ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co podać dziecku na talerzu ?
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZDROWY TRYB ŻYCIA JEST MODNY!
Prawidłowe żywienie uczniów
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM

Urozmaicaj posiłki w produkty z różnych grup piramidy Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). Codziennie zjadaj różne produkty z każdej grupy piramidy

W zdrowym ciele zdrowy duch. 2. Ruszaj się W zdrowym ciele zdrowy duch. Każdego dnia przez minimum 60 minut aktywnie spędzaj czas.

3. Jedz produkty zbożowe z grubego przemiału. Do tych produktów zaliczamy: pieczywo pełnoziarniste (chleb ciemny-razowy, typu graham), ryż pełnoziarnisty brązowy, kaszę gryczaną, kasze jęczmienną, razowy makaron. Dostarczają one energii, składników mineralnych i witamin. Są bogate w błonnik regulujący pracę jelit.

4. Warzywa i owoce w każdym posiłku. Warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz podjadania (co najmniej 5 porcji dziennie). Dostarczają one składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Owoce zawierają duże ilości cukrów prostych, których spożycie powinno być ograniczane. Dlatego też należy spożywać więcej warzyw niż owoców.

5. Kto mleko pije ten długo żyje. Spożywaj codziennie 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych (jogurty, kefiry, maślanki, sery). Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie,  który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Żaden produkt spożywczy nie zawiera tak dużo, jak mleko i jego produkty, dobrze przyswajalnego wapnia. Mleko zawiera również  witaminy A, D i B 2  i  jest źródłem białka, o najwyższej jakości. 

6. Mięso, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych. Spożywaj codziennie 2 porcje mięsa, ryby, jaj i roślin strączkowych. Wybieraj mięso o niskiej zawartości tłuszczu np. wołowina, cielęcina. Wybieraj ryby morskie np. makrela, sledź, sardynka. Produkty te są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Dodatkowo ryby dostarczają NNKT z grupy omega-3 oraz witaminy D.

7. Ogranicz spożycie tłuszczów Hamburgery Hot-dogi Pizza Chipsy Frytki produkty te charakteryzuje bardzo duża zawartość tłuszczu w granicach 33%- 48% oraz cholesterolu

8. Ogranicz spożycie cukru. Ogranicz jedzenie słodyczy ze względu na to, że cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej.

9. Ogranicz spożycie soli. Odstaw solniczkę – nie jedz chipsów, orzeszków i paluszków. Sól w potrawach należy zastępować aromatycznymi ziołami jak majeranek, bazylia, oregano, czosnek, tymianek itp.

10. Woda Pij codziennie  co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni o intensywniejszym wysiłku fizycznym jak zajęcia w-fu czy inne zajęcia sportowe podaż płynów powinna być znacznie większa. Zaleca się picie wody, herbatek owocowych niesłodzonych, soków warzywnych i owocowo-warzywnych i w mniejszej ilości soków owocowych, ze względu na zawartość cukrów.

Opracował: Agnieszka Januszkiewicz  Dziękuję za uwagę Opracował: Agnieszka Januszkiewicz 