Kuchnia Amerykańska
Stereotypy „amerykańskiego jedzenia” Stereotypowym amerykańskim jedzeniem jest oczywiście jedzenie typu fast food (dosł. „szybka żywność”), przeważnie dość niezdrowe (wysoka wartość kaloryczna, niedobór m.in. błonnika, witamin, minerałów) przy regularnym spożywaniu i prowadzące do takich chorób jak otyłość czy cukrzyca. Przykładowymi produktami typu fast food są: Hamburgery Frytki Pizza Hot Dogi
Pochodzenie amerykańskiej kuchni Tradycyjna kuchnia Indian amerykańskich Kuchnia europejskich i chińskich emigrantów Kuchnia afrykańskich niewolników
Śniadanie Płatki zbożowe Careals (produkty zbożowe) Sok owocowy Naleśniki z sosem klonowym
Śniadanie Kawa ze śmietanką Jajka z szynką i bekonem Bułki, ser i wędlina
Lunch Kawa Sandwich Ciasto
Obiad (dinner) Pieczeń wołowa Podobnie jak w Wielkiej Brytanii jedzony w czasie naszej kolacji. Składa się z minimum 3 ciepłych dań. Puree ziemniaczane Gotowane warzywa
Obiad świąteczny Święto Dziękczynienia, Haloween, Boże Narodzenie, Nowy Rok – pieczony indyk Ciasto z dyni (pumpkin pie) Barbecue w Dniu Niepodległości
Wpływy innych kuchni Kuchnia kreolska (na zdjęciu – jambalaya) Kuchnia włoska Kuchnia meksykańska
Inne specjały amerykańskiej kuchni Babeczki (cupcakes) Casserole (zapiekanki) Bajgle i pączki (doughnuts)
Dziękuję za uwagę Tomasz Tracz, kl. IIa