Owoce i warzywa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Advertisements

Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przygotowała: W. Wójcicka
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
WITAMINY.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Dzień Zdrowego Śniadania
Zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Owoce.
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Warzywa i owoce
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Owoce i warzywa

Piramida zdrowego żywienia

Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji owoców ,warzyw i soków. Natura dała nam spory ich wybór . Różnią się one nie tylko smakiem, kolorem czy wyglądem, lecz także zawartością odżywczą.

Dlaczego właśnie 5 porcji? Spożywanie 5 porcji owoców, warzyw i soków jest ważne, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin, mikroelementów i substancji odżywczych. Wiele z nich zostaje wypłukanych z organizmu, dlatego, aby utrzymać ich odpowiedni poziom, musimy dbać o „regularne’’ dostawy.

5 kolorów dla zdrowia Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: zielona, żółto-pomarańczowa, czerwona, fioletowa i biała. Codziennie powinniśmy jeść 5 porcji warzyw, owoców lub soku – czerpiąc z każdej z grup kolorystycznych. Taki jadłospis oferuje nam różnorodne witaminy i składniki mineralne. Dlatego mieszając barwy, przyswajamy też witaminy i mikroelementy dostarczane do organizmu.

W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Szczególnie dzieci, w trosce o ich zdrowy rozwój, powinny otrzymać codziennie po porcji z każdego koloru, ze względu na ich zróżnicowane właściwości. Jeśli nie lubimy owocu lub warzywa z jednej grupy, możemy zastąpić je innym z tej samej grupy. N p.zamiast szpinaku możemy zjeść sałatę lub kiwi (grupa zielona).

Grupa czerwona Owoce i warzywa z tej grupy zawierają naturalne czerwone barwniki, które chronią organizm przed rozwojem różnych typów nowotworów. Ta grupa warzyw i owoców chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miażdżycy w tętnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorób.

Pomidor

Jabłko

Papryka

Granat

Truskawki

Czerwona porzeczka

Czereśnie

Grupa żółto - pomarańczowa Owoce i warzywa z tej grupy są bogate w naturalne żółte barwniki. Ich obecność gwarantuje prawidłową pracę błon komórkowych wszystkich tkanek, w tym gałki ocznej. Ta grupa warzyw i owoców pomaga redukować ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dostarcza ona również witaminy B , C, kwasu foliowego oraz potasu. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry,

Banan

Cytryna

Ananas

Brzoskwinie

Marchew

Pomarańcze

Mandarynki

Grupa zielona Owoce i warzywa z tej grupy dostarczają substancje do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu nowotworów, są źródłem witaminy B oraz kwasu foliowego. Chronią serce i naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy i nadciśnienia. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii.

Sałata

Kiwi

Ogórek

Szpinak

Agrest

Brokuły

Brukselka

Grupa biała Owoce i warzywa z tej grupy stanowią naturalną ochronę przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają wahaniom ciśnienia tętniczego, redukują ryzyko raka żołądka i chorób serca na tle miażdżycy. Są źródłem potasu, który potęguje ich ochronną rolę w nadciśnieniu.

Por

Czosnek

Cebula

Kapusta pekińska

Grupa fioletowa Owoce i warzywa z tej grupy mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu. Zawierają cenne składniki, które poprawiają funkcje mózgowe, pozwalające łatwiej i trwalej zapamiętywać zdobywane informacje, zapobiegają szybkiemu starzenie się organizmu.

Winogrona

Bakłażan

Porzeczki

Aronia

Warzywa, owoce i soki 5 razy dziennie Pamiętajcie o 5 porcjach owoców, warzyw i soków dziennie. Porcją może być średniej wielkości owoc, warzywo lub sok (szklanka). Starajcie się wybierać warzywa, owoce i soki z różnych grup kolorystycznych. Bez względu na to czy warzywa, owoce są surowe czy gotowane, ważne jest, aby towarzyszyły każdemu posiłkowi. Podjadajcie warzywa i owoce oraz pijcie soki między posiłkami.

Spożywanie 5 razy dziennie owoców i warzyw nie oznacza, że mamy żywić się tylko nimi. One mają być ważnym dodatkiem do całodziennej diety, np. do pierwszego i drugiego śniadania – owoc, sałatka warzywna do obiadu, sałatka owocowa zaś na podwieczorek, a do kolacji sok. Pamiętajmy, iż warzywa i owoce można spożywać pod różną postacią, np. zup warzywnych, suszonych owoców czy mrożonek.

Dziękuję za uwagę Marta Bartosiewicz - Grześ