Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAgata Zakrzewska Został zmieniony 8 lat temu
1
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak
2
Cukier buraczany i cukier trzcinowy
3
Cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,7°Z Cukier biały plantacyjny – oczyszczona i krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,5°Z Cukier miękki brunatny – drobnoziarnisty, wilgotny cukier o barwie od jasno- do ciemnobrązowej o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 88,0%
4
Wymagania Kodeksu Żywnościowego Wskaźnikc. białyc. plantacyjny c. miękki brunatny Popiół % 0,040,1- Inwert % 0,040,112,0 Wilgotność % 0,1 4,5 Zabarwienie IU 60150- Pozostałość SO 2 157020
5
Wymogi jakościowe dla cukru trzcinowego o bardzo wysokiej polaryzacji oraz wymagania dla cukru buraczanego kat. 2: cukier trzcinowycukier buraczany polaryzacja 99,3°S99,7°Z wilgotność 0,180,06% Popiół konduktometryczny 0,2%0,027% zabarwienie roztworu 1350 IU45 IU skrobia150 ppmbrak wymogu
6
Cukry trzcinowe Cukry melasowe Cukry brązowe Cukry złote Cukry białe plantacyjne
7
? trzcinowy czy buraczany ?
8
zabarwienie
9
Popiół konduktometryczny
10
Zawartość potasu
11
Zawartość sodu
12
Zawartość wapnia
13
Zawartość magnezu
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.