Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMaurycy Strzępek Został zmieniony 10 lat temu
2
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka organizowanym przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka pod hasłem „ Zboża zjadamy, energię z nich mamy”.
4
I Dzieci: Przypomniały sobie, czym jest piramida zdrowego żywienia w oparciu, o wysłuchaną bajkę „Zwierzątka ze zdrowego zakątka”. Kolorowały kupony obrazujące elementy piramidy i układały je zgodnie z jej piętrami. Dowiedziały się, jakich produktów spożywczych należy unikać i jakie są szkodliwe dla zdrowia.
6
II Dzieci: Badały polisensorycznie ziarna zbóż (wzrok, dotyk, smak, zapach). Uczestniczyły w zabawach oddechowych z użyciem zbóż. Brały udział w degustacji różnego rodzaju pieczywa i produktów zbożowych.
8
III Dzieci: Uczestniczyły w konkursie Zbożowa mandala, wysypując ziarna zbóż na płaszczyźnie koła. Prezentowały swoją pracę rodzicom.
10
IV Dzieci: Dowiedziały się skąd się bierze zboże. Poznały drogę „od ziarenka do bochenka”, układając samodzielnie pokolorowane rysunki, według zdarzeń czasowych. Poznały kłosy pospolitych zbóż i kolorowały je kredkami.
12
V Dzieci: Wykonały planszę Łan zboża systemem Edukacja Przez Ruch Doroty Dziamskiej z użyciem olejnych pasteli. Przykleiły do makiety kłosy wyciętych zbóż, kolorowane kredkami akwarelowymi. Zademonstrowały rodzicom własną pracę.
14
VI Dzieci: Uczestniczyły w towarzystwie rodziców, w wycieczce do piekarni Państwa Stefańczyków w Aleksandrowie Łódzkim. Poznały urządzenia potrzebne do wyrobu pieczywa. Zwiedzały pomieszczenia w piekarni. Zajadały się z apetytem wyrobami piekarni.
16
VII Dzieci: Samodzielnie wykonały masę solną według przepisu. Z wielkim entuzjazmem bawiły się w małych piekarzy, posługując się foremkami, prasami i tworząc „wypieki” według własnego pomysłu. Tworzyły też kolaże z gotowych produktów zbożowych.
18
VIII Dzieci: Dowiedziały się, z jakich roślin i zwierząt powstają tzw. zdrowe tłuszcze, i jaki mają wpływ na zdrowie człowieka. Poznały produkty tłuszczowe, jakich należy unikać. Malowały obrazki Metodą Dobrego Startu Marty Bogdanowicz, imitujące ruch rybki w morzu. Tworzyły rybki techniką origami z koła. Wykonywały ćwiczenia ortofoniczne i masażyki, do wierszy opowiadających o rybach.
20
IX Dzieci: Wykonały olej z ziołami i przyprawami na warsztatach, z rodzicami. Samodzielnie wykonały pastę z awokado, natki pietruszki i cytryny. Kroiły różnego rodzaju pieczywo na koreczki do degustacji z pastą awokado. Z apetytem zajadały się przygotowanymi potrawami.
22
X Dzieci: Inscenizowały treść wiersza Jana Brzechwy „Orzech” z naturalnym eksponatem. Malowały orzechy, którymi rzucały, strzelały do bramki i bawiły się przy muzyce. Brały udział w zabawie integracyjnej przy piosence „O czarnym baranie” z użyciem rogali. Tańczyły z piórkami śpiewając „Lata ptaszek po ulicy”.
24
XI Dzieci: Wykonały wspólnie z rodzicami olbrzymią miskę mussli z płatków owsianych, i parzonych bakalii. Konsumowały przygotowane mussli w czasie kolejnych śniadań. Nauczyły rodziców tańczyć „Trojaka” i śpiewać: Zasiali górale owies… Zaprezentowały rodzicom, materiały przygotowane dla nich przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka. Wyjaśniły rodzicom skąd biorą energię do zabaw i jak należy prawidłowo żywić dzieci, aby były zdrowe i szczęśliwe.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.