OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY I WODOROTLENKI.
Advertisements

Czy kwasy reagują z solami?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Termochemiczne pomiary alkaliczności
Mieszaniny substancji
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Biologia jako nauka eksperymentalna
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Zajęcia z chemii – doświadczenia
Średniowieczna pracownia alchemiczna
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Sok z czerwonego buraka
„Zaczarowany Świat Chemii”
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
FOSFORAN (V).
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Węglany to sole, związki chemiczne kwasu węglowego.
Disacharydy.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Sole cz. 1– budowa, otrzymywanie i zastosowanie
Sole w życiu człowieka.
Wyniki badań Prezentację wykonał: Marek Kurańda Grupa 3
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Produkcja cukru. W 1575 agronom francuski Olivier de Serres odkrył i opisał w swej pracy Théâtre d'Agriculture że buraki posiadają dużą zawartość cukru,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Czy substancje można mieszać?
ZUŻYCIE WAPNA W PROCESIE OCZYSZCZANIA SOKU Wawro Stanisław Gruska Radosław Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechnika Łódzka.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co to jest: Inżynieria chemiczna i procesowa
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Iloczyn rozpuszczalności substancji trudno rozpuszczalnych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Program oszczędności wapna w oczyszczaniu soku
POWTÓRZENIE CHEMIA.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska

O CUKRZE SŁÓW KILKA… http://www.youtube.com/watch?v=-YbuvkabZ5Q

A TERAZ NASZ SPOSÓB…

Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy. Jest to roślina przemysłowa, dostarczająca 40% światowej produkcji cukru. WODA: 75% MIĄŻSZ: 5% SOK: 20%

burak cukrowy, soda, mleko wapienne, kwas octowy, probówki, kolby, zlewki, sączki, lejki, bagietki …

1.oczyszczony BURAK CUKROWY 2. robimy krajankę

WYIZOLOWANIE CUKRU – EKSTRAKCJA Krajankę poddaje się działaniu ciepłej wody przez ok. godzinę.

Otrzymujemy tzw. sok surowy - MELASĘ, zawierającą 13-15%cukru.

DEFEKACJA i SATURACJA, czyli oczyszczanie soku surowego.

DEFEKACJA - w cukrownictwie jeden z procesów technologicznych podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Proces ten polega na nawapnianiu surowego soku z buraków poprzez dodanie do niego rozdrobnionego wapna lub mleka wapiennego, w celu wytrącenia z roztworu zanieczyszczeń zamienionych do postaci nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia. SATURACJA (łac. saturatio) - w chemii nasycenie cieczy gazem.

Polega ona na dodaniu do soku mleka wapiennego [Ca(OH)2] i wprowadzeniu dwutlenku węgla…

poprzez dodanie sody i kwasu octowego

Dwutlenek węgla reaguje z wapniem tworząc krystaliczny węglan wapnia, który wiąże zanieczyszczenia stałe.

SOK SUROWY + MLEKO WAPIENNE + OCET + SODA

sączek

FILTRACJA - oddzielanie powstałego osadu od soku cukrowego.

EFEKT FILTRACJI

Proces oczyszczania jest bardzo długi i powtarzamy go wiele razy, ale nasza praca nie idzie na marne…

OGRZEWAMY DELIKATNIE PROBÓWKĘ

Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca. I MAMY CUKIER. HURRRA! Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ 