Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKatarzyna Cichoń Został zmieniony 8 lat temu
1
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko
2
Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający na przyjmowaniu substanci przyjmowaniu substanci korzystnych dla zdrowia. korzystnych dla zdrowia. Zdrowa dieta polega na Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu, przyjmowaniu, odpowiednich ilości odpowiednich ilości niezbędnych składników niezbędnych składników odżywczych i wody. odżywczych i wody.
3
Warzywa! Warzywa – w słownikowym i popularnym znaczeniu to rośliny zielne. W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz owoce kaparów i oliwek.. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach.. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A. rośliny zielne witaminy Cprowitaminy Arośliny zielne witaminy Cprowitaminy A
4
Owoce!! Owoc − w znaczeniu botanicznym występujący u organ powstający z zalążniokrytozalążkowych słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. Owoc − w znaczeniu botanicznym występujący u organ powstający z zalążniokrytozalążkowych słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. zalążniokrytozalążkowychsłupka dna kwiatowego nasiona zalążniokrytozalążkowychsłupka dna kwiatowego nasiona W znaczeniu kulinarnym owoc to jadalna część rośliny będąca owocem w znaczeniu botanicznym, ale rosnąca tylko na drzewach lub krzewach. Owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. pomidor, ogórek, groch, dynia). Wyjątkowo wśród roślin zielnych owoce w znaczeniu kulinarnym dają truskawki, poziomki i ananas. W znaczeniu kulinarnym owoc to jadalna część rośliny będąca owocem w znaczeniu botanicznym, ale rosnąca tylko na drzewach lub krzewach. Owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. pomidor, ogórek, groch, dynia). Wyjątkowo wśród roślin zielnych owoce w znaczeniu kulinarnym dają truskawki, poziomki i ananas. warzywapomidorogórekgrochdyniatruskawkipoziomki ananas warzywapomidorogórekgrochdyniatruskawkipoziomki ananas W terminologii rolniczo - sadowniczej jakość owoców określa się za pomocą kształtu owocu i urody owocu. Terminy te są wyznacznikiem wartości owocu na podstawie oceny wizualnej. W terminologii rolniczo - sadowniczej jakość owoców określa się za pomocą kształtu owocu i urody owocu. Terminy te są wyznacznikiem wartości owocu na podstawie oceny wizualnej.kształtu owocu urody owocukształtu owocu urody owocu
5
Piramida Żywności
6
Higiena!! Nie przestrzeganie higieny zapobiega Nie przestrzeganie higieny zapobiega gromadzeniu się gromadzeniu się bakterii, a więc bakterii, a więc wywoływanie zakaźnych chorób. wywoływanie zakaźnych chorób.
7
Dobra forma!! Ruch to zabawa, a nie podnoszenie sprawnościfizycznej
8
Bieg i skoki wzmacniają płuca Bieg i skoki wzmacniają płuca Wiosłowanie wzmacnia mięśnie Wiosłowanie wzmacnia mięśnie Tańce i gimnastyka ćwiczą Tańce i gimnastyka ćwiczą mięśnie i stawy. mięśnie i stawy.
9
Nie zdrowa żywność!.. Niezdrowa żywność- polega na zatruwaniu sobie żołądka!!!..
10
Dziękuje za Uwagę!! Dziękuje za Uwagę!!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.