Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
Technologie fermentacyjne biosyntezy metabolitów wtórnych
Mikrobiologia Przemysłowa
Czyli... Jak z celulozy zrobić wodór?
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Alternatywne źródła energii
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
Biotechnologie pozyskiwania źródeł energii odnawialnej
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Zanieczyszczenia biologiczne
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
BIOTECHNOLOGIA W OCHRONIE ŚRODOWISKA.
CUKRY.
Wytwarzanie brzeczki.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Biopaliwa Energia Odnawialna.
BIOPALIWA.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
Metody obróbki termicznej
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Odnawialne źródła energii
Disacharydy.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Autorzy: Adrianna Przybylska
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
Energetyka jądrowa – ratunek czy zagrożenie? Katarzyna Szerszeń Wydział Mechaniczny W10 Nr indeksu:
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Biotechnologia w ochronie środowiska
Alkohole.
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Chyba wiem, co jem?.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Wpływ składników żywności na organizm
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
P Przez ostatnie dekady obserwuje się gwałtowny rozwój polimerów biodegradowalnych, otrzymywanych z surowców odnawialnych. Są to najbardziej obiecujące.
- życiodajna Substancja
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Ocena wartości nawozowej kompostu keratynowego uzyskanego z udziałem szczepionki mikroorganizmów Anna Rodziewicz, Wojciech Łaba, Justyna Sobolczyk, Anna.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Doświadczenie o cukrze
Przemysłowe technologie chemiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania białka jednokomórkowców i etanolu

Białko jednokomórkowców (ang. Single Cell Protein) Wykorzystanie surowców odpadowych jako składników pożywek do namnażania drobnoustrojów w celu otrzymania biomasy mogącej znaleźć zastosowanie do celów żywieniowych, głównie jako składniki pasz dla zwierząt hodowlanych. Wykorzystywane surowce odpadowe: metanol, długołańcuchowe n-alkany, ligninoceluloza (odpady przemysłu drzewnego, makulatura), serwatka, melasa, ługi posulfitowe z przemysłu papierniczego, Drobnoustroje wykorzystywane do otrzymywania SCP: Drożdże Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis, Candida utilis, Candida tropicalis, Candida lipolytica, Kluyveromuces marxianus Grzyby Fusarium gravinearum, Paecilomyces varioti Bakterie Methylophilus methylotropus

Wady drobnoustrojów jako składnika pożywienia: Wysoka zawartość kwasów nukleinowych (bakterie – głównie DNA; grzyby – głównie RNA Spożywanie przez ludzi żywności zawierającej dużo kw. nukleinowych nie jest wskazane. Zasady purynowe są metabolizowane do kwasu moczowego, którego nagromadzenie w organizmie jest szkodliwe. Problem ten nie dotyczy zwierząt hodowlanych, u których zasady purynowe są metabolizowane do allantoiny, łatwo usuwanej z organizmu. Eliminacja RNA i DNA z komórek grzybowych: autoliza komórek w temperaturze 50 – 60C. W tych warunkach enzymy proteolityczne są inaktywowane, a nukleazy i rybonukleazy trawią kwasy nukleinowe do zasad azotowych, które można łatwo oddzielić od SCP. Przykład: 30 min autoliza Fusarium gravinearum w temp. 64 C redukuje zawartość RNA z 80 mg/g do 2 mg/g. Niekorzystne właściwości organoleptyczne – głównie bakterie Obecność substancji toksycznych – głównie grzyby (mykotoksyny)

Wartości odżywcze SCP Wartości odżywcze drożdży paszowych

Instalacja przemysłowa do wytwarzania drożdży

Ekstrakt drożdżowy Wysokowartościowy produkt – źródło dodatków smakowo-zapachowych do żywności oraz witamin Schemat technologiczny otrzymywania ekstraktu drożdżowego

Warunki prowadzenia fermentacji dla otrzymywania SCP Duża skala – biofermentory o objętości 10 - 100 m3; Warunki aerobowe, intensywne napowietrzanie, sprzyjają maksymalizacji wydajności biomasy; Konieczność dodawania tanich źródeł azotu, Najczęściej stosowane - gazowy amoniak; 4. Zwykle fermentacja w trybie ciągłym;

Przykłady procesów otrzymywania SCP Technologia British Petroleum Pożywka: n-parafiny, amoniak, sole. Fermentacja w dużych fermentorach z napowietrzaniem i intensywnym mieszaniem. Drobnoustrój – Candida utilis. Technologia ICI Pożywka: metanol + amoniak + sole. Fermentacja w reaktorach air-lift. Drobnoustrój – Methylophilus methylotropus. Technologia Ber Fromageries Pożywka: serwatka. Fermentacja w bioreaktorach z intensywnym napowietrzaniem. Drobnoustrój - Kluyveromuces marxianus. Technologia RHM Mycoprotein Pożywka: melasa, amoniak, sole, biotyna. Drobnoustrój - Fusarium gravinearum. Technologia Pekilo Pożywka – ługi posulfitowe. Drobnoustrój - Paecilomyces varioti Technologia symba Pożywka: skrobia ziemniaczana. Drobnoustrój – Saccharomyces fibuligera + Candida utilis

Schemat technologiczny wytwarzania SCP z wykorzystaniem makulatury jako źródła węgla

Wykorzystywane substraty Drobnoustroje wytwarzające etanol Drobnoustrój Wykorzystywane substraty Drożdże Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsgergensis Kluyveromyces fragilis Candida tropicalis Bakterie Zymomonas mobilis Clostridium thermocellum glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, maltotrioza, ksyluloza glukoza, galaktoza, laktoza glukoza, ksyloza, ksyluloza glukoza, fruktoza, sacharoza glukoza, celobioza, celuloza

Paliwa samochodowe zawierające etanol wytwarzane w Brazylii i USA Paliwo Państwo Zawartość EtOH (%) Spirytus Benzyna E85 E10 Oxygenated fuel Brazylia USA 95,5 (4,5 % wody) 24 85 10 7,6 5,7

Produkcja etanolu do celów paliwowych Państwo Substrat Produkcja ( 109 dm3) Brazylia USA Kanada Sok z trzciny cukrowej lub melasa Skrobia kukurydziana (95%) i z innych źródeł Skrobia kukurydziana i z innych zbóż (15%) 17 5,3 0,24 Dane z lat 1998 – 1999

Otrzymywanie etanolu ze skrobi kukurydzianej Uzyskiwanie skrobi z kukurydzy i glukozy ze skrobi Wytwarzanie etanolu z glukozy

Wytwarzanie etanolu z celulozy i ligninocelulozy Źródła celulozy i ligninocelulozy: wysłodki, słoma, odpady przemysłu papierniczego, trociny, komunalne odpady stałe, makulatura Etapy i metody chemo/biokonwersji ligninocelulozy i celulozy w etanol

Grzyby białej zgnilizny (white rot fungi) Phanerochaete chrysosporium Grzyby te produkują i wydzielają poza błonę cytoplazmatyczną enzymy, które degradują ligniny obecne w drewnie. Do enzymów tych należą: peroksydaza ligninowa, lakkaza (enzym przekształcający związki fenolowe w chinony i Mn-zależna peroksydaza. Phanerochaete rrhizon Phanerochaete crassa

Kanadyjska firma IOGEN uruchomiła w 2004 roku pierwszą instalację do przemysłowego wytwarzania etanolu z celulozy Widok ogólny fabryki Rozdrabnianie słomy Prasy filtracyjne do oddzielania lignin Biofermentor (obj. 250 m3) Zbiorniki do etanolu

Technologia SSF Problem: glukoza powstająca w wyniku dwuetapowej hydrolizy celulozy jest inhibitorem -glukozydazy. Rozwiązanie problemu: połączenie procesu scukrzania celulozy i fermentacji alkoholowej w technologii SSF. konsorcjum T. reesei i S. cerevisiae, temp. 38 C konsorcjum T. reesei i Kluyveromyces fragilis, temp. 42 C Celuloza Celulaza Celobioza -glukozydaza Glukoza Inne kierunki badań: zastosowanie Clostridium thermocellum genetycznie modyfikowane drożdże zawierające geny kodujące celulazę i -glukozydazę lub alternatywnie amylazę (możliwość metabolizowania skrobi) Enzymatyczna hydroliza celulozy: preparat enzymów celulolitycznych z Trichoderma reesei. Warunki: pH 4,8, temperatura 45 – 50 C