Pobierz prezentację
1
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Przygotowały : Ewelina Staśko Agnieszka Gaura Monika Grucel
2
Jak prawidłowo ułożyć sztućce …
krok 1 Najbliżej talerza po prawej stronie kładziemy nóż, po lewej stronie zaś widelec krok 2 Jeżeli w menu jest ryba to po prawej stronie powinien leżeć nóż do ryby (w kształcie wydłużonej łopatki), po lewej stronie musi się znaleźć odpowiedni widelec. krok 3 Następnie po prawej stronie (za nożem) kładziemy łyżkę do zupy, a najbardziej na zewnątrz sztućce do zimnych przystawek. krok 4 Widelec do wszystkich potraw kładziemy zawsze po lewej stronie talerza zębami do góry, noże zaś po prawej stronie skierowane ostrzem w stronę talerza. krok 5 Łyżeczki o kawy, widelczyki do deserów i noże do owoców nie mogą znajdować się na stole podczas głównego posiłku, mogą się pojawić dopiero z kawą i deserem. krok 6 Może się to wydawać skomplikowane ale takie nie jest. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność podawanych dań. Zatem jeśli najpierw podane zostaną przekąski to sztućce do nich powinny znaleźć się na samym skraju - będą one używane jako pierwsze. Kolejnym daniem jest zupa, zatem sztućce do zupy (w tym przypadku jeden - łyżka) powinien leżeć w następnej kolejności - z prawej strony ponieważ większość ludzi jest praworęczna itd.
3
Układ sztućców…
4
Zachowanie przy stole …
Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i z powrotem. Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu . Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu. Nie wykonujemy "ekwilibrystyki" palcami. Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp.
5
… a co jest zabronione ? Nie wolno wydawać żadnych dźwięków
Nie wolno rozwalać się na stole - mogą na nim znajdować się tylko dłonie, a nie łokcie. Te ostatnie należy trzymać blisko tułowia, nie wsadzając ich sąsiadowi pod żebro lub w oko. Nie bawimy się sztućcami czekając na posiłek Nie kiwamy się na krześle, nie machamy nogami pod stołem (bo ktoś może być naszą ofiarą i co wtedy?) Nigdy, przenigdy nie wkładamy do ust noża Na gorące dania nie dmuchamy, czekamy, aż same ostygną Nie rozmawiamy z pełnymi ustami Nie jemy w tempie wskazującym na wcześniejszy tygodniowy post. To nie tylko koszmarnie nieeleganckie, także niezdrowe Nie jemy głową! czyli nie schylamy głowy do łyżki czy widelca, ale podnosimy sztućce do ust Przy stole nie rozmawiamy o rzeczach nieapetycznych czy denerwujących
6
Jak dobrze podawać dania ..
1. Kolejność dań aperitif, przystawki, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser i kawa.
7
2 . Dekoracja dań
8
Kooooniec ! Źródła : - google - Zajęcia techniczne - Własna wiedza …
Dziękujemy …
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.