Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMikołaj Kubicki Został zmieniony 8 lat temu
1
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
2
Plan prezentacji Skala pH Odczyn roztworu
Zależność między skalą pH, a odczynem roztworu Znaczenie skali pH Wskaźniki roztworu Badanie pH produktów spożywczych Badanie odczynu wskaźnikami domowymi Badanie odczynu roztworu za pomocą wywaru z czerwonej kapusty Zakończenie
3
Co to jest skala pH ? Skala pH to skala liczbowa w zakresie od 0 do 14. Wartości liczbowe informują o stężeniu kationów wodoru w roztworze.
4
Co to jest odczyn roztworu?
Odczyn roztworu jest cechą roztworu określającą czy w roztworze znajduje się nadmiar kationów wodoru, wówczas odczyn jest kwaśny, nadmiar anionów wodorotlenkowych, wówczas odczyn jest zasadowy. Gdy są w równowadze odczyn jest obojętny.
5
Zależność między skalą pH, a odczynem roztworu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Odczyn obojętny Odczyn zasadowy Odczyn kwaśny
6
Znaczenie skali pH W medycynie – pH krwi zdrowego człowieka wynosi 7,4. Spadek poniżej 6,8 lub wzrost powyżej 8 powoduje śmierć. W rolnictwie – pH gleby przy uprawie ziemniaków wynosi 4,5 – 6, ogórków 5,5 – 6,5. W ogrodnictwie – pH gleby dla drzew owocowych wynosi 6,5 – 7,7. W hodowli ryb – większość pH 6,4 – 7.0.
7
Badanie zachowania się fenoloftaleiny w roztworze kwasu, zasady.
Obserwacje: do kolby z kwasem solnym dodano kropelkę fenoloftaleiny, która nie spowodowała zmiany koloru. Do kolby z zasadą sodową dodano kropelkę fenoloftaleiny- kolor zmienił się na malinowy.
8
Badanie zachowania się oranżu metylowego w roztworze kwasu i zasady.
Obserwacje: do probówki z kwasem solnym dodano oranżu metylowego spowodowało to zmianę roztworu na czerwono. Do probówki z zasada sodową dodano oranżu metylowego w wyniku czego roztwór zabarwił się na pomarańczowo.
9
Badanie zachowania się wskaźnika uniwersalnego w roztworze kwasu i zasady.
Wniosek: do probówki z kwasem solnym dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, spowodowało to zmianę koloru roztworu na czerwony. Do probówki z zasada sodową dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, co spowodowało zmianę roztworu na kolor niebieski. Obserwacje: do kolby z kwasem solnym dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, spowodowało to zmianę koloru roztworu na czerwony. Do kolby z zasadą sodową dodano kropelkę wskaźnika uniwersalnego, co spowodowało zmianę roztworu na kolor niebieski.
10
WNIOSEK Za pomocą wskaźnika uniwersalnego i oranżu metylowego możemy zidentyfikować kwas i zasadę, a za pomocą fenoloftaleiny – tylko zasadę.
11
Badana substancja pH Odczyn
Badanie pH produktów spożywczych za pomocą papierka uniwersalnego, określanie odczynu produktu. Badana substancja pH Odczyn 1. Cif 10 Zasadowy 2. Proszek do prania 3. Soda oczyszczona 8 4. Proszek do pieczenia 6,5 Kwaśny 5. Mleko 6 6. Silux Badamy pH przyniesionych produktów spożywczych za pomocą papierka uniwersalnego, określamy odczyn produktu.
12
7. Mydło 6 Kwaśny 8. Vanish 9. Płyn do naczyń 10. Cola 5 11. Cytryna 4 12. Ocet 13. Kwasek cytrynowy 3 Obserwacje: w różnych substancjach obserwujemy zmianę barwy papierka uniwersalnego. Wnioski: badane substancje maja różne odczyny. Obserwacje: W różnych substancjach obserwujemy zmianę barwy papierka uniwersalnego Wnioski: Badane substancje mają różny odczyn.
13
Badanie odczynu wskaźnikami domowymi
W większości gospodarstw domowych znajduje się wiele substancji, które może użyć jako wskaźnik pH roztworu.
14
Esencja herbaciana 1 2 3 Obserwacje:
po dodaniu octu do kolby pierwszej esencja zjaśniała. Po dodaniu sody oczyszczonej do drugiej kolby esencja ściemniała. W kolbie trzeciej znajduje się esencja herbaciana do porównania. 1 2 3
15
Czerwona cebula W kolbach znajduje się woda z kawałkami czerwonej cebuli. Obserwacje: Po dodaniu octu do pierwszej kolby, woda różowieje. Po dodaniu sody oczyszczonej do kolby drugiej woda przybiera barwę żółto- zieloną.
16
Sok z jagód Obserwacje: Do trzech probówek wlewamy sok z jagód.
Po dodaniu octu, sok z jagód czerwienieje, Po dodaniu zasady sok z jagód zielenieje. Drugą probówkę użyłyśmy do porównania.
17
Obserwacja zmiany barwy wywaru z czerwonej kapusty w roztworach wybranych substancji z kuchni i łazienki.
18
↓ ↓ ↓ ↓ Barwa soku z czerwonej kapusty: czerwony ↑ ↑
19
↓ ↓ 7. Barwa soku z czerwonej kapusty: fioletowy ↑ ↑ ↑
20
↓ ↓ ↓ 12. Barwa soku z czerwonej kapusty:zielony ↑ ↑
21
↓ ↓ ↓ 16. Barwa soku z czerwonej kapusty: fioletowy ↑ ↑
22
Prezentację przygotowały: Sylwia Cyrek, Alicja Bełz, Dominika Pieniek
Dziękujemy za uwagę!!! Prezentację przygotowały: Sylwia Cyrek, Alicja Bełz, Dominika Pieniek
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.