Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBogna Morawska Został zmieniony 8 lat temu
1
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
2
Tabela 1. Produkcja biopaliw w UE. KRAJBIODIESELBIOETANOL 200220032004200520022003200420052006 Niemcy 450715103516690020127576 Francja 3663573484929182102112499 Włochy 210273320396000033 Hiszpania 061373177160243194415 Czechy 69706013350000 Dania 1041707100000 Szwecja 111150521275255 Austria 2532578500000 Wielka Brytania 3995100000 Polska 00010060 5736107 Pozostałe 002011370 458773 Razem 1134150419333184424 7114911758
3
Tabela 2. Stabilne ulgi w akcyzie w UE. KRAJUlga w akcyzie na bioetanol [€/hl] Ulga w akcyzie na biodiesel [€/hl] Czas trwania programu HISZPANIA3929,410 NIEMCY65,4547,046 SZWECJA53364 FRANCJA37339 WIELKA BRYTANIA 29 6 POLSKA3826brak
4
Tabela 3. Zapotrzebowanie na ziemię orną w 2010r. Na produkcję bioetanolu (i biodiesla) UE 25 w zależności od surowca. SurowiecPlon [t/ha] Produkcja bioetanolu [l/t] Produkcja bioetanolu [l/ha] Zapotrzebowani e na ziemię na bioetanol [ha] Istniejący areał pod poszczególne uprawy [ha] % istniejący areał w UE pod prod. bioetanolu % ziemi ornej pod potrzeby biopaliw Buraki cukrowe 56103576822035372249000982,2 Kukurydza 8,4400336037827386500000583,7 Pszenica 5,83842227570671723563000245,6 Żyto 3,536012601008730225680003939,9 Rzepak 3,43801292802631642441181897,9 Zapotrzebowanie na bioetanol w 2010: 1,271∙10 10 l; Zapotrzebowanie na biodiesel: 1,037∙10 10 l Ziemia orna EU-25: 1,02∙10 10 ha
5
Tabela 4. Koszt surowca do produkcji 1 litra bioetanolu Surowiec Plon [t/ha] Produkcja bioetanolu [l/t] Produkcja bioetanolu [l/ha] Cena 1t surowca w EUR Koszt surowca na 1 l bioetanolu EUR Buraki cukrowe 561035768330,32 Kukurydza8,440033601500,38 Pszenica5,838422271480,39 Żyto3,535212321350,38 Rzepak3,438012922500,66
6
Rys 1. Schemat łączący produkcję cukru z produkcją etanolu.
7
Cel referatu Celem autorów referatu jest przedstawienie propozycji alternatywnych technologii przerobu buraków cukrowych i produktów ubocznych ich przetwórstwa, które będą mogły być zrealizowane w polskich cukrowniach bez ich poważnej modernizacji, a także kilku propozycji potencjalnych technologii, które po badaniach mogą być wdrożone do przemysłu.
8
Rys. 2 Schemat blokowy produkcji cukru z buraków cukrowych. Buraki Przygotowanie buraków do przerobu EkstrakcjaOczyszczanieZagęszczanie Wypalanie wapna CaCO 3 C CaO CO 2 Krystalizacja 3 stopniowa SuszenieSegregacja MagazynowaniePakowanieMagazynowanie Cukier Melas
9
Rys. 3 Schemat blokowy produkcji zagęszczonego soku surowego z buraków cukrowych. Buraki Przygotowanie buraków do przerobu EkstrakcjaZagęszczanie Biokonwersja Magazynowanie Sok surowy Zag. sok surowy
10
Rys. 4 Schemat produkcji bioetanolu z buraków cukrowych. Buraki Krojenie i ekstrakcja cukru Przygotowanie zacierów Fermentacja wg technologii ekstrakcyjnej np. „Biostil” Rektyfikacja Sok surowy Odwadnianie CO 2 WywarEtanol Wysłodki
11
Rys. 5. Schemat produkcji drożdży paszowych z wywaru.
12
Rys. 6. Schemat otrzymywania paszowego preparatu L-lizyny. Namnażanie szczepu Fermentacja główna Koncentracja Suszenie i granulacja Woda SzczepInokulum Źródło sacharozy (melas, sok, syrop) sacharozy (melas, sok, syrop) Paszowy preparat L- lizyny × HCl
13
Tabela 5. Potencjalne produkty biokonwersji buraczanego soku surowego. Bioetanol Biomasa drożdży lub bakterii do celów paszowych lub produkcji preparatów białka, barwników, witamin itp. Preparaty lizyny i innych aminokwasów. Sorbitol, mannitol i inne niskokaloryczne środki słodzące o strukturze alkoholi cukrowych lub bezwodników fruktozy. Bioplastiki o strukturze polimerów polihydroksykwasów. Polisacharydy bakteryjne: celuloza, dekstran, pululan, mutan, alternan, reuteran itp. Prebiotyczne oligosacharydy, głównie fruktooligosacharydy i izomaltooligosacharydy
14
Tabela 6. Potencjalne produkty biokonwersji melasu. Etanol Celuloza bakteryjna Preparaty enzymatyczne Preparaty farmaceutyczne (witaminy) Szereg innych (melas jest stosunkowo tanim składnikiem podłóż do hodowli drobnoustrojów)
15
Tabela 7. Możliwości zagospodarowania wysłodków buraczanych na drodze biokonwersji lub odpowiedniej obróbki fizykochemicznej zawartych w nich polisacharydów. Biokonwersja produktów enzymatycznej depolimeryzacji polisacharydów Kwas ferulowy –> wanilina, lignany (nutraceutyki przeciwdziałające chorobom serca i układu pokarmowego) Monosacharydy -> estry cukrów i kwasów tłuszczowych (biosurfaktanty), farmaceutyki Glukoza (i ksyloza)-> bioetanol Wysłodki jako składnik podłoży do hodowli drobnoustrojów Produkcja preparatów enzymatycznych Beztlenowa fermentacja Biogaz (wartość energetyczna około 35 MJ/m 3 ) Polisacharydy jako funkcjonalne składniki żywności Błonnik pokarmowy (celuloza, hemicelulozy, pektyna), zabielacz do kawy (oczyszczona celuloza lub celuloza z dodatkiem pektyny), stabilizator emulsji (pektyna)
16
W imieniu Pracowników Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej deklaruję chęć współpracy w zakresie badań, opracowania nowych technologii oraz projektów budowy nowych lub modernizacji istniejących linii technologicznych w cukrowniach, gorzelniach i w innych zakładach przetwórstwa surowców roślinnych.
17
Dziękuję Państwu za uwagę!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.