Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKornelia Markiewicz Został zmieniony 8 lat temu
1
I.C.F. & WELKO Technologia suszenia „pod klucz”
2
I.C.F. & Welko S.p.A. jest włoską firmą usytuowaną w okolicy Maranello koło Modeny znanej jako zagłębie inżynieryjno-mechaniczne. Firma od 1973 roku zajmuje się projektowaniem, produkcją oraz instalacją maszyn i linii dla przemysłu spożywczego. Jako firma inżynierska posiada wieloletnie doświadczenie w projektowaniu zakładów przetwórczych szczególnie w przemyśle mleczarskim i produkcji napojów, dostarczając linie technologiczne „szyte na miarę” do produkcji wysokiej jakości produktów sproszkowanych. page I 2 Nasza Firma Nasza Firma
3
Nasze rynki Nasze rynki page I 3
4
Symulować i testować zachowanie produktów w warunkach technologicznych Dokonywać właściwego wyboru linii, maszyn i wyposażenia dodatkowego Poznawać w szczegółach właściwości przetwarzanych produktów Identyfikować zmienne procesu oraz ich wpływ na elementy planowane Otrzymywać technologiczne wsparcie dla nowych rozwiązań page I 4 Firma ICF & Welko posiada w pełni wyposażone laboratorium badawczo-testowe, które pozwala naszym klientom: Nasze laboratorium R&D Nasze laboratorium R&D Wyspecjalizowany personel naszego laboratorium pracuje ciągle nad badaniami i rozwojem produktów dla satysfakcji naszych klientów.
5
Nasze laboratorium R&D Nasze laboratorium R&D page I 5
6
Nasze Produkty I.C.F. & Welko jest wiodącym dostawcą zaawansowanej technologii suszenia rozpyłowego, suszenia fluidalnego, liofilizacji, wyparowywania, ekstrakcji, przywracania aromatu, aglomeracji jak również kompletacji całych linii do produkcji proszków w mleczarniach oraz kawy instant. Każda linia jest „szyta na miarę” według wymagań klienta i charakteryzuje się najwyższymi możliwymi osiągami, wysokim stopniem automatyzacji i elastyczności oraz oszczędnością energii spełniając międzynarodowe standardy w zakresie higieny, bezpieczeństwa i ochrony środowiska. page I 6
7
Nasze Procesy Nasze Procesy page I 7
8
Extrakcja Extrakcja Urządzenia do ekstrakcji kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, cykorii oraz substytutów kawy, rozpuszczalnej herbaty i herbaty ziołowej. Zbiorniki typu perkolator, gdzie przy użyciu gorącej wody oraz ciśnienia produkuje się rozpuszczalne ekstrakty. Urządzenia przeznaczone są głównie do produkcji kawy oraz jej substytutów w automatyczny sposób oraz w zgodzie ze standardami obowiązującymi w przemyśle spożywczym. page I 8
9
Wyparowywanie - Koncentracja Wyparowywanie - Koncentracja Urządzenia do koncentracji: kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, substytutów kawy, herbaty rozpuszczalnej oraz ziołowej kawy rozpuszczalnej, jęczmienia, substytutów kawy, herbaty rozpuszczalnej oraz ziołowej produktów mleczarskich takich jak pełne mleko, chude mleko, serwatka i inne produkty mleczarskie produktów mleczarskich takich jak pełne mleko, chude mleko, serwatka i inne produkty mleczarskie pasty pomidorowej i owocowej pasty pomidorowej i owocowej Wyparki wielostopniowe page I 9
10
Suszenie page I 10 Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie Proces wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu (spożywczy, chemiczny, farmaceutyczny itp.) SUSZARKI ROZPYŁOWE, ROZPYLACZE, używane są do suszenia w sposób ciągły cieczy, zawiesin, szlamów, żeli, emulsji itp. Proces polega na rozpylaniu fazy ciekłej w gorącym powietrzu w różnej konfiguracji przepływu (współprądowo, pod prąd w sposób mieszany).SUSZARKI ROZPYŁOWE, ROZPYLACZE, używane są do suszenia w sposób ciągły cieczy, zawiesin, szlamów, żeli, emulsji itp. Proces polega na rozpylaniu fazy ciekłej w gorącym powietrzu w różnej konfiguracji przepływu (współprądowo, pod prąd w sposób mieszany).
11
Suszenie Proces wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu (spożywczy, chemiczny, farmaceutyczny itp.) Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie page I 11 KONTYNUACYJNE SUSZARKI FLUIDALNE, przeznaczone do wytwarzania (suszenie, oziębianie) produktów sproszkowanych i granulowanych poprzez redukcję wilgoci oraz fluidyzację lub stabilizację produktów.KONTYNUACYJNE SUSZARKI FLUIDALNE, przeznaczone do wytwarzania (suszenie, oziębianie) produktów sproszkowanych i granulowanych poprzez redukcję wilgoci oraz fluidyzację lub stabilizację produktów.
12
Suszenie Urządzenia do produkcji proszków oraz granulatów poprzez suszenie cieczy oraz redukcję wilgotności w produkcie page I 12 Generalnie mają zastosowanie dwa popularne systemy rozpylania produktów w liniach suszarniczych do produkcji proszków: TALERZ ODŚRODKOWY System talerzowy ma większą elastyczność i jest łatwy w użyciu. Takie rozwiązanie nie potrzebuje wysokiego ciśnienia roboczego i jest mniej podatne na blokowanie. Wspomniany system jest w szczególności wykorzystywany w następujących przypadkach: Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, jest poniżej 60-70 mikronówKiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, jest poniżej 60-70 mikronów W obecności termolabilnych substancji (wrażliwych na temperaturę).W obecności termolabilnych substancji (wrażliwych na temperaturę). Dla produktów o wysokiej lepkości lub takich, które mogą być pompowaneDla produktów o wysokiej lepkości lub takich, które mogą być pompowane DYSZA CIŚNIENIOWA System oparty na DYSZY ciśnieniowej pozwala osiągnąć produkty o większych rozmiarach cząstki i sferoidalnym kształcie oraz produktów, które wymagają homogenizacji. Ten system jest wykorzystywany w następujących przypadkach: Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, przekracza 100 mikronów Kiedy granulometryczna krzywa, wymagana dla suszonych produktów, przekracza 100 mikronów Podczas pracy z produktami termo stabilnymi.Podczas pracy z produktami termo stabilnymi. Kiedy lepkość produktu jest stosunkowo niska Kiedy lepkość produktu jest stosunkowo niska
13
Suszenie page I 13
14
Aglomeracja - Granulacja Urządzenia do granulacji przeznaczone dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego INSTANTIZER (GRANULATOR) mod. RC-R służy do aglomeracji w celu wytwarzania produktów rozpuszczalnych lub zdolnych do tworzenia zawiesin poczynając od proszku, który ma słabą rozpuszczalność (np. kawa, kakao, mleko w proszku itp.). Urządzenie pracuje w sposób ciągły, gdzie etap aglomeracji zachodzi w strumieniu pary na łożu fluidalnym, a proces stabilizacji ma miejsce w bębnowej rotacyjnej suszarce.INSTANTIZER (GRANULATOR) mod. RC-R służy do aglomeracji w celu wytwarzania produktów rozpuszczalnych lub zdolnych do tworzenia zawiesin poczynając od proszku, który ma słabą rozpuszczalność (np. kawa, kakao, mleko w proszku itp.). Urządzenie pracuje w sposób ciągły, gdzie etap aglomeracji zachodzi w strumieniu pary na łożu fluidalnym, a proces stabilizacji ma miejsce w bębnowej rotacyjnej suszarce. SUSZARKA FLUIDALNA ROZPYŁOWA SUSZARKA FLUIDALNA ROZPYŁOWA Aglomeracja poprzez fluidalne suszenie rozpyłowe jest innowacyjną metodą produkcji bezpyłowych aglomeratów o znakomitych właściwościach rozpuszczalnych (instant) z cieczy zawierających cząstki stałe. Jest to złożony proces wykorzystujący suszenie rozpyłowe oraz aglomerację tzn. że oba procesy zachodzą etapami w tej samej instalacji w tym samym czasie. page I 14
15
Aglomeracja - Granulacja page I 15
16
page I 16 LIOFILIZACJA Technologia suszenia w niskich temperaturach pozwalająca na zachowanie delikatnych aromatów owoców i warzyw. Technologia liofilizacji pozwala na produkcję wysoko jakościowych produktów zachowując ich delikatne aromaty dzięki suszeniu w niskiej temperaturze i próżni. Lód zawarty w produkcie sublimuje, a powstały gaz przechodzi do systemu kondensacji. Powyższy system suszenia składa się głównie: promiennikowy system grzania, produkt wprowadzany do systemu na ruchomych wieszakach z tackamipromiennikowy system grzania, produkt wprowadzany do systemu na ruchomych wieszakach z tackami system kondensacji, oddzielony od komory suszenia w celu ułatwienia obsługi i konserwacji. Przystosowany do pracy w niskich temperaturach.system kondensacji, oddzielony od komory suszenia w celu ułatwienia obsługi i konserwacji. Przystosowany do pracy w niskich temperaturach. sekcja próżni, składa się z wielostopniowej linii pomp, która pozwala na bardzo szybką ewakuację gazu i optymalne warunki pracy.sekcja próżni, składa się z wielostopniowej linii pomp, która pozwala na bardzo szybką ewakuację gazu i optymalne warunki pracy. System sterujący PLC + PC i niezbędne oprzyrządowanie do sterowania urządzeniem w celu zapewnienia wymaganego przebiegu operacji.System sterujący PLC + PC i niezbędne oprzyrządowanie do sterowania urządzeniem w celu zapewnienia wymaganego przebiegu operacji.
17
page I 17 SUSZENIE W NISKICH TEMPERATURACH LIOFILIZACJA
18
Przykładowe projekty page I 18
19
Instalacja „pod klucz” TALL FORM Suszarka rozpyłowa do mleka sojowego i innych produktów mleczarskich i nie mleczarskich - 3000 kg/h wyparowanej wody Rosja page I 19
20
System dostarczania surowca Instantizer (granulator) RC-R 5000/T do napojów kakaowo/cukrowo/mlecznych United Kingdom page I 20 Instantizer (granulator)
21
Wyparka page I 21 Instalacja do produkcji mleka w proszku oraz serwatki w proszku – suszarka rozpyłowa typ “C-400 T-FB” Rumunia
22
Wyparka Instalacja do produkcji mleka w proszku Suszarka rozpyłowa typu “500/T-FB” Armenia page I 22
23
page I 23 Instalacja do produkcji suchych produktów mlecznych 500 t/dzień sproszkowanej serwatki / 200 t/dzień mleka w proszku Białoruś
24
Instalacja suszenia rozpyłowego bezmlecznej śmietany i rozpuszczalnej kawy (wydajność wyparki: 500 kg/h) Rosja page I 24 Instalacja w 3D rysunek poglądowy
25
Instalacja „pod klucz” do produkcji liofilizowanej kawy z wydajnością 560 kg/h Niemcy page I 25
26
page I 26 Instalacja „pod klucz” do produkcji liofilizowanej kawy z wydajnością 560 kg/h Niemcy Piec do wypalania kawy Podajnik ekstraktora Przywracanie aromatu
27
Wyparka wielostopniowa Suszarka rozpyłowa (1500 kg/h) Instalacja „pod klucz” do produkcji kawy rozpuszczalnej o wydajności 800 kg/h Indonesia page I 27
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.