Sok z czerwonego buraka Obserwacje: Po dodaniu kropli soku pojawia się fioletowe zabarwienie w probówce z wodą z Dunajca, i czerwone zabarwienie w probówkach z wodą z Zakrzowianki i wodą deszczową.
Wywar z zielonej herbaty Obserwacje: we wszystkich probówkach barwa słomkowa po dodaniu wywaru.
Wywar z czerwonej kapusty Obserwacje: we wszystkich probówkach po dodaniu wywaru z czerwonej kapusty barwa fioletowo-niebieska.
Wywar z czarnej porzeczki, żurawiny, kwiatu hibiskusa Obserwacje: w probówkach z wodą z rzeki Zakrzowianki pojawia się niebiesko-fioletowe zabarwienie. Obserwacje: w probówkach z wodą z Dunajca pojawia się czerwone zabarwienie po dodaniu wywaru z czarnej porzeczki i żurawiny i kolor malinowo-czerwony po dodaniu wywaru z hibiskusa.
Sok z czerwonego buraka Obserwacje: we wszystkich probówkach barwa roztworów zmieniała się z czerwonej na żółtą.
Wywar z zielonej herbaty Obserwacje: barwa zmieniła się ze słomkowej na żółtą.
Wywar z czerwonej kapusty Obserwacje: we wszystkich probówkach nastąpiła zmiana z koloru fioletowego na zielony.