Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKatarzyna Niemiec Został zmieniony 8 lat temu
1
CHOROBY ZWIĄZANE ZE ZŁYM ODŻYWIANIEM
3
SKUTKI NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA Nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną ponad 80 różnego rodzaju chorób. Jedna trzecia Polaków (dorosłych i dzieci), czyli ponad dwanaście milionów ludzi cierpi na różne, wynikające ze złego sposobu odżywiania, dolegliwości fizyczne i psychiczne. Polacy wciąż najczęściej umierają na choroby układu krążenia i nowotwory, a więc na choroby, których jedną z przyczyn jest nieprawidłowe żywienie. Nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną ponad 80 różnego rodzaju chorób. Jedna trzecia Polaków (dorosłych i dzieci), czyli ponad dwanaście milionów ludzi cierpi na różne, wynikające ze złego sposobu odżywiania, dolegliwości fizyczne i psychiczne. Polacy wciąż najczęściej umierają na choroby układu krążenia i nowotwory, a więc na choroby, których jedną z przyczyn jest nieprawidłowe żywienie.
4
CHOROBY Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania, udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania, udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) Nowotwory Nowotwory Cukrzyca insulinoniezależna Cukrzyca insulinoniezależna Choroby jelita grubego Choroby jelita grubego Kamica żółciowa Kamica żółciowa Próchnica zębów Próchnica zębów Osteoporoza Osteoporoza Otyłość Otyłość Bulimia, anoreksja Bulimia, anoreksja
5
Cukrzyca insulinoniezależna W cukrzycy insulinoniezależnej trzustka wytwarza insulinę, a mimo to dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Insulina może być wydzielana do krwi w sposób nieprawidłowy, albo w niewystarczających ilościach. Często dzieje się to również zbyt późno w stosunku do przyjętego posiłku. Powodem tego są najczęściej wady genetyczne. Po drugie, może dojść do insulinoodporności komórek. Jest to również uwarunkowane genetycznie. Ryzyko wystąpienia choroby u potomka wynosi około 40%.
7
Choroby jelita grubego Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa, CU), zaliczane do grupy nieswoistych zapaleń jelit (Inflammatory bowel disease – IBD) – jest przewlekłym procesem zapalnym błony śluzowej odbytu lub jelita grubego, o nieustalonej dotychczas etiologii Główne objawy mogące wskazywać na wrzodziejące zapalenie jelita grubego to: bóle brzucha, długotrwałe biegunki i/lub zaparcia (czasem występują naprzemiennie), krew w stolcu (ujawniona lub nie), osłabienie, utrata wagi, aftowe zapalenie błony śluzowej jamy ustnej.
8
EndoskopowyEndoskopowy obraz wrzodziejącego zapalenia jelita ukazujący utratę układu naczyniowego esicy, ziarnistości oraz miejscową kruchość śluzówkiesicy
9
Kamica żółciowa Kamica żółciowa (łac. Cholelithiasis, choledocholithiasis, cholecystolithiasis) - choroba polegająca na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie, przy czym mogą powstawać w samym pęcherzyku żółciowym lub w przewodach żółciowych wskutek wytrącania się z żółci złogów cholesterolu, bilirubiny, białka, węglanu wapnia i bilirubianu wapnia. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia. Kamica przewodów żółciowych może powodować ich częściowe lub całkowite zatkanie, co prowadzi do żółtaczki mechanicznej; bywa też przyczyną ostrego zapalenia trzustki w wyniku zatkania przewodu trzustkowego.
11
Próchnica zębów Próchnica zębów (łac. caries dentium) – egzogenny proces polegający na demineralizacji części nieorganicznej i proteolitycznym rozkładzie organicznej twardych tkanek zęba. Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Próchnica zębów (łac. caries dentium) – egzogenny proces polegający na demineralizacji części nieorganicznej i proteolitycznym rozkładzie organicznej twardych tkanek zęba. Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy.
13
Osteoporoza Osteoporoza (łac. osteoporosis, dawna nazwa zrzeszotnienie kości) – stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie (osteoporoza pomenopauzalna). Osteoporoza jest uogólnioną chorobą metaboliczną kości, charakteryzującą się niską masą kostną, upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, a w konsekwencji zwiększoną jej łamliwością i podatnością na złamaniałac.kościzłamaniamenopauzie Osteoporoza (łac. osteoporosis, dawna nazwa zrzeszotnienie kości) – stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie (osteoporoza pomenopauzalna). Osteoporoza jest uogólnioną chorobą metaboliczną kości, charakteryzującą się niską masą kostną, upośledzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, a w konsekwencji zwiększoną jej łamliwością i podatnością na złamania
15
Otyłość Otyłość jest przewlekłą chorobą spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu, skutkiem czego jest magazynowanie nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Otyłości towarzyszą liczne powikłania ze strony układu sercowo-naczyniowego i innych narządów.
17
Bulimia Bulimia Bulimia (wilczy głód) objawia się powtarzającymi, niekontrolowanymi epizodami spożywania dużych ilosci pokarmu, aż do pojawienia się nudnosci. Bulimia dotyka najczęsciej osoby które nie akceptują swojego wygladu, nie czują się dobrze w swoim ciele i za wszelką cenę chcą polepszyć swoje samopoczucie. Bulimia dotyka zwykle młode kobiety. Objawy towarzyszące bulimii to: ciągłe zmęczenie i ospałosć, problemy z sercem, bóle i zawroty głowy, zaburzenie miesiączkowania, bóle brzucha.
19
Anoreksja Anoreksja jest niewątpliwe chorobą psychiczną, której podłoże znajduje się w rodzinie, środowisku chorego - w pracy, szkole - i ogółem w nieprawidłowych relacjach interpersonalnych. Chora jednostka popada w zaburzenia w odżywianiu w efekcie zetknięcia się z patologiami rodzinnymi, toksycznymi rodzicami, czy brakiem akceptacji środowiska. Oczywiście nie można generalizować, jednak lata prac nad rozgryzieniem fenomenu anoreksji, doprowadzają do wniosku, że brak akceptacji swojego ciała rodzi się z chęci zamanifestowania niepokoju, bądź negacji dotychczasowego życia.
21
Strony z których były pobrane informacje www.wikipedia.org www.wikipedia.org www.wikipedia.org www.google.pl www.google.pl www.google.pl www.zdrowieiuroda.info www.zdrowieiuroda.info www.zdrowieiuroda.info www.mojezdrowie.net www.mojezdrowie.net www.mojezdrowie.net www.zdrowie.net.pl www.zdrowie.net.pl www.zdrowie.net.pl www.medigo.pl www.medigo.pl www.medigo.pl www.bulimia.medserwis.pl www.bulimia.medserwis.pl www.bulimia.medserwis.pl www.anothergirl.pinger.pl www.anothergirl.pinger.pl www.anothergirl.pinger.pl www.anoreksja.net www.anoreksja.net www.anoreksja.net www.webpark.pl www.webpark.pl www.webpark.pl
22
WYKONAlY JAGODA BAGINSKA NATALIA ORZECHOWSKA
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.