Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Elegancja przy stole Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
2
„Rządzi się głównie poprzez stół.”
Napoleon do markiza de Coulaincourt
3
Rozsadzanie gości 12 Gospodyni 9 3 8 13 4 11 10 2 1 5 6 Gospodarz
4
Nakrycie Serwetki: 3 rodzaje(obrusowe, ligninowe, bibułkowe)
Służą do wycierania kącików ust przed sięgnięciem po kieliszek oraz do ochrony ubrania przed pochlapaniem Po jedzeniu odkładamy złożone, po lewej stronie nakrycia Nigdy nie wieszamy ich na szyi!
5
Nakrycie Zastawa:
6
Nakrycie Kieliszki:
7
Nakrycie Kartonik z menu:
Po lewej stronie nad talerzykiem do pieczywa lub na talerzyku do przystawek Informuje kto wydaje przyjęcie, na czyją cześć, z jakiej okazji Zawiera: miejsce i datę spotkania, menu Pozwala na uniknięcie pomyłek
8
Podawanie i serwowanie
Dania zawsze podawane z lewej strony, a wina i sosy z prawej Ważna kolejność serwowania: Gospodyni jako ostatnia wśród kobiet Gospodarz jako ostatni wśród uczestników
9
Zachowanie przy stole Gospodarz daje znak do rozpoczęcia jedzenia i picia Nie życzymy „Smacznego” współbiesiadnikom! …ale jeśli ktoś nam będzie życzył, grzecznie dziękujemy Nie trzymamy łokci, przedramion, a także nadgarstków na stole! Prowadzimy rozmowy na tematy ogólne
10
Kolejność i dobór dań Kolejność:
Przystawka - Ryba – Zupa - Danie główne - Sery-Deser Kawa podawana po odejściu od stołu w salonie Przestrzeganie zasad estetyki, przyzwyczajeń kulinarnych i przynależności religijnej
11
Wina i napoje Wódka Wina: Lekkie białe Cięższe białe Różowe
Lekkie czerwone Cięższe czerwone Szampan(wina musujące) Likiery Aperitif Ryby Ryby, białe sosy Białe mięsa Czerwone mięsa Dziczyzna Desery Kawa
12
Zasady jedzenia Jak jemy? Pieczywo Ziemniaki Karczochy Kawior Makaron
Owoce
13
Zasady jedzenia Co jemy rękami? Chleb Twarde sery Niektóre owoce
Tartinki Kruche ciasteczka
14
Toasty Wznoszone winem lub szampanem, a nigdy wódką!
Najlepszy moment na pierwszy toast po głównym daniu, podczas deseru Pierwszy wznoszony przez gospodarza, skierowany do gościa honorowego Zasada wzajemności
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.