Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAntoni Kaźmierczak Został zmieniony 8 lat temu
2
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę łyżek mąki żytniej wymieszałam z wodą i odstawiłam w ciepłe miejsce.
3
Zakwas słabo rósł, ale zapach zakwasu się zmieniał. Pomyślałam, że jednak coś tam w słoiku zaczyna się dziać. Zabrałam się więc do pracy. Przygotowałam 500g mąki orkiszowej, zakwas, 100g łuskanego słonecznika, sól i 300 ml ciepłej wody.
4
Wszystko dokładnie wymieszałam.
5
Jeszcze łyżeczka soli:
6
Na koniec zakwas, który naprawdę nieładnie wyglądał:
7
Po wymieszaniu ciasto na mój chleb wyglądało tak:
8
Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiłam sobie trochę słonecznika, którym posypałam wierzch chleba. Odstawiłam blaszkę w ciepłe miejsce na 2 godziny, żeby chleb jeszcze trochę urósł. No za bardzo nie urósł.
9
Mama rozgrzała piekarnik do 230'C. No to wkładam chleb do piekarnika.
10
Przez 10 minut chleb piekł się w 230'C. Potem mama skręciła temperaturę do 200'C i chleb piekł się jeszcze godzinę. Po godzinie wyciągnęłyśmy z mamą chleb z piekarnika. Chleb pachnie przepięknie. Mam nadzieję, że również wspaniale smakuje.
11
Smacznego! :-) BIBLIOGRAFIA: Zastosowany w prezentacji : „ Motyw pakietu Office” Przepis na zakwas z podręcznika „Nasze, razem w szkole” Przepis na chleb-rodzinny. Zdjęcia wykonali rodzice Oli.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.