Sprawność systemu rynkowego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mikroekonomia blok C Forma zaliczenia:
Advertisements

Podatki (Varian, rozdział , s )
POPYT PODAŻ RÓWNOWAGA RYNKOWA.
Konkurencja doskonała i pełny monopol: skrajne przypadki struktury rynku Mikroekonomia Wykład 9.
Gospodarka Rynkowa RYNEK – podstawowy mechanizm gospodarki rynkowej. Rynek jest miejscem, zorganizowanym zazwyczaj w sensie instytucjonalnym, miejsce na.
Handel Międzynarodowy
zarządzanie produkcją
Równowaga przedsiębiorstwa w różnych strukturach rynkowych
Teoria kosztów.
Wpływ systemu rachunku kosztów na wynik finansowy
Edyta Drążyk Alicja Drabarek WGiSR
P O P Y T , P O D A Ż.
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
Rynki konkurencji niedoskonałej
Rynkowy mechanizm popytu i podaży
Konkurencja niedoskonała
Analiza kosztów i przychodów
Wprowadzenie do mikroekonomii
Rynek: popyt, podaż, cena
Prawo podaży.
RYNKI CZYNNIKÓW WYTWÓRCZYCH
Prawo Saya i ekonomia klasyczna
Równowaga rynkowa.
Ekonomika przestępczości
Wprowadzenie do zaawansowanych elementów popytu i podaży
Teoria kosztów.
Blok 1 Podaż, cena równowagi Nierównowaga rynkowa
Popyt i podaż jako regulatory rynku
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dlaczego kraje handlują?
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Koszty produkcji.
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Rynek wolnej konkurencji
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Elastyczność popytu.
Dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW 1. 2 Elastyczność popytu.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
doc. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Gospodarowanie a środowisko Wykład 13 WNE UW. Związek gospodarowania ze środowiskiem i zanieczyszczeniami Zasoby i środowisko naturalne Przetwarzanie.
Sławomir Sztaba Szkoła Główna Handlowa Kolegium Ekonomiczno-Społeczne
Gospodarka Robinsona Crusoe Varian rozdz. 30 (s )
mgr Paweł Augustynowicz Lublin 2008
Gospodarowanie a środowisko Konspekt 13 WNE UW Jerzy Wilkin.
Monopol oferenta Założenia modelu:
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
STRATEGIA EUROCENY I JEJ ELEMENTY PLAN 1.Determinanty ceny na rynkach europejskich. 2.Dyferencjacja euroceny. 3. Standaryzacja euroceny.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Ekonomia menedżerska Wykład 1 Ekonomia jako nauka
Ekonomia menedżerska Wykład 5 Rynki czynników produkcji. Inwestycje
przedmiot i metody analizy
Popyt Wielkość popytu – ilość dóbr i usług, którą chcą i mogą kupić klienci przy danym poziomie ceny. Prawo popytu – wraz ze wzrostem ceny produktu zmniejsza.
dr Zofia Skrzypczak Katedra Ekonomii WSPiZ
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Sprawność systemu rynkowego
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
MIKROEKONOMIA – program przedmiotu
dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW
Teoria kosztów.
Modele konkurencji rynkowej – konkurencja doskonała
Efekty zewnętrzne.
Mikroekonomia Wykład 3.
Zapis prezentacji:

Sprawność systemu rynkowego dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści zewnętrzne /niedostatki rynku/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty krańcowe cena S Koszty krańcowe ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści krańcowe cena Korzyści krańcowe D ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści krańcowe cena S Korzyści krańcowe Koszty krańcowe D ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści krańcowe cena S P0 Korzyści krańcowe Koszty krańcowe D Q0 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści krańcowe cena S Nadwyżka korzyści krańcowych P0 D Q0 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści krańcowe Dla każdego produktu aż do wielkości Q0 korzyści krańcowe z konsumpcji /krzywa popytu/ przewyższają koszty krańcowe producenta /krzywa podaży/ Produkując Q0 produktów rynek wydobywa każdą możliwą nadwyżkę z produkcji dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Koszty i korzyści zewnętrzne To koszty i korzyści ponoszone i uzyskiwane przez producentów i konsumentów, nie rekompensowane w ramach ceny rynkowej dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści zewnętrzne Zewnętrzne korzyści z produkcji: - powstają wówczas, gdy działalność jednostki gospodarczej stwarza nieodpłatne korzyści dla innych Zewnętrzne korzyści z konsumpcji: - mają miejsce wówczas, gdy konsument uzyskuje nie wymagające odpłatności korzyści dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści zewnętrzne S – koszty krańcowe społeczne Cena D1 – krańcowe korzyści prywatne D2 – krańcowe korzyści społeczne S P2 D2 P1 D1 ilość Q1 Q2 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści zewnętrzne cena ABC –nadwyżka korzyści S C B P2 A P1 D2 NIEDOBÓR D1 Q1 Ilość szczepionek Q2 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty zewnętrzne Koszty zewnętrzne produkcji: - powstają wówczas, gdy działalność podejmowana przez jednostkę gospodarczą stwarza dodatkowe koszty innym jednostkom Koszty zewnętrzne /straty/ konsumpcji - powstają wówczas, gdy konsumpcja jednego człowieka stwarza innym ludziom nie zrekompensowane straty dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty zewnętrzne Cena D – krańcowe zyski /korzyści/ społeczne S2 S1 – krańcowe koszty prywatne S2 – krańcowe koszty społeczne P2 S1 P1 D ilość Q2 Q1 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty zewnętrzne cena ABC – nadwyżka kosztów S2 C B P2 S1 A P1 D NADPRODUKCJA Ilość stali Q2 Q1 dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Konsekwencje korzyści i kosztów zewnętrznych Rynek nie jest w stanie zapewnić optymalnej alokacji czynników wytwórczych między poszczególne rodzaje produkcji W dziedzinach, w których istnieją korzyści zewnętrzne, produkcja jest z reguły niższa niż nakazywałoby to optimum społeczne – należy dążyć do jej zwiększenia W dziedzinach, w których istnieją koszty zewnętrzne, produkcja jest z reguły większa niż optymalna i należałoby dążyć do jej ograniczenia. dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Koszty i korzyści zewnętrzne – ich uwzględnienie znajduje wyraz w następujących instrumentach: Podatek obrotowy – nałożony na produkty społecznie niepożądane, przynoszące koszty zewnętrzne Subwencje państwowe /subsydia/ - stosowane aby stymulować produkcję dóbr społecznie pożądanych, dających korzyści zewnętrzne dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Wpływ podatku obrotowego na stan rynku /podatek nałożony na producenta obniży podaż/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje podatku obrotowego cena T = P2PA = P2P1 + P1PA S2 S1 E2 P2 P1 E1 PA A D Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje podatku obrotowego cena P2P1 > P1PA S2 ED < ES S1 E2 P2 P1 E1 PA A D Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje podatku obrotowego cena S2 S1 E2 P2 P1 E1 PA A D P2P1 < P1PA ED > ES Q2 Q1 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Wpływ subsydiów na stan rynku /subsydia otrzymywane przez producenta zwiększają podaż/ dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje subsydiowania cena subsydium = P1PA = P1P2 + P2PA S1 S2 E1 P1 P2 E2 PA A D Q2 Q1 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje subsydiowania cena P2P1 > P2PA S1 ED < ES S2 E1 P1 P2 E2 PA A D Q2 Q1 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Rynkowe konsekwencje subsydiowania cena S1 S2 E1 P1 P2 E2 PA A D P2P1 < P2PA ED > ES Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Konsekwencje wymiany międzynarodowej dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Konsekwencje wymiany międzynarodowej */ Korzyści eksporterów */ Straty firm konkurujących z importem dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści eksporterów cena S E2 P2 E1 P1 D2 D1 Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW Korzyści eksporterów P1P2E2E1 – korzyści eksporterów cena Q1Q2E2E1 – korzyści kontrahentów S E2 P2 P1 E1 D2 D1 Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Straty firm konkurujących z importem cena S1 S2 P1 E1 P2 E2 A D QA Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW

Straty firm konkurujących z importem cena S1 S2 P1 E1 P2P1E1A – straty producenta P2 QAQ1E1A – straty kontrahentów E2 A D QA Q1 Q2 ilość dr Zofia Skrzypczak Wydział Zarządzania UW