Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Odżywiamy się zdrowo!.
Jedzenie w Hiszpanii.
Warmia i Mazury.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Przepisy REGIONALNE.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Kuchnia polska.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
Stowarzyszenie Światowid w Łubowie
Jedz smacznie i zdrowo.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Matematyka jest wszędzie !!!
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie Andrzej Gałązka kl. 1ta.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zakwaszenie to dzisiaj bardzo poważny problem
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Witaminy.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
  Mieszka w lesie   Żywienie: nadziemne lub podziemne. Zjada części roślin, wodę z rosy, rzadko samą wodę, młode pędy, gałązki drzew i krzewów..
Pielęgnacja włosów.
Opracowano na podstawie:
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Produkty szczególnie bogate w potas:
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Legenda litwińskich potraw
OBIAD dla uczestników szkolenia
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Potrawy w Polsce 1.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3

Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła

Fot. M. Kaczmarczyk Fot. K. Fryś Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła

Ludność Polski – około 1,2 mln. Fot. M. Kaczmarczyk ROK 2000 Ludność Polski – 38 mln.. ROK 1000 Ludność Polski – około 1,2 mln. Fot. K. Fryś Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła

Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl

Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl

Przeciętna długość życia: mężczyźni – 39 lat kobiety - 25 lat ROK 1000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 39 lat kobiety - 25 lat ROK 2000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 75 lata kobiety - 80 lat Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl

Fot. K. Fronczak P. Fabijański

Fot. K. Fronczak P. Fabijański

Powierzchnia lasów – 80 % kraju ROK 1000 Powierzchnia lasów – 80 % kraju ROK 2000 Powierzchnia lasów – 29 % kraju Fot. K. Fronczak P. Fabijański

Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? owca kura świnia kaczki gęsi koza żubr kuropatwa przepiórka niedźwiedź tur łoś dzik jeż bóbr raki ślimaki ryby sarna jeleń łabędź zając cietrzew gołąb głuszec

Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? rdest owies pszenica proso jęczmień żyto groch bób soczewica mięta wyka babka lebiodka kminek kapusta rzepa czosnek szałwia marchew cebula gorczyca śliwki majeranek czereśnie gruszki orzechy jabłka wiśnie maliny grzyby jagody barszcz zwyczajny jałowiec komosa biała

Co gotowali i co jedli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

Co gotowali i co jedli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? miód sól kasze sery, jaja gotowane warzywa strączkowe rozgniecione lub roztarte w zupie polewki (zupy) breje (gęste zupy z dodatkiem mąki i śmietany) pieczone lub gotowane mięso mięsa duszone w sosach pieczywo z jęczmienia, prosa, żyta i rzadziej pszenicy solone, suszone ryby owoce piwo (gęste i bardzo pożywne)

Gotujemy potrawę z roku 1000. KASZA PĘCZAK Z SOCZEWICĄ, BOCZKIEM I ORZECHAMI Gotowany pęczak (kasza jęczmienna) - 50 g suchego ziarna na osobę Zielona soczewica - 20 g suchego ziarna na osobę Boczek – 50 g boczku na osobę Orzechy włoskie – 10 g na osobę Kaszę pęczak łączymy w dużej misce z soczewicą. Całość mieszamy. Dosypujemy uprażone i posiekane orzechy. Całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy na papierowych talerzykach. Przed podaniem polewamy tłuszczem z boczku i posypujemy skwarkami.

Nowe produkty w XII – XV w. - handel z południem Europy - import przypraw korzennych

Nowe produkty w XII – XV w. – handel z południem Europy oraz import przypraw korzennych ogórki chrzan winorośl chmiel gryka pietruszka kardamon cynamon gałka muszkatołowa goździki kurkuma pieprz imbir arbuz migdały melon figi szafran daktyle koper włoski kalafior seler sałata cytryny Zaczęto piec: pączki wafle pierniki ciasta por

Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w.

Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w. słonecznik dynia ziemniaki kukurydza kakao fasola ananas awokado papryka pomidory wanilia indyk tytoń