Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej."— Zapis prezentacji:

1 Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej

2 Rola substancji odżywczych 1.Energetyczna (węglowodany, tłuszcze) 2.Regulująca (witaminy, sole mineralne) 3.Budulcowa (białka, sole mineralne)

3 Dlaczego prawidłowe odżywianie jest ważne?  Zapobiega chorobom  Poprawia humor  Dodaje urody  Poprawia kondycję fizyczną i umysłową

4 10 zasad racjonalnego żywienia

5 1. Dbaj o różnorodność 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów spożywanych produktów 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo

6 3. Regularnie spożywaj produkty pełnozbożowe 4. Pij mleko

7 5. Mięso spożywaj z umiarem 6. Jedz dużo warzyw i owoców

8 7. Unikaj soli 8. Zredukuj ilość spożywanych tłuszczy

9 9. Ogranicz ilość spożywanych słodyczy 10. Unikaj produktów wysoko przetworzonych

10 5 posiłków dziennie

11 Piramida zdrowego żywienia

12 Co to jest porcja ?  Porcja to jedna zalecana standardowa ilość jednego produktu spożywczego z danej grupy żywieniowej.  Ogólna zasada korzystania z piramidy żywienia to spożywanie największej ilości porcji produktów z dolnych poziomów, a najmniejszej z grupy znajdującej się na jej szczycie.

13 Sprytne sposoby na określenie właściwej porcji   DŁOŃ – miarka dla produktów zbożowych   DŁOŃ BEZ PALCÓW – dla porcji białkowych PIĘŚĆ – dla produktów mlecznych, warzyw i owoców GARŚĆ – dla suszonych owoców i orzechów KCIUK – dla sera żółtego o wielkości 40g OPUSZEK KCIUKA – dla słodyczy i tłuszczów

14 Zdrowo nie znaczy drogo Zdrowo nie znaczy drogo Stawiaj na jakość I urozmaicenie Wykorzystaj sezonowość produktów Stosuj prawidłowe nawyki żywieniowe Pobudź kreatywność lub korzystaj z książek kucharskich Zapobiegaj marnotrawstwu

15 A to ciekawe Witaminy są tracone z produktów spożywczych podczas:  Transportu – 5%  Przechowywania – 10%  Obróbki kulinarnej – 25%

16 … a w naszym kraju  Jedynie 20% Polaków spożywa śniadanie przed wyjściem z domu.  Zaledwie 6% uprawia sport minimum 3 razy w tygodniu.  Tylko 36% pije zalecane 1,5 l wody dziennie.  Blisko 11,3% gimnazjalistów w Polsce ma nadwagę i otyłość  Tylko 5% spożywa zalecane 5 porcji warzyw i owoców  Prawie 90% podjada między 5 zalecanymi posiłkami  Jedynie 15% spożywa zalecane 5 posiłków dziennie  Zaledwie 8% spożywa 2 lub więcej ryb tygodniowo

17 Dziękujemy za uwagę Bartłomiej Gala Bartłomiej Gala Maksymilian Kender Maksymilian Kender Materiały służące przygotowaniu tej prezentacji: Program Edukacyjny „Trzymaj Formę” Program Edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” Czasopismo „Focus” Styczeń 2016 Michael Hamm „Żywność naturalne lekarstwo” Wydawnictwo Esprit SC 2009 Internet


Pobierz ppt "Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google