Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej."— Zapis prezentacji:

1

2 Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej

3 Plan prezentacji 1. Biofortyfikacja - pojęcie 2. Biofortyfikacja – znaczenie 3. Program biofortyfikacji 4. Złoty ryż 5. Marchew jodowana 6. Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach 7. Problem głodu mikroelementowego 8. Suplementacja diety a biofortyfikacja 9. Problemy biofortyfikacji 10. Korzyści wynikające z biofortyfikacji 11. Przyszłość biofortyfikacji 12. Bibliografia [7]

4 Biofortyfikacja Jest procesem tworzenia genetycznie ulepszonych roślin uprawnych, które są bogate w mikroelementy przez tradycyjną uprawę lub modyfikację genetyczną.[1] [9] [10]

5 Biofortyfikacja Wzbogacanie roślin rosnących Nowe wartości odżywcze Wspomaganie biodostępności Suplementacja diety Metody biofortyfikacji [3][7]

6 Program biofortyfikacji [8] nawożenie gleby uprawa roślin produkcja żywności biofortyfikowanej i pasz żywienie żwierząt produkcja żywności biofortyfikowanej

7 Złoty ryż witamina A i wzrok złoty ryż 1 i 2 zwiększona zawartość β-karotenu biofortyfikacja genomowa [6]

8 Marchew jodowana problemy niedoboru jodu w polskim społeczeństwie [12] biofortyfikacja agralna wyniki polskich badań zastosowane nawożenie jodem i azotem nie miało istotnego wpływu na zawartość cukrów rozpuszczalnych w korzeniach spichrzowych marchwi [11] [6] [12]

9 Sposoby dostarczania mikroelementów w nawozach (?) Próby uniezależnienia bioakumulacji od warunków glebowych (?) 1.nawozy płynne 2.otoczkowe (o spowolnionym uwalnianiu) 3.kompleksowe (wieloskładnikowe) Ad.2 Ad.3Ad.1

10 Problem głodu mikroelementowego Przyczyny:  zubożenie gleb, trudne warunki środowiska naturalnego  nieurozmaicona dieta  niska biodostępność pierwiastków  ubóstwo konsumentów  produkcja bioetanolu ze zbóż  szybkie bogacenie się ubogich

11 [7]

12 Suplementacja diety a biofortyfikacja| Złagodzenie skutków niedoborów mikroelementarnych Forma przystępniejsza, ale czy bardziej bioprzyswajalna? [4][5]

13 Problemy biofortyfikacji Zagrożenie bioróżnorodności gatunkowej, Unifikacja diety ludzkiej i jej zubożenie, Dostępność ziarna biofortifikowanego do spożycia i upraw Brak maszyn rolniczych i technologii rolnych na obszarach ubogich Niedobór areałów rolnych Problemy ekonomiczne

14 Korzyści wynikające z biofortyfikacji Ochrona gleby i ekosystemów jako niezbędnych do produkcji żywności w krajach ubogich Produkcja żywności bezpiecznej Urozmaicenie diety w mikroelementy Zażeganie problemu głodu

15 Wykorzystanie zbóż do wytworzenia nowych biologicznych komponentów nawozowych z mikroelementami przeznaczonych dla roślin konsumpcyjnych (m.in. pod uprawę warzyw) Introdukcja bakterii zdolnych zwiększyć bioprzyswajalność mikroelementów do organizmu odbiorcy[1] Próby zwiększenia przyswajalności fruktanów i fitynianów z tkanek roślinnych[2] Przyszłość biofortyfikacji

16 Bibliografia 1.Teksty źródłowe 1.Biofortification, biodiveristy and diet: A search for complementary applications against poverty and malnutrition; T.Johns, P.B.Eyzaguirre; 2006 2.Biofortification- a global chalenge programm; R.D.Graham; 2003 3.Development and uses biofortified agricultural products; G.S.Banuelos, Zhi-Qing Lin; 2008 2. Ilustracje 4.http://ediqsoi.t35.com/synephrine-weight-loss-pills.html 5.http://www.ec-verville-mennecy.ac- versailles.fr/IMG/jpg/Giuseppe_Arcimboldi_ete.jpg 6.http://www.scidev.net/en/opinions/golden-gm-rice-shines- again.html

17 Bibliografia cd. 7.http://www.biotechnolog.pl/gmo-11.htm 8.http://berlinnaturalbakery.com/blog/index.php/2010/01/21/6 -negative-side-affects-to-eating-genetically-modified-foods/ 9.http://ledfx.blogspot.com/2010/06/przedpremiera-grow-led- 60watt.html 10.http://www.farmer.pl/finanse/podatki- rachunkowosc/nadwyzki_na_polu,6ab5ff54f347616beae5.ht ml 11.Wpływ nawożenia jodem i azotem na efektywność biofortyfikacji w jod oraz na jakość biologiczną marchwii; S.Smoleń, I.Ledwożyw, P.Strzetelski, W.Sady, S.Rożek; 2009 12.http://www.menopauza.pl/zdrowie_2/dbaj_o_zdrowie/doktor _jod.html


Pobierz ppt "Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google