Sok z czerwonego buraka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Advertisements

Postrzeganie koloru NAZWA MODUŁU NUMER MODUŁU GEN_CAR_121
Sposoby określania odczynu roztworów
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Różne metody wpływania na podejmowanie decyzji.. DWÓCH WINNYCH Decyzja podjęta w jednym pomieszczeniu może być inna niż ta podjęta w oddzielnych pomieszczeniach.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Tajemnicze pismo z mąki
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Sprawozdanie z doświadczenia
Wybrane aspekty poznania społecznego
Doświadczenia chemiczne
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
Z chemią za pan brat 22.września.2010 dr Stanisława Koronkiewicz
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Wycieczka w chemię żywności
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
BIEG ZDROWIA KL. IV- SURÓWKA Z KAPUSTY Z KAPUSTYPEKIŃSKIEJ KL. V- PIZZA WARZYWNA, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, SURÓWKA.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Przygotowanie doświadczenia:
Woda i roztwory wodne.
Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Brodach
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Eksperyment z jajecznicą
Przygotowanie doświadczenia:
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
4/3/2015Opracowała Ewa Barańska1 Formatowanie czcionki HTML.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Chemia w kolorach tęczy
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Aromaty i barwniki spożywcze Spotkanie z mamą Oli
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
„Rzeka, która uciekła z raju”
KOLOROWEZWIERZĄTKAKOLOROWEZWIERZĄTKA KARMA „ANIFULL”
Widmo fal elektromagnetycznych
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
BARWY Wykonała: Oliwia Nowakowska.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
programów ochrony powietrza planów działań krótkoterminowych
Odczyn roztworu Skala pH
Tajemniczy świat kolorów
Tęczowy Świat Kwiatów.
WSKAŹNIKI.
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
16 IV – 20 IV SZKOŁA PODSTAWOWA W ŁĘCZNIE
JAK PRAWIDŁOWO DOBRAĆ MEBLE DO WZROSTU UCZNIA
Zajęcia dodatkowe AKADEMIA UMYSŁU Ćwiczenie koncentracji ZESTAW nr 4
Zapis prezentacji:

Sok z czerwonego buraka Obserwacje: Po dodaniu kropli soku pojawia się fioletowe zabarwienie w probówce z wodą z Dunajca, i czerwone zabarwienie w probówkach z wodą z Zakrzowianki i wodą deszczową.

Wywar z zielonej herbaty Obserwacje: we wszystkich probówkach barwa słomkowa po dodaniu wywaru.

Wywar z czerwonej kapusty Obserwacje: we wszystkich probówkach po dodaniu wywaru z czerwonej kapusty barwa fioletowo-niebieska.

Wywar z czarnej porzeczki, żurawiny, kwiatu hibiskusa Obserwacje: w probówkach z wodą z rzeki Zakrzowianki pojawia się niebiesko-fioletowe zabarwienie. Obserwacje: w probówkach z wodą z Dunajca pojawia się czerwone zabarwienie po dodaniu wywaru z czarnej porzeczki i żurawiny i kolor malinowo-czerwony po dodaniu wywaru z hibiskusa.

Sok z czerwonego buraka Obserwacje: we wszystkich probówkach barwa roztworów zmieniała się z czerwonej na żółtą.

Wywar z zielonej herbaty Obserwacje: barwa zmieniła się ze słomkowej na żółtą.

Wywar z czerwonej kapusty Obserwacje: we wszystkich probówkach nastąpiła zmiana z koloru fioletowego na zielony.