OPIS SEPARACJI JAKO ROZDZIAŁ NA PRODUKTY DYSTRYBUCJA KLASYFIKACJA
Analiza separacji Biorąc pod uwagę cztery grupy Ich kombinacje daję różne sposoby analizy
SP ROZDZIAŁ NA PRODUKTY
Bilans ilościowy separacji ROZDZIAŁ NA PRODUKTY ilość nazwa ilość - nazwa SP
Graficzna sposób przedstawiania wyników separacji jako rozdział na produkty (SP) (ilość produktu w zależności od jego typu (nazwy) ROZDZIAŁ NA PRODUKTY SP
DYSTRYBUCJA DI
100% Bilans ilościowy z uwzględnieniem cechy wartość cechy DYSTRYBUCJA ilość - cecha DI
DYSTRYBUCJADI ilość podana w postaci masy
krzywe częstości - histogramy (konstruowanie) =f(c) DYSTRYBUCJA – dane niekumulowane ilość podana w procentach
=f(c) DYSTRYBUCJA
=f(c) DYSTRYBUCJA
=f(c) DYSTRYBUCJA
=f(c) DYSTRYBUCJA
DYSTRYBUCJA – dane kumulowane
Krzywe rozkładu =f(c) DYSTRYBUCJA – dane kumulowane
Krzywe rozkładu - brak separacji =f(c) DYSTRYBUCJA
Krzywe rozkładu -nachylenie linii przerywanej miarą separacji =f(c) DYSTRYBUCJA
Krzywe rozkładu - separacja idealna =f(c) DYSTRYBUCJA
Krzywa rozkładu =f(c) DYSTRYBUCJA
ilość wartość cechy jakość 100% G %+ D % =100% KLASYFIKACJA jakość - cecha CL
Krzywa rozdziału = f(c) KLASYFIKACJACL C 50 wartość podziałowa
Krzywa rozdziału = f(c) KLASYFIKACJA d 50 d 50 ziarno podziałowe CL
d 50 O = ostrość klasyfikacji = c =zwykle 75% /c = zwykle 25% E p =rozproszenie prawdopodobne = c =zwykle 75% - c = zwykle 25% /2 N = nachylenie krzywej rozdziału Cechy charakterystyczne krzywej rozdziału: oraz E p lub O, lub inne = f(c) KLASYFIKACJA d 50 ziarno podziałowe CL
Krzywe rozkładu oraz rozdziału
, , nadawy, A, B Krzywe klasyfikacji , - stałe Podstawowe (wyrażające ilość) c nadawy, A, B parametry generowane np. (wyrażające jakość ) oparte na Krzywe dystrybucji
wzbogacanie klasyfikacja dystrybucja rozdział Rodzaje krzywych separacji
opissortowanie Różne sposoby, które mogą być użyte do analizy wyników separacji (formy nieskumulowane): a) wzbogacanie (ilość–jakość), b) klasyfikacja (jakość–cecha główna), c) dystrybucja (ilość–cecha główna), d) rozdział (ilość–typ), e) sortowanie (jakość–typ), f) opis (cecha główna–typ). Separacja dwuproduktowa, w której rozpatrywanym składnikiem jest frakcja ziarnowa (rozpatrywano ich cztery), a cechą główną wykorzystaną do separacji jest rozmiar ziarn (w mm). Do sporządzenia rysunków użyto hipotetycznych wartości Jan Drzymała, Janina Grodzka, Andrzej Pomianowski, Fizykochemiczna charakterystyka układów rozdrobnionych w mineralurgii i biologii, Oficyna Wyd. PWr, 2008