Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKrystyna Jakubowska Został zmieniony 8 lat temu
1
wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz
2
Wspólnie opracowywaliśmy odpowiedzi na nurtujące nas pytania związane z tematem projektu. Następnie wykonywaliśmy doświadczenia. Potem postanowiliśmy udokumentować je poprzez robienie zdjęć. Po wykonanych pracach, wypełnialiśmy otrzymane wcześniej karty pracy, w których opisaliśmy, krok po kroku, nasze doświadczenia. W kolejnym tygodniu wykonaliśmy trzy prezentacje. Wspólnie je omówiliśmy i poprawiliśmy je. Ta prezentacja jest owocem naszej wielotygodniowej pracy i przygotowań nad tym projektem.
4
Pod wpływem niskiej temp. woda zamarza. Podczas zamarzania zwiększa swoją objętość, co prowadzi do pęknięcia butelki i wysadzenia zakrętki.
5
Woda w stawie zamarza, ale tylko na powierzchni. Na dnie woda posiada temp. dodatnią, mimo tego, że temp. powietrza jest ujemna. Dzieje się tak dzięki rozszerzalności temperaturowej wody.
6
Aby rozpuścić kostkę masła należy przygotować patelnię i włączyć gaz, położyć masło na patelni. Pod wpływem wysokiej temp. masło rozpuści się. Można wystawić masło w pudełku lub sreberku za okno w ciepły dzień. Efekt będzie taki sam jak z patelnią.
7
Przyrządy i opis eksperymentu: plastikowa foremka, 20ml wody, 20ml oleju, 20ml soku malinowego Do przygotowanej foremki wlewamy takie same ilości wody, oleju i soku. Następnie wstawiamy ją do zamrażalnika (temp. -5˚C).
9
Obserwacje i wyniki pomiarów: Po ok. 24h pobytu foremki w zamrażarce substancje zmieniły swój stan skupienia. Największą zmianę było widać w foremce z wodą. Natomiast olej i sok malinowy zakrzepł.
12
Wnioski: Nie wszystkie substancje w stanie ciekłym krzepną tak samo. Zależy to m.in. od gęstości i właściwości badanych substancji. Można jedna stwierdzić, że wszystkie ciecze krzepną.
13
Doświadczenie 2:
14
Sprawdzenie, czy woda osolona, osłodzona i zwykła zamarzają tak samo. Przygotowane naczynia z wodą słoną, słodką i zwykłą.
15
Potrzebne są dwa naczynia, w których przygotujemy wodę słoną i słodką oraz trzy jednakowe pojemniki, w których będziemy przeprowadzali proces krzepnięcia wody. Do naczyń nalewamy jednakowe ilości wody i pozostawiamy do zamarznięcia w jednakowej temperaturze.
16
Faza pierwsza, przed zamrażaniem
17
Faza druga, częściowe zamarznięcie
18
Faza ostatnia, całkowite zamarznięcie
19
z wody słodkiej z wody zwykłej z wody słonej
20
Obserwujemy, że najszybciej zaczyna krzepnąć zwykła woda, następnie woda słodka, a najwolniej słona. Zwykła woda zaczyna zamarzać od góry, natomiast dwie pozostałe od dołu. Po zamarznięciu wody słonej, sól wyszła na wierzch, woda słodka zamieniła się w klejącą kostkę, a zwykła zamarzła cała i miała mleczny odcień.
21
Czysta woda najszybciej zamarza. Różnego rodzaju dodatki (w tym przypadku cukier i sól) spowalniają zamarzanie. Ten proces i szybkość jego przebiegu zależy od domieszek dodawanych do wody, więc od gęstości cieczy.
22
Cel eksperymentu: Sprawdzenie, czy kostka lodu wrzucona do słonej wody zachowuje się tak samo jak kostka wrzucona do zwykłej wody.
23
Potrzebne są dwa jednakowe naczynia: jedno z wodą słoną, a drugie z wodą zwykłą. W naczyniach znajdują się takie same ilości wody, o jednakowych temperaturach, a kostki są jednakowych rozmiarów i kształtów. Wrzucamy po jednej kostce do każdego z naczyń i obserwujemy.
24
Obserwacje: Faza pierwsza: Kostki zostały wrzucone do naczyń. Faza druga: Kostki uległy częściowemu stopieniu.
25
Faza trzecia: Widoczna różnica w wielkościach kostek. Kostka w wodzie zwykłej rozpuściła się.
26
Obserwacje: Kostka w naczyniu z wodą zwykłą roztapia się szybciej. Wnioski: Szybkość roztapiania się lodu zależy od gęstości cieczy, a co za tym idzie od ciepła właściwego cieczy, w której przebiega proces topnienia.
27
KRIOLOGIA - nauka o lodzie naturalnym, występującym w różnych postaciach w przyrodzie, atmosferze, hydrosferze i litosferze. GLACJOLOGIA - nauka z rodziny kriologii; zajmuje się badaniem lodowców, lądolodów oraz własnościami lodów, ich występowaniem, procami ich powstawania oraz badaniem ich wpływo na środowisko.
28
Stany skupienia: Przemiany fazowe: *ciekły; *gazowy; *stały; GAZ skraplanie CIECZ parowanie krzepnięcie topnienie CIAŁO STAŁE resublimacja sublimacja
29
Ciepło topnienia: jest to ilość potrzebnej energii do stopienia jednostki masy danej substancji. Temperatura topnienia: to temperatura w której kryształ zmienia się w ciecz. To najwyższa możliwa temperatura w której może się rozpocząć krystalizacja tej substancji.
30
Gdy woda zamarza to temperatura otoczenia podnosi się, ponieważ energia jest przekazywana od krzepnącej cieczy dla otoczenia.
31
Cel eksperymentu: Zbadanie właściwości wody i lodu podczas oziębiania i ogrzewania. Opis eksperymentu: Podgrzewanie świeczką lodu. Oziębianie w zamrażalniku wody.
32
Woda podczas oziębiania zmienia swój stan skupienia w stały (lód). Jej temperatura spada.
33
Lód podczas ogrzewania nad świeczką zaczyna pękać i topić się. Jego temperatura wzrasta i przechodzi ze stanu stałego w ciekły.
34
Woda pod wpływem niskiej temperatury zaczyna krzepnąć, a lód ogrzewany nad płomieniem topi się (pękanie lodu związane jest z siłami, które działają miedzy cząsteczkami lodu). Zmieniają swój stan skupienia.
35
Cel eksperymentu: Zbadanie jakie czynniki wpływają na temperaturę topnienia lodu. Opis eksperymentu: Użyto trzy różne objętości w naczyniu wody zwykłej i trzy różne objętości w naczyniu wody z sokiem bardzo słodkiej.
36
Sześć naczyń z wodą i wodą z sokiem przed wstawieniem do zamrażarki.
37
Największe objętości. Średnie objętości.Najmniejsze objętości.
38
Porównanie objętości po 10 minutach od wyjęcia z lodówki przy temperaturze podanej obok.
39
Porównanie objętości po 30 minutach od wyjęcia z lodówki w stałej temperaturze.
40
Różnice w tempie topnienia lodu wynikają z tego, że każdy miał inną objętość. Najszybciej stopił się lód z wodą z sokiem o najmniejszej objętości, a najdłużej topił się zwykły lód o największej objętości.
41
Szybkość topnienia lodu zależy od temperatury otoczenia, od objętości lodu i od tego z czym woda była zmieszana przed zamrożeniem.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.