II śniadanie- dlaczego tak ważne?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Potrawy Irlandzkie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
WIEM,CO JEM !.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Drugie Śniadanie Julia Piekunko.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Prawidłowe żywienie uczniów
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
Kuchnia Wietnamska.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Wiemy co jemy na II śniadanie?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Dekalog zdrowego żywienia
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ABC – zdrowego odżywiania
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Dlaczego śniadania są takie ważne?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

II śniadanie- dlaczego tak ważne? Mgr inż. Kamila Poleszak-Najda

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Do osób najbardziej narażonych na skutki nieprawidłowego żywienia należą dzieci i młodzież.

Niedobór lub nadmiar energii i składników pokarmowych w pożywieniu powodują zachwianie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Nieprawidłowe żywienie w okresie wzrostu i rozwoju organizmu może wpływać nie tylko na samopoczucie i stan zdrowia w dzieciństwie i okresie młodzieńczym, lecz także może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji w późniejszych etapach życia. Ponadto zwyczaje i nawyki żywieniowe, które później bardzo trudno zmienić, kształtują się najczęściej w młodym wieku.

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Zarówno niedobory składników odżywczych, jak i ich nadmierne spożycie mają negatywne konsekwencje zdrowotne.

Chcemy jeść takie rzeczy? NIE!!! Rogaliki 7 Day s Rogaliki 7 Day s zawierają mnóstwo niezdrowych dodatków np. kwas cytrynowy- otrzymywany podczas fermentacji pleśni! Chcemy jeść takie rzeczy? NIE!!!

Nie ma tu czekolady!!! Nutella Skład Nutelli to: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat Nie ma tu czekolady!!!

Spożywanie posiłków nie rzadziej niż co 3-4 godziny powoduje, że organizm nie musi nastawiać się na dłuższe okresy głodu i nadmiernie gromadzić zapasów. Oznacza to konieczność jedzenia w szkole!!!

Co jeść w szkole? Owoce Owoce suszone Orzechy Migdały Pistacje Nasiona Jogurty, kefiry, maślanki pitne Sałatki Shake na bazie mleka lub owoców Warzywa Kanapki

Kanapki nie muszą być nudne!

Kanapkowy stwór Pieczywo razowe szynka Ser żółty ogórek SKŁADNIKI: Pieczywo razowe szynka Ser żółty ogórek kilka liści ulubionej sałaty masło

SKŁADNIKI: 2 kromki ciemnego pieczywa  2 okrągłe plastry sera żółtego 1 łyżeczka majonezu  1 łyżeczka jogurtu greckiego  1 jajko ugotowane na twardo  2 liście sałaty  kawałek czerwonej papryki  1 czarna oliwka  Dodatkowo:  4 pomidorki koktajlowe  2 plastry sera żółtego 2 wąsy szczypiorku

Domowe musli Weź co lubisz- owoce świeże lub suszone? Orzechy? Pestki lub nasiona? Płatki? Kawałki czekolady? Migdały? Pistacje? Zmieszaj z jogurtem naturalnym! Pycha!

Skomponuj swoją sałatkę

Jak zachęcić do warzyw? Wiele warzyw lepiej smakuje z sosami (stosuj sosy z niską zawartością tłuszczu) lub ziołami. Przygotowuj atrakcyjne kolorystycznie sałatki i surówki. Nie rozgotowuj warzyw – powinny być lekko twarde. Dekoruj posiłki warzywami. Miej zawsze gotową salaterkę z przygotowanymi do pogryzania warzywami: marchewką, różyczkami brokułów, kalafiora, kawałkami ogórka, papryki.

Placki placki owsiane placki jaglane placki warzywne z np. marchewki, dyni czy cukinii racuchy z jabłkami

Placki do szkoły SKŁADNIKI 1 cukinia (ok. 20 cm długości) 1/4 cebuli 1 jajko 60 g mąki 60 g jogurtu naturalnego 100 g pomidorków koktajlowych 2–3 pędy szczypiorku kilka listków bazylii przyprawy: sól, pieprz do smaku olej do smażenia

SKŁADNIKI 1 i ½ szklanki płatków śniadaniowych ½ szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka prażonego popcornu ½ szklanki miodu 2 łyżki cukru W dużym garnku zagotuj miód wymieszany z cukrem. Stale mieszając, powoli dodawaj płatki śniadaniowe, prażony popcorn oraz orzeszki ziemne. Gotuj przez ok. 5 min, a następnie zdejmij z ognia i odczekaj chwilę, aby mieszanka lekko wystygła. Zwilż ręce w zimnej wodzie i uformuj małe piłeczki.

Placki jaglane Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, jajko, 1 łyżka kaszki kukurydzianej, 2 łyżki oleju, szczypta kurkumy, woda. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy niewielką ilość wody, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, smażymy na rozgrzanej patelni w postaci placków.  

Naleśniki Z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej) Najlepiej przygotować dzień wcześniej, a może zostało nam kilka z wczorajszego obiadu? W wersji na słodko, idealne dla dzieci - z dżemem lub kremem czekoladowym, najlepiej własnej roboty. Na słono - z serkiem, kurczakiem i warzywami albo z pastą z awokado.

*Pastę z ciecierzycy - Składniki - szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki, pół szklanki uprażonego sezamu, 2  łyżki oliwy, sól, pieprz, można dodać czosnek, woda ok. pół szklanki Wszystkie składniki należy zmiksować. *Krem czekoladowy - Składniki: awocado, 2 łyżki karobu lub naturalnego kakao (nie: instant), 1 łyżka miodu i 3 łyżki zmielonych orzechów. Wszystkie składniki należy zmiksować i krem gotowy.

Smoothie SKŁADNIKI 150 ml soku z czarnej porzeczki 10 świeżych truskawek 1 szkl. jagód Owoce wrzuć do miksera i dodaj sok. Całość zmiksuj na gładki koktajl. Zamiast świeżych truskawek możesz użyć mrożonych, a także dodać 6 kostek lodu. Smoothie przelej do wysokich szklanek i podawaj.

Nektarynki obierz ze skórki, wyjmij pestki, wrzuć do miksera, dodaj maliny i sok jabłkowy. Całość zmiksuj na gładki koktajl. Zamiast świeżych malin możesz użyć mrożonych i dodać także 6 kostek lodu. SKŁADNIKI 100 ml soku jabłkowego 4 nektarynki 1 szkl. świeżych malin

A co do picia?

U starszych dzieci zapotrzebowanie na płyny jest inne u dziewcząt i chłopców. Chłopiec w wieku 10-12 lat potrzebuje 2400 ml wody, a w wieku 16-18 lat – 3300 ml. Dziewczętom zaleca się, aby w wieku 10-12 lat spożycie płynów wynosiło 2100 ml, a w wieku 16-18 lat – 2300 ml Warto wybierać wody bogate w wapń i magnez. Są to pierwiastki potrzebne m.in. dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia, a brakuje ich w diecie większości Polaków. Wodorowęglany neutralizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób, które mają problemy z nadkwasotą, refluksem i zgagą.  wapń (powyżej 150 mg/l), magnez (powyżej 50 mg/l) wodorowęglany (powyżej 600 mg/l) Wody nisksodowe w których zawartość sodu jest mniejsza niż 20 mg/l.

Dziękuję za uwagę 