sam wąż nadaje specyficznego smaku. Wietnamczycy wierzą, że wąż ma wiele właściwości leczniczych - przede wszystkim poprawia potencję. Wąż musi posiedzieć w takiej butelce przynajmniej kilka miesięcy. Im większy gad, tym lepszy alkohol. Wino z węża można kupić bez trudu w całym Wietnamie. Entuzjaści tego trunku lub ci, którzy chcą zrobić oryginalny prezent znajomym w kraju, muszą jednak wziąć pod uwagę to, że Unia Europejska zabrania wwozu tego typu alkoholi na swój obszar. KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.