Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
ZDROWY TRYB ŻYCIA JEST MODNY!
Prawidłowe żywienie uczniów
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zasady zdrowego stylu życia
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Wybieram zdrowie !!!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE

BIAŁKO

TŁUSZCZE WĘGLOWODANY

WITAMINY I MINERAŁY

Jak czytać piramidę? Produkty, które powinny być podstawą naszej diety są umieszczone na dole piramidy; Im niższe piętro piramidy tym więcej porcji danych produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia;

I piętro: produkty zbożowe W diecie dzieci z klas 3-5 zaleca się spożywanie 5-6 porcji produktów zbożowych (w grupie tej należy także uwzględnić ziemniaki);

II piętro: warzywa i owoce Dietę należy wzbogacić także w owoce, ale w mniejszych ilościach (3 porcje dziennie) ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Wybierajmy warzywa i owoce przede wszystkim w formie surowej. Porcje warzyw i owoców możemy zastąpić sokiem, najlepiej warzywnym lub owocowo-warzywnym.

III piętro: mleko i produkty mleczne 5 porcji produktów mlecznych dziennie. Mleko i przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, niezbędnym do budowy mocnych kości i zębów.

IV piętro: produkty białkowe Produkty te stanowią dobre źródło wartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B; Ważne, aby z mięs wybierać kawałki o mniejszym udziale tłuszczu, np. drób (bez kaczki), cielęcinę, chudą wołowinę. Uczniowie klas 1-3 powinni spożywać 1,5 porcji produktów białkowych dziennie;

V piętro: tłuszcze Do smażenia najlepiej wybierz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy; Unikaj produktów o dużej zawartości cholesterolu i izomerów trans ciasteczka, chipsy, hamburgery, frytki W diecie ucznia tłuszcze należy ograniczyć do 25 gramów dziennie;

Pij codziennie odpowiednią ilość wody Dzieci powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody; W przypadku, kiedy w danym dniu wysiłek fizyczny jest intensywniejszy, np. odbywają się zajęcia wf-u, podaż płynów powinna być znacznie większa; Wybieraj wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo-warzywnych oraz soki owocowe;

PRODUTY OGRANICZONE W DIECIE - SŁODYCZE, - FAST-FOOD, - NAPOJE GAZOWANE, - CHIPSY, - PALUSZKI, - TŁUSTE MIĘSA.

Dziękuję za uwagę 