Technika podaży pokarmu przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego Małgorzata Łyszkowska Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP-CZD
Wybór miejsca podaży pokarmu Poniżej miejsca podania pokarmu Trawienie, wchłanianie Perystaltyka Drożność przewodu pokarmowego
Żywienie dojelitowe Zaburzenia opróżniania żołądka przy prawidłowej czynności jelit Żywienie dojelitowe
Żywienie dojelitowe Zaburzenia opróżniania żołądka przy prawidłowej czynności jelit Żywienie dojelitowe PEG-J Jejunostomia
Sposoby podawania pokarmu Bolusy – podawanie określonej objętości pokarmu strzykawką w ciągu kilku – kilkunastu minut (max 30ml/min – DOROŚLI max 10 – 20ml/min – DZIECI max 5ml/min - NOWORODKI) Żywienie przerywane – w cyklach np. 4godz. podaży i 2 godz. przerwy Żywienie nocne Żywienie ciągłe
Sposób podaży pokarmu Porcjami - do żołądka Wlew - do żołądka lub do jelita Kroplowy Przy pomocy pomp (małe dzieci!)
Pompy do żywienia enteralnego
Sposób podaży pokarmu (dorośli)
Sposób podaży pokarmu Noworodki Niemowlęta, małe dzieci 120-140 ml/kg/dobę Wcześniak 140 – 300 ml/dobę Ur. o czasie 400 ml/dobę Żywienie porcjami 10 x 15-30 ml / 8 x 50 ml Wlew ciągły 6- 13 ml/godz. / 17 ml/godz. 70 – 100 ml/kg/dobę 800 – 1300 ml/dobę Żywienie porcjami 6 x 130 – 210 ml Wlew ciągły 35 – 55 ml/godz.
Niedostosowanie żywienia do możliwości przewodu pokarmowego chorego Zbyt duża / szybka podaż pokarmu Nieprawidłowa temperatura pokarmu Nieprawidłowa osmolarność pokarmu Zły rodzaj diety Zakażenie diety Biegunka Nudności Wymioty Wzdęcia Bóle brzucha