Wpływ białka ClpB na przeżywalność bakterii E. coli traktowanych olejkiem tymiankowym Opiekun: mgr Tomasz Wenta Magdalena Jaskółkowska Dominika Raszewska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania prowadzone w Zakładzie Biotechnologii i Biochemii Żywienia Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW „Nano-biotyki” Ag, Au, Cu i ich wpływ na stan zdrowia,
Advertisements

Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
dr hab. Magdalena Popowska
Produkcja ludzkich rekombinowanych przeciwciał monoklonalnych
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM
Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów
Dichroizm kołowy.
Małgorzata Gozdecka Dominika Rudnicka
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
INHIBITOROTHERAPIA NOWOTWORÓW I CHORÓB INWAZYJNYCH
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
WIRUSY.
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Przygotowała: Marzena Józefiak
Mikrobiologia przemysłowa
Projektowanie metabolizmu
BADANIE DZIAŁANIA IZOTIOCYJANIANÓW NA KOMÓRKI LUDZKIE
„Oocyte-specific expression of Gpr3 is required for maintenance of meiotic arrest in mouse oocytes.” Lisa M.Mehlmann „Ekspresja Gpr3 w oocycie jest wymagana.
dr inż. Monika Lewandowska
Analiza sieci genowych Agnieszka Marmołowska Jacek Ławrynowicz.
Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej r. Kierownik: prof. dr hab
Opracowanie wyników pomiarów
Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności
The functional organization of mitochondrial genomes in human cells
Regulacja acetylacji histonu H4, podczas dojrzewania mejotycznego, w oocytach myszy
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
CENTRA DOSKONAŁOŚCI od roku 2002 Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera w Łodzi.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
wpływ promieniowania na przebieg szlaku NFkB
O wyjątkowości tego koncentratu świadczy jego bardzo duża skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów, grzybów i zarodników przy absolutnie.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Wpływ przesuszania podłoża na przeżywalność i migracje
LOGO Identyfikacja genów zależnych od czynnika transkrypcyjnego NFκB, na których ekspresję ma wpływ czynnik transkrypcyjny HSF1 Patryk Janus.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
GRUPA BADAWCZA – FIZJOLOGIA BAKTERII w Zakładzie Mikrobiologii Stosowanej
Wytyczne dla przemysłu (Guidance for Industry) ICH Q8, Q9, Q10
mgr inż. Tomasz Stefański urodzony:
Koncentraty - linia premium
Regresja liniowa. Dlaczego regresja? Regresja zastosowanie Dopasowanie modelu do danych Na podstawie modelu, przewidujemy wartość zmiennej zależnej na.
Biotechnologia a medycyna
Tytuł pracy dyplomowej
U NIWERSALNE S PEKTROFOTOMETRY UV-VIS Pomiary absorbancji w zakresie nm z krokiem 1 nm za pomocą monochromatora 10” dotykowy wyświetlacz, który.
Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha.
Dobrostan psychofizyczny pracowników sądów powszechnych A.D. 2015: Analiza ilościowo – jakościowa w perspektywie zadań wymiaru sprawiedliwości dr Katarzyna.
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
Synteza wybranych pochodnych BENZOSILOKSABOROL I – receptorów związków aktywnych biologicznie Justyna Łosiewicz V LO im. Ks. Józefa Poniatowskiego w Warszawie.
Dr Michał Wójcik Grzegorz Kołodziej Paweł Szczypkowski 1.
BIOAUTOGRAFIA TLC – ZASTOSOWANIE W OCENIE WŁAŚCIWOŚCI ANTYBAKTERYJNYCH EKSTRAKTÓW ROŚLINNYCH Skorek M1, Jesionek W2, Majer-Dziedzic B3, Sajewicz M1, Kowalska.
Białka wiążące penicylinę (ang. Penicillin Binding Proteins, PBP)
Wstęp Wyniki Cel Wnioski
Wpływ dietetycznego środka specjalnego przeznaczenia medycznego Nutramil® Complex na proliferację komórek nowotworowych czerniaka linii WM266-4 Mariola.
Właściwości luminescencyjne kryształów Al2O3 otrzymanych
Lekowrażliwość szczepów Proteus mirabilis wytwarzających beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym Zakład Diagnostyki Mikrobiologicznej i Immunologii.
Tytuł pracy dyplomowej
Rodzaje transportu Białka transportowe – przenoszą cząsteczki poprzez membranę wiążąc je po jednej stronie a następnie przenoszą na drugą stronę membrany.
Emergence of OXA-48 carbapenemase-producing Enterobacter cloacae ST89 infection in Poland  Piotr Majewski, Piotr Wieczorek, Paweł Tomasz Sacha, Marek.
Środki smakowo- zapachowe
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Hodowla kontrolna z bydłem NH3 ppm min. - 7 max NH !
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
MIC (ang. minimal inhibitory concentration)
Białka wiążące penicylinę (ang. Penicillin Binding Proteins, PBP)
Combining chemical and biological methods for integrated environmental assessment The safety and quality of environment (living space, human and animal.
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Zapis prezentacji:

Wpływ białka ClpB na przeżywalność bakterii E. coli traktowanych olejkiem tymiankowym Opiekun: mgr Tomasz Wenta Magdalena Jaskółkowska Dominika Raszewska SKN Biochemiczne przy Katedrze Biochemii UG SKN przy Katedrze i Zakładzie Biologii i Botaniki Farmaceutycznej Weronika Wyrwas Opiekun: dr Natalia Filipowicz

OLEJEK TYMIANKOWY Thymus vulgaris L. o Uzyskany metodą destylacji z parą wodną w aparacie Derynga przez SKN przy Katedrze i Zakładzie Biologii i Botaniki Farmaceutycznej o Działanie m.in. antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, wykrztuśne, rozgrzewające o Główne substancje czynne: TYMOL, KARWAKROL H. Hajimehdipoor i in Fachini-Queiroz FC i in. 2012

SKŁAD OLEJKU Fachini-Queiroz FC i in. 2012

DZIAŁANIE Fachini-Queiroz FC i in µg 30 µg

DZIAŁANIE

Grespan R. i in Właściwości hepatoproteksyjne !!!

CELE PROJEKTU określenie przeżywalności bakterii E. coli MG1655 w zależności od stężenia olejku sprawdzenie czy efekt bakeriobójczy/-statyczny jest zależny od obecności w komórce białek szoku termicznego ClpB

SZCZEPY E. coli MG1655 E. coli MC4100ΔclpB szczep kontrolny szczep z delacją genu kodującego białko związane m.in. z reaktywacją zaagregowanych białek

METODY BADAŃ Ustalenie stężenia procentowego syntetycznego olejku tymiankowego, w jakim działa on bakteriostatycznie/-bójczo na bakterie E. coli w hodowlach płynnych Ustalenie stężenia procentowego syntetycznego olejku tymiankowego, w jakim działa on bakteriostatycznie/-bójczo na bakterie E. coli na podłożach stałych Dodatkowa kontrola i potwierdzenie wyników- hodowla na pożywkach płynnych oraz podłożu stałym po 10 minutowej hodowli z dodatkiem olejku

Ustalenie stężenia procentowego syntetycznego olejku tymiankowego, w jakim działa on bakteriostatycznie/-bójczo na bakterie E. coli w hodowlach płynnych ,5µl 0,0025% 1 µl 0,005% 2 µl 0,01% 4 µl 0,02% 8 µl 0,04% 20 µl 0,1% 1,5 µl 0,0075% Ilość olejku: Stężenie olejku: Dla szczepów E. coli MG1655 i MC4100ΔclpB OD dla każdej próby mierzone co 15/30 min przy długości fali 595 nm Hodowla odmłodzona 37°C 2 godz. 37°C 2 godz.

Tabela z wynikami dla E. coli MG1655

Wykres dla E. coli MG1655

CZAS [min] WARIANT K0,5µl1µl1,5µl2µl4µl8µl20µl 0 0,5140,553 0, ,58150,5880,5930,440,4040,4010,4320, ,65050,6490,6360,410,3030,3990,3890, ,72450,7210,7030,3990,2620,2770,3380, ,7840,7690,7340,3740,2190,2280,3140, ,84850,8280,8270,3660,1990,2090,3070, ,88750,8710,8510,3540,1870,1960,3030, ,9410,9220,8980,3460,1830,1890,2940, ,97350,9560,9310,3250,1850,1860,2980,435 Tabela z wynikami dla E. coli MC4100ΔclpB

Wykres dla E. coli MC4100ΔclpB

Ustalenie stężenia procentowego syntetycznego olejku tymiankowego, w jakim działa on bakteriostatycznie/-bójczo na bakterie E. coli na podłożach stałych 2. 0,75µl 0,003% 0,5µl 0,002% 1,25µl 0,005% 2µl 0,008% 2,5µl 0,01% - 1µl 0,004% Seryjne rozcieńczenia: Przygotowanie płytek: Ilość olejku: Stężenie olejku : µl 10µl 90µl LB µl 10µl... µl 10µl Dla szczepów E. coli MG1655 i MC4100ΔclpB Hodowla odmłodzona

0,004% 0,005% 0,01% E. coli MG1655 E. coli MC4100ΔclpB Bakterie z delecją genu clpB mają obniżoną przeżywalność w stosunku do szczepu kontrolnego o ok % w testowanych stężeniach olejku (0,002-0,015%)

3. Dodatkowa kontrola i potwierdzenie wyników- hodowla na pożywkach płynnych oraz podłożu stałym - 5µl 0,0005% 10 µl 0,001% 30 µl 0,003% 40 µl 0,004% 50 µl 0,005% 20 µl 0,002% Ilość olejku rozc. 100x: Stężenie olejku: Hodowla odmłodzona 37°C 10 min K A D B C E F Do tej pory tylko dla: E. coli MC4100ΔclpB

3. c.d. K A F µl 10µl µl 10µl... µl 10µl 90µl LB Seryjne rozcieńczenia: Kolby z poszczególnymi st. olejku:

0,002% 0,004% 0,005% kontrola Już 10-minutowa inkubacja z olejkiem powoduje nieodwracalne zmiany w przeżywalności bakterii z delecją genu clpB

Wnioski 1. Olejek tymiankowy ma działanie bakteriobójcze w odpowiednim stężeniu dla szczepów E. coli MG1655 oraz E. coli MC4100ΔclpB. 2. Wyniki z hodowli bakterii na podłożu stałym z olejkiem tymiankowym wskazują istotność białka ClpB w przeżywalności bakterii, co wynikać może z funkcji jakie pełni to białko w komórce, poprzez funkcję opiekuńczą gdzie białko ClpB chroni kluczowe białka metabolizmu komórki przed negatywnym działaniem olejku tymiankowego lub jako dezagregaza przywracając właściwą konformację zagregowanym białkom (współudział z systemem DnaK, DnaJ i GrpE).

Plany na przyszłość Zbadanie czy brak małych białek szoku cieplnego (IbpA i IbpB) ma wpływ na przeżywalność komórek w obecności olejku tymiankowego.

Bibliografia Grespan R, Aguiar RP, Giubilei FN, et al. (2014) Hepatoprotective Effect of Pretreatment with Thymus vulgaris Essential Oil in Experimental Model of Acetaminophen-Induced Injury. Evid Based Complement Alternat Med. 2014: Mith H, Dure R, Delecenserie V, et al. (2014) Antimicrobial activities of commercial essential oils and their components against food-borne pathogens and food spoilage bacteria. Food Science & Nutrition 2: Palaniappan, Kavitha; Holley, Richard A. (2010) Use of natural antimicrobials to increase antibiotic susceptibility of drug resistant bacteria. International Journal of Food Microbiology 140 (2–3): 164–8 Trombetta, D.; Castelli, F.; Sarpietro, M. G.; Venuti, V.; Cristani, M.; Daniele, C.; Saija, A.; Mazzanti, G.; Bisignano, G. (2005) Mechanisms of Antibacterial Action of Three Monoterpenes. Antimicrobial Agents and Chemotherapy 49 (6): 2474–8 Mezzoug, N.; Elhadri, A.; Dallouh, A.; Amkiss, S.; Skali, N.S.; Abrini, J.; Zhiri, A.; Baudoux, D.; Diallo, B.; El Jaziri, M.; Idaomar, M. (2007) Investigation of the mutagenic and antimutagenic effects of Origanum compactum essential oil and some of its constituents. Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis 629 (2): 100 Zarrini G, Bahari-Delgosha Z, Mollazadeh-Moghaddam K, Shahverdi AR (2010) Post-antibacterial effect of thymol. Pharmaceutical biology 48 (6): 633–636