Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA
2
Co to jest odżywianie? Proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy. Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia
3
Piramida zdrowego żywienia
To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości. Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i jest skrótowym, graficznym zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do polskich warunków, w prowadzając nieznaczne zmiany zalecanych ilości porcji niektórych grup produktów. Piramida zdrowego żywienia
4
Zasady racjonalnego żywienia w obrazowy sposób
5
PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.
7
WARZYWA Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości.
9
OWOCE Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
11
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. 3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 5. Mięso spożywaj z umiarem.
12
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9. Ograniczaj spożycie soli. 10. Pij wystarczającą ilość wody. 11. Nie pij alkoholu.
13
Przykładowe porcje produktów spożywczych
14
Produkty zbożowe - mała bułka lub 1/2 dużej bułki, - kromka chleba,
- 4 kromki pieczywa chrupkiego, - 1/2 szklanki gotowanej kaszy, płatków zbożowych lub ryży, -1 szklanka makaronu, -1/3 szklanki suchych płatków lub musli.
15
Warzywa - Duży ziemniak lub dwa małe,
- średni ogórek, papryka lub pomidor, - 1 szklanka surówki z warzyw, -2-3 gotowanych warzyw (szpinak, brokuły, kapusta, buraczki, fasolka itp.), - 5-6 liści sałaty, - 3/4 szklanki soku z warzyw.
16
Owoce - średnie jabłko, gruszka, banan, pomarańcza,
- szklanka malin, truskawek, wiśni, borówek, winogron, -1/2 grejpfruta, -3/3 szklanki soku z owoców
17
Mleko i produkty mleczne
- szklanka mleka, kefiru, jogurtu, -średni plaster twarogu, - mały serek topiony, -2 plastry sera żółtego.
18
Mięso i zamienniki białkowe
-około 100 gramów chudego mięsa, -1/2 piersi kurczaka lub udko, -5-6 cienkich plastrów wędliny, -ryba około 100 gramów, - 2/3 szklanki ugotowanych nasion strączkowych (fasola, groch, soja), - 2 jajka - jeden lub dwa razy w tygodniu, - 1/2 szklanki orzechów.
19
Tłuszcze i słodycze -1 łyżeczka oleju, - małe ciastko,
- 4-6 cukierków, 1 - 1/4 czekolady, -gałka lodów, -30 gramów chipsów, -łyżka miodu lub dżemu.
20
Najczęstsze błędy w żywieniu
-zbyt mała liczba posiłków i nieregularne ich spożywanie - małe spożycie warzyw i owoców -zbyt małe spożycie produktów mlecznych - zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych - nadmiar energii pobieranej z pożywienia - zbyt małe spożycie olejów roślinnych - zbyt duże spożycie mięsa i wędlin - małe urozmaicenie potraw - małe spożycie ryb - za duże spożycie cukru i słodyczy - duże spożycie soli kuchennej - korzystanie z żywności typu „fast food”
21
Źródła: Wykonały: Ilona Mielec Olga Antosiak
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.