Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAniela Kurowska Został zmieniony 8 lat temu
1
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego
2
Charolaise Charolaise jest rasą późno dojrzewającą. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg, a buhajów 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą 1200 -1500 g. Od opasów uzyskuje się dużo, dobrej jakości mięsa z małą zawartością tłuszczu.
3
Limousine Cechą charakterystyczną tej rasy jest średni kaliber, bardzo dobre umięśnienie szczególnie partii grzbietu i zadu, delikatny kościec oraz bardzo dobra płodność.
4
Współczesna rasa angus to bydło średniego kalibru. Krowy ważą 550-600 kg i mają wysokość w kłębie ok. 125 cm. Buhaje hodowlane osiągają masę ciała w granicach ok. 900 kg i wysokość w kłębie ok. 130 cm. Cechą charakterystyczną rasy jest bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie. Angus
5
Obecnie hereford to rasa jednostronnie mięsna średniego kalibru. Masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów hodowlanych – około 900 kg; wysokość w kłębie odpowiednio: 130 cm i 135 cm Hereford Ogromną zaletą rasy hereford jest to, że zwierzęta osiągają wysokie wskaźniki reprodukcji w warunkach minimalnego nadzoru i troski ze strony człowieka o przebieg porodu i odchów cieląt. Średnie dobowe przyrosty w opasie wynoszą 1000 g, a 1,5-roczne, intensywnie żywione opasy osiągają masę ok. 650 kg i wydajność rzeźną dochodzącą do 65%. Jakość mięsa jest wysoka: jest ono marmurkowate, soczyste, ze znaczną ilością tłuszczu.
6
Selekcja buhajów Wygląd (pokrój, budowa) Zapotrzebowanie rynku Wycena buhaja Rodowód Status zdrowotny stada, z którego buhaj pochodzi Ścisła kontrola weterynaryjna Monitorowanie w kierunku BVD, IBR, Lepto & Johnes Buhaje nie szczepione na IBR (szczepionka markerowa nie jest akceptowana ) Wilodge Goldcard
7
Program selekcji buhajów mięsnych do krzyżówek z rasami mlecznymi Program testowania młodych buhajów Cel: wiarygodne dane poparte danymi z gospodarstw 1000 porcji nasienia jednego buhaja rozdzielone wśród różnych hodowców Po wycieleniu, następujące dane są analizowane: Długość ciąży Łatwość wycieleń (krowy i jałówki) Jakość cielęcia Umaszczenie (ważne kryterium przy BB)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.