Owoce i warzywa
Piramida zdrowego żywienia
Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków. Natura dała nam spory ich wybór . Różnią się one nie tylko smakiem, kolorem czy wyglądem, lecz także zawartością odżywczą.
Dlaczego właśnie 5 porcji? Spożywanie 5 porcji owoców, warzyw i soków jest ważne, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin, mikroelementów i substancji odżywczych. Wiele z nich zostaje wypłukanych z organizmu, dlatego, aby utrzymać ich odpowiedni poziom, musimy dbać o „regularne’’ dostawy.
5 kolorów dla zdrowia Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: zielona, żółto-pomarańczowa, czerwona, fioletowa i biała. Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji warzyw, owoców lub soku – czerpiąc z każdej z grup kolorystycznych. Taki jadłospis oferuje nam różnorodne witaminy i składniki mineralne. Dlatego mieszając barwy, przyswajamy też witaminy i mikroelementy dostarczane do organizmu.
W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Szczególnie dzieci, w trosce o ich zdrowy rozwój, powinny otrzymać codziennie po porcji z każdego koloru, ze względu na ich zróżnicowane właściwości. Jeśli nie lubimy owocu lub warzywa z jednej grupy, możemy zastąpić je innym z tej samej grupy. N p.zamiast szpinaku możemy zjeść sałatę lub kiwi (grupa zielona).
Grupa czerwona Owoce i warzywa z tej grupy zawierają naturalne czerwone barwniki, które chronią organizm przed rozwojem różnych typów nowotworów. Ta grupa warzyw i owoców chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miażdżycy w tętnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorób.
Pomidor
Jabłko
Papryka
Granat
Truskawki
Czerwona porzeczka
Czereśnie
Grupa żółto - pomarańczowa Owoce i warzywa z tej grupy są bogate w naturalne żółte barwniki. Ich obecność gwarantuje prawidłową pracę błon komórkowych wszystkich tkanek, w tym gałki ocznej. Ta grupa warzyw i owoców pomaga redukować ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dostarcza ona również witaminy B , C, kwasu foliowego oraz potasu. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry,
Banan
Cytryna
Ananas
Brzoskwinie
Marchew
Pomarańcze
Mandarynki
Grupa zielona Owoce i warzywa z tej grupy dostarczają substancje do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu nowotworów, są źródłem witaminy B oraz kwasu foliowego. Chronią serce i naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy i nadciśnienia. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii.
Sałata
Kiwi
Ogórek
Szpinak
Agrest
Brokuły
Brukselka
Grupa biała Owoce i warzywa z tej grupy stanowią naturalną ochronę przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają wahaniom ciśnienia tętniczego, redukują ryzyko raka żołądka i chorób serca na tle miażdżycy. Są źródłem potasu, który potęguje ich ochronną rolę w nadciśnieniu.
Por
Czosnek
Cebula
Kapusta pekińska
Grupa fioletowa Owoce i warzywa z tej grupy mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu. Zawierają cenne składniki, które poprawiają funkcje mózgowe, pozwalające łatwiej i trwalej zapamiętywać zdobywane informacje, zapobiegają szybkiemu starzenie się organizmu.
Winogrona
Bakłażan
Porzeczki
Aronia
Warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie Pamiętajcie o 5 porcjach owoców, warzyw i soków dziennie. Porcją może być średniej wielkości owoc, warzywo lub sok (szklanka). Starajcie się wybierać warzywa, owoce i soki z różnych grup kolorystycznych. Bez względu na to czy warzywa, owoce są surowe czy gotowane, ważne jest, aby towarzyszyły każdemu posiłkowi. Podjadajcie warzywa i owoce oraz pijcie soki między posiłkami.
Spożywanie 5 razy dziennie owoców i warzyw nie oznacza, że mamy żywić się tylko nimi. One mają być ważnym dodatkiem do całodziennej diety, np. do pierwszego i drugiego śniadania – owoc, sałatka warzywna do obiadu, sałatka owocowa zaś na podwieczorek, a do kolacji sok. Pamiętajmy, iż warzywa i owoce można spożywać pod różną postacią, np. zup warzywnych, suszonych owoców czy mrożonek.
Dziękuję za uwagę Marta Bartosiewicz - Grześ