Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Fot. M. Kaczmarczyk Fot. K. Fryś Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Ludność Polski – około 1,2 mln. Fot. M. Kaczmarczyk ROK 2000 Ludność Polski – 38 mln.. ROK 1000 Ludność Polski – około 1,2 mln. Fot. K. Fryś Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl
Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl
Przeciętna długość życia: mężczyźni – 39 lat kobiety - 25 lat ROK 1000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 39 lat kobiety - 25 lat ROK 2000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 75 lata kobiety - 80 lat Fot. M. Jóźwikowska Źródło: www.giecz.pl
Fot. K. Fronczak P. Fabijański
Fot. K. Fronczak P. Fabijański
Powierzchnia lasów – 80 % kraju ROK 1000 Powierzchnia lasów – 80 % kraju ROK 2000 Powierzchnia lasów – 29 % kraju Fot. K. Fronczak P. Fabijański
Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?
Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? owca kura świnia kaczki gęsi koza żubr kuropatwa przepiórka niedźwiedź tur łoś dzik jeż bóbr raki ślimaki ryby sarna jeleń łabędź zając cietrzew gołąb głuszec
Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?
Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? rdest owies pszenica proso jęczmień żyto groch bób soczewica mięta wyka babka lebiodka kminek kapusta rzepa czosnek szałwia marchew cebula gorczyca śliwki majeranek czereśnie gruszki orzechy jabłka wiśnie maliny grzyby jagody barszcz zwyczajny jałowiec komosa biała
Co gotowali i co jedli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?
Co gotowali i co jedli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? miód sól kasze sery, jaja gotowane warzywa strączkowe rozgniecione lub roztarte w zupie polewki (zupy) breje (gęste zupy z dodatkiem mąki i śmietany) pieczone lub gotowane mięso mięsa duszone w sosach pieczywo z jęczmienia, prosa, żyta i rzadziej pszenicy solone, suszone ryby owoce piwo (gęste i bardzo pożywne)
Gotujemy potrawę z roku 1000. KASZA PĘCZAK Z SOCZEWICĄ, BOCZKIEM I ORZECHAMI Gotowany pęczak (kasza jęczmienna) - 50 g suchego ziarna na osobę Zielona soczewica - 20 g suchego ziarna na osobę Boczek – 50 g boczku na osobę Orzechy włoskie – 10 g na osobę Kaszę pęczak łączymy w dużej misce z soczewicą. Całość mieszamy. Dosypujemy uprażone i posiekane orzechy. Całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy na papierowych talerzykach. Przed podaniem polewamy tłuszczem z boczku i posypujemy skwarkami.
Nowe produkty w XII – XV w. - handel z południem Europy - import przypraw korzennych
Nowe produkty w XII – XV w. – handel z południem Europy oraz import przypraw korzennych ogórki chrzan winorośl chmiel gryka pietruszka kardamon cynamon gałka muszkatołowa goździki kurkuma pieprz imbir arbuz migdały melon figi szafran daktyle koper włoski kalafior seler sałata cytryny Zaczęto piec: pączki wafle pierniki ciasta por
Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w.
Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w. słonecznik dynia ziemniaki kukurydza kakao fasola ananas awokado papryka pomidory wanilia indyk tytoń