Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Książka kucharska Erasmusa+
Katarzyna Hasiura VI a
2
Hiszpania To danie nazywa się Sopa de Marisco, jest ono przystawką.
W tym daniu królują krewetki o nazwie gambas. Pod krewetkami są pyszne skorupiaki i cytrynki do ozdoby. To danie na pewno trafi na środek stołu do podziału.
3
Hiszpania To danie jest deserem, nazywa się ono Roscon.
Jest to słodka bułka z żelkami na wierzchu i kremem w środku. Jest to bardzo słodkie i pyszne danie.
4
Hiszpania Kolejne danie to także deser nazywa się ono Czekoladowa rolada. Ten deser jest mocno, mocno czekoladowy. Składa się z czekoladowego herbatnika, czekoladowego kremu i czekoladowej polewy. Na roladę dla ozdoby można położyć orzechy.
5
Polska Ta potrawa jest jedną
z najsłynniejszych polskich potraw. Nazywa się ona schabowy z ziemniakami i surówką z kapusty. Osoby, które długo były za granicą, przyjeżdżając do Polski, jedzą to danie, ponieważ ono przypomina im o ojczyźnie.
6
Polska Następna potrawa to bigos. Zazwyczaj ta potrawa
w domach jest podawana z kromką chleba z masłem, lecz w restauracjach jest ona podawana w misce zrobionej z chleba, jest to pokazane na obrazku. Bigos zwykle zrobiony jest z kapusty, kiełbasy itp.:
7
Polska Ta potrawa jest deserem, który ma nazwę jabłecznik.
Nazywa się tak, ponieważ dżem w nim jest zrobiony z jabłek. Zazwyczaj jabłecznik ma 3 warstwy i kruszonkę na wierzchu. Na samym spodzie powinien być biszkopt, na nim dżem jabłkowy, a na dżemie pianka na, której jest położona kruszonka.
8
Litwa To jest litewska przystawka, zrobiona z podpieczonego chleba, czosnku i stopionego sera. Jedzą ją Litwini podczas np.: meczów piłki nożnej.
9
Litwa To danie nazywa się sałatka litewska.
Jest ona idealna do mięsa itp. Zazwyczaj robi się ją z szynki, ogórków, marchewek, ziemniaków, jajek, groszku, majonezu, soli i pieprzu.
10
Litwa Następne danie nazywa się cepeliny litewskie.
Są to kluski z mięsem, polane sosem z czosnku, cebuli i śmietany. Jest to dobry pomysł na niedzielny obiad.
11
Turcja To danie nazywa się SIMIT, czyli tureckie precle z sezamem.
Jest to bardzo dobra i słodka przekąska. W Turcji są osobne piekarnie na te precle, nazywają się one „simit evi” i znajdziecie je na prawie każdym rogu.
12
Turcja Ta potrawa nazywa się Marcimek Corbasi, czyli zupa z soczewicy po turecku. Jest jedną z najpopularniejszych zup w Turcji. Można ją znaleźć prawie w każdej restauracji w Turcji.
13
Turcja To danie jest bardziej słodyczem niż daniem. Nazywa się ono Turkish delight. Jest to jeden z najpopularniejszych słodyczy w Turcji. Zrobiony jest z galaretki i tajnego składnika cukierników, który sprawia, że ten słodycz jest taki dobry.
14
Portugalia Ta potrawa nazywa się Croissant.
Jest to bułka z przepysznym kremem w środku. Najczęściej Portugalczycy jedzą croissanty na kolację. Nie trudno je znaleźć, bo są one w prawie każdej kawiarni.
15
Portugalia To danie to klopsiki ziemniaczano-rybne, po
portugalsku fish fritters. Wyglądają jak klopsiki z białym sosem czosnkowym. Są one zrobione z dorsza, cebuli, ziemniaków, jajek, gałki muszkatułowej, soli i pieprzu. Natomiast sos jest zrobiony z sera fety, jogurtu naturalnego i czosnku. Jest to bardzo dobry pomysł na piątkowy obiad.
16
Portugalia Ta potrawa nazywa się papos de anjo, zazwyczaj jest w postaci mini pączuszków. Robi się ją z miękkiego ciasta i cukru. Kiedyś ten słodycz można było kupić w Biedronce.
17
Włochy Te dania chyba już każdy zna, jest to spaghetti i pizza.
Są one tam najpopularniejsze, można je znaleźć w każdej restauracji. Spaghetti i pizza zostały wynalezione właśnie przez Włochów i zostały rozpowszechnione na całym świecie.
18
Włochy Następną potrawą jest Lassania.
Jest to ok.8 warstwowa przeplatanka mięsa i roztapiającego się, płaskiego makaronu. Ta potrawa jest bardzo tłusta, ale szybko się ją można najeść i także została wymyślona przez Włochów.
19
Chorwacja To danie nazywa się Durek. Jest on bardzo podobne do pizzy.
Zazwyczaj Durek jest podawany z serem i szpinakiem, ale są też wersje dla wybrednych: z samym serem.
20
Chorwacja Potrawa na obrazku nazywa się Cevapcici, to rodzaj bałkańskich koletów na patyku, przygotowanych z mięsa mielonego, cebuli i przypraw. Kotleciki można przygotować zarówno na ruszcie jak i w piekarniku. Te kotlety powinny wam smakować.
21
Chorwacja To już ostatnie danie ono nazywa się Chaczapuri, jest to bułka w kształcie rombu, na, której podpieczono jajko. Jest to dobry pomysł na śniadanie.
22
Źródła
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.