Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nabiał i słodycze Milchprodukte und Süßigkeiten Grupa A.
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji „Podróż do Mlecznej Krainy”
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Potrawy Irlandzkie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Ryby i owoce morza.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY DZIECI Z SPWP NR 7 W KĘTACH
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Desery Mleczne.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Sałatka Grecka..
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?
NABIAŁ.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Szukamy wiosennych smaków. Wiosenne porządki Opowiedz, co dzieje się w przyrodzie wraz z nadejściem wiosny.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Legenda litwińskich potraw
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13 Zawiercie, Polska

Nabiał Nabiał – produkty pochodne mleka: ser, ser biały, jogurt, kefir, śmietana, serek homogenizowany, jaja.

Mleko Według Międzynarodowej Federacji Produktów Mlecznych jest to produkt pochodzący w całości od dobrze odżywionej krowy, pozyskiwany zgodnie z prawem i bez innych dodatków.

Ser Produkt spożywczy zrobiony z mleka. Istnieje wiele rodzajów sera, można je podzielić ze względu na wiele kategorii – gatunek, zawartość tłuszczu, strukturę, proces produkcji i dojrzewania.

Jaja Jaja jako bogate źródło wielu składników odżywczych są podstawą wielu dań. Najbardziej znanymi i jadanymi jajami w Polsce są jaja kurze, tak samo jak kacze, gęsie i przepiórcze.

Tablica kalorii 1 filiżanka tłustego mleka posiada 146 kalorii 1 filiżanka mleka koziego zawiera 165 kalorii 1 jajko kurze posiada 138 kalorii Ser feta posiada 215 kalorii

Sałatka z białym serem

Składniki: 15 gramów białego sera Pęczek rzodkiewek sałata śmietana szczypiorek sól pieprz

Przygotowanie: Przepłucz rzodkiewki, wysusz i pokrój w plastry. Umyj sałatę, wysusz i pokrój na małe kawałki. Umyj szczypiorek, wysusz go i oderwij kilka źdźbeł. Reszta składników musi być posiekana. Posiekaj ser widelcem. Dodaj śmietanę z sokiem cytrynowym, dodaj pietruszkę, sól, pieprz i pomieszaj. Wyłóż dno miski sałatą, wrzuć posiekany ser, rzodkiewkę oraz sos i wymieszaj delikatnie.

Nie wahaj się. Zjedz już dziś. Doświadcz niezapomnianego smaku Nie wahaj się! Zjedz już dziś! Doświadcz niezapomnianego smaku! To pomoże ci być w dobrej formie! Będziesz w dobrej kondycji. Twa skóra będzie delikatna. Włosy będą grube i lśniące. Będziesz wysportowana.