= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com Aleksandra Chylak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Advertisements

Broń biologiczna.
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU C
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
GRYPA WYWOŁANA PRZEZ WIRUS A(H1N1)‏
„Choroby zakaźne nie znają granic pomiędzy państwami i kontynentami”
„Szkoła czystych rąk” Przygotowała: Iwona Frymus.
JERSINIOZA.
Mikrobiologiczne badania wody do spożycia w małych zakładach wodociągowych Warsztaty – w Warszawie Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle.
Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Peter R.G. Schindler LGL – Dienststelle Oberschleißheim – Veterinärstraße Oberschleißheim.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
./.
„Nie daj się grypie”.
STOP MENINGOGOKOM!.
Zanieczyszczenia biologiczne
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
„NIE! Dla Meningokoków”
Toksoplazmoza.
Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med
Co nas czeka w przyszłości?
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Bez wody jednak nie ma życia…
Choroby przenoszone przez wektory
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Dzień Zdrowego Śniadania
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Jak szerzą się infekcje
Higiena Jest to czynność najczęściej kojarzona z regularnym myciem ciała, z użyciem mydła i detergentów, z regularną zmianą i praniem odzieży oraz.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Światowy dzień zdrowia 2015
Jem zdrowo.
ZATRUCIA.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
„ Bezpieczeństwo żywności ”
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Bezpieczna podróż do Ameryki Południowej
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK.
Profilaktyka chorób nowotworowych
ODPORNOŚC WZMACNIAMY BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY Realizacja w grupie 5-latków Termin realizacji: r.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
KLUB ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
GRYPA WYWOŁANA PRZEZ WIRUS A(H1N1)
LEKI PRZECIWPIERWOTNIAKOWE
ABC – zdrowego odżywiania
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Światowy dzień zdrowia 2018
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Zapis prezentacji:

= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com Aleksandra Chylak

W krajach egzotycznych, co roku odwiedzanych W krajach egzotycznych, co roku odwiedzanych przez coraz większą liczbę Polaków, łatwo zakazić się i zarazić wieloma chorobami. Najczęstsze z nich to zatrucia pokarmowe. Może do nich dojść przez spożywanie zanieczyszczonych lub źle przygotowanych pokarmów, oraz za pośrednictwem wody. Zatrucia pokarmowe dotykają około 50% osób podróżujących do strefy tropikalnej.

Co może wywoływać biegunkę podróżnych? 1. Bakterie Escherichia coli Vibrio cholerae Salmonella Shigella 2. Wirusy Norwalk rotawirusy adenowirusy 3. Pierwotniaki Giardia lamblia Entamoeba histolytica

Jak można zachorować za pośrednictwem wody i co zrobić, żeby do tego nie doszło?

PICIE WODY Pij tylko gorące płyny lub napoje w fabrycznie zamkniętych butelkach, lub przegotowaną albo filtrowaną wodę

LÓD Nie używaj lodu do soków i napojów – nie wiesz z jakiej wody został zrobiony.

MYCIE ZĘBÓW Do mycia zębów również używaj butelkowanej wody. Nawet w hotelach woda z kranu może być zanieczyszczona.

Sposoby oczyszczania wody 1. Gotowanie 2. Uzdatnianie chemiczne - tabletki - płyny 3. Filtrowanie

ŻYWIENIE w Tropikach Joanna Milewska Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski www.MedycynaPodrozy.com ŻYWIENIE w Tropikach Joanna Milewska

Choroby przenoszone drogą pokarmową mogą być wywołane przez bakterie, wirusy, pasożyty oraz toksyny bakteryjne, chemiczne i toksyny grzybów. Zachorowania przebiegają w postaci zatruć pokarmowych i zakażeń jelitowych.

- salmonelozy odzwierzęce; - czerwonka; - cholera; Najważniejszymi chorobami bakteryjnymi przenoszonymi drogą pokarmową są: - dur brzuszny; - dury rzekome; - salmonelozy odzwierzęce; - czerwonka; - cholera; - zatrucia jadem kiełbasianym oraz toksynami gronkowcowymi; - kampylobakterioza; - jersinioza; - zakażenia patogennymi szczepami Escherichia coli; - listerioza.

Najważniejszymi WIRUSAMI przenoszonymi drogą pokarmową są: rotawirusy; norowirusy; wirusy zapalenia wątroby typu A i E.

Najważniejszymi CHOROBAMI PASOŻYTNICZYMI przenoszonymi drogą pokarmową są: włośnica; tasiemczyce; toksoplazmoza; lamblioza; kryptosporydioza; toksokaroza; bąblowica.

Jeżeli lubisz podróżować...

Zalecenia w trakcie pobytu: - pobyt w nowy miejscu potrzebuje kilku dni zaaklimatyzowania dla organizmu, dlatego też należy unikać wysiłku fizycznego, obfitych posiłków, intensywnego opalania. Objawy zmian czasowych takich jak: złe samopoczucie, nadmierna drażliwość, bóle głowy, zmęczenie, dezorientacja, trudności w koncentracji i zasypianiu, biegunki. - przestrzeganie higieny osobistej, zwłaszcza mycie rąk (myć ręce po wyjściu z toalety, przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, przed jedzeniem). - przestrzeganie higieny podczas przygotowywania posiłków (dokładnie myć i parzyć owoce i warzywa zwłaszcza mające kontakt z glebą), używać osobnego sprzętu (desek, noży) do produktów surowych i gotowanych. - utrzymywanie kuchni w czystości (chronienie żywności i kuchni przed dostępem owadów i gryzoni)

- nie należy spożywać dań regionalnych sprzedawanych na straganach lub ulicach. - przed spożyciem owoców lub warzyw lepiej je dokładnie umyć i najlepiej obrać. - powinno się kupować produkty fabrycznie pakowane. - nie należy spożywać dań z surowego mięsa lub ryb i owoców morza oraz produktów mlecznych i nabiału (w tym majonezu, sałatek, ciastek, lodów) oraz dań odgrzewanych. - właściwe przechowywanie żywności – w odpowiednio niskiej temperaturze. - przestrzeganiu daty ważności produktów spożywczych. - dokładne podgrzewanie wcześniej przygotowanych potraw (przestrzeganie właściwej obróbki termicznej przygotowywanych potraw). - w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów choroby nie należy samemu się leczyć tylko zgłosić się do lekarza !!!

SZCZEPIENIA przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby A i durowi brzusznemu – osobom planującym wyjazdy do krajów tropikalnych.

Dziękujemy za uwagę !!! Aleksandra Chylak: ola-chylak@wp.pl Joanna Milewska: milowa@poczta.onet.pl