Podstawy przetwórstwa spożywczego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RAWIBOX – Prezentacja firmy
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Case – zakład (I) Polski rezydent podatkowy [P. Sp. z o.o.] świadczy usługę przerobu na powierzonych surowcach na rzecz podmiotu z siedzibą w Szwajcarii.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Projekt badawczy „ Zboża”
O czym trzeba pomyśleć u progu dorosłości?
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Przygotowanie: Patrycja Matczak
SYTUACJA SPOŁECZNO– ZAWODOWA NIEWIDOMYCH I SŁABO WIDZĄCYCH ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ŚREDNICH W POLSCE.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Podstawy przetwórstwa spożywczego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
(wersja polsko-angielska ) Cennik : szt z ł /szt. netto szt z ł /szt. netto szt z ł /szt. netto.
Inwestycja w NetBrokers. Historia 18 stycznia 2000powołanie spółki marzec 2000 do grona udziałowców dołącza ComArch SA 1 czerwca 2000uruchomienie programu.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
Wycieczka do młyna :) źródło: Wonieść, r.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 5 Organizacja procesu technologicznego 5.1 Wiadomości ogólne Technikum agrobiznesu.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Rachunkowość zakładów ubezpieczeń i funduszy emerytalnych
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
Program „Mój własny chleb!”
Dieta bezglutenowa.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Nasz przepis na chleb.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Przeliczniki kuchenne
Poznajemy pracę młynarza
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
Recykling wybranych grup odpadów - projekt
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Pszenica.
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
GDAŃSK – ZIELONY MOST I WYSPA SPICHRZÓW Autorki: Julia Rzepka i Sandra Tórz.
Składniki odżywcze – są to składniki pokarmowe niezbędne do odżywiania organizmu człowieka, zwłaszcza białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Analiza i kontrola kosztów w rachunku zysków i strat
Szkolny Dzień Chleba w Szkole Podstawowej im
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zdrowe śniadanie powinno być pełnowartościowe. Czyli składając się z produktów zbożowych: tj. kasza, płatki owsiane, pełnoziarniste.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
II stopień - Logistyka Specjalność: Zarządzanie Łańcuchem Dostaw.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Rachunek kosztów Ewidencja kosztów - zadania.
Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife
Robimy zakupy, czyli z matematyką na co dzień
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
Zapis prezentacji:

Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 5 Organizacja procesu technologicznego 5.2 Struktura organizacyjna zakładu przetwórstwa zbóż Technikum agrobiznesu

Podział zakładów przetwórstwa zbóż Zakłady przetwórstwa zbóż Zakłady jednodziałowe Zakłady wielodziałowe Przerabia się jeden określony rodzaj zboża na przetwory zbożowe główne (np. mąka, płatki) Złożone z kilku działów (jednostek produkcyjnych), w których przerabia się różne zboża na przetwory zbożowe Młyn pszenny Może być złożony np. z młyna pszennego i żytniego oraz kaszarni Młyn żytni Kaszarnia jęczmienna

Struktura organizacyjna zakładu młynarskiego: Zakład przetwórstwa zbóż oddziały produkcyjne oddziały produktów gotowych oddziały pomocnicze i usługowe Magazyn produktów z pakownią Oddziały pomocnicze i usługowe: kotłownia, laboratorium biura warsztaty …. Magazyn surowców spichlerz Magazyn surowców spichlerz Magazyn surowców spichlerz Wieża magazynu surowca Czyszczarnia (ziarna zbożowego) Młyn właściwy Mieszarnia

Typ mąki pszennej Nazwa 450 mąka tortowa 500 mąka poznańska mąka wrocławska mąka krupczatka 550 mąka luksusowa 650 mąka (kaszka) makaronowa 720 mąka żytnia chlebowa 850 mąka pszenna chlebowa 1000 mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista 1400 mąka sitkowa 1850 mąka graham 2000 mąka razowa 3000 mąka pełnego przemiału

Koniec Literatura źródłowa Podstawy przetwórstwa spożywczego pod red Aleksandry Zajączkowskiej wykonał: Mariusz Beczyński ZSP Szubin 2008