OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO Zofia Branicka Joanna Sadowska Sylwia Stawicka Katarzyna Szarszewska
O CUKRZE SŁÓW KILKA… http://www.youtube.com/watch?v=-YbuvkabZ5Q
A TERAZ NASZ SPOSÓB…
Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy Burak cukrowy zawiera 18-19,5% sacharozy. Jest to roślina przemysłowa, dostarczająca 40% światowej produkcji cukru. WODA: 75% MIĄŻSZ: 5% SOK: 20%
burak cukrowy, soda, mleko wapienne, kwas octowy, probówki, kolby, zlewki, sączki, lejki, bagietki …
1.oczyszczony BURAK CUKROWY 2. robimy krajankę
WYIZOLOWANIE CUKRU – EKSTRAKCJA Krajankę poddaje się działaniu ciepłej wody przez ok. godzinę.
Otrzymujemy tzw. sok surowy - MELASĘ, zawierającą 13-15%cukru.
DEFEKACJA i SATURACJA, czyli oczyszczanie soku surowego.
DEFEKACJA - w cukrownictwie jeden z procesów technologicznych podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Proces ten polega na nawapnianiu surowego soku z buraków poprzez dodanie do niego rozdrobnionego wapna lub mleka wapiennego, w celu wytrącenia z roztworu zanieczyszczeń zamienionych do postaci nierozpuszczalnych w wodzie soli wapnia. SATURACJA (łac. saturatio) - w chemii nasycenie cieczy gazem.
Polega ona na dodaniu do soku mleka wapiennego [Ca(OH)2] i wprowadzeniu dwutlenku węgla…
poprzez dodanie sody i kwasu octowego
Dwutlenek węgla reaguje z wapniem tworząc krystaliczny węglan wapnia, który wiąże zanieczyszczenia stałe.
SOK SUROWY + MLEKO WAPIENNE + OCET + SODA
sączek
FILTRACJA - oddzielanie powstałego osadu od soku cukrowego.
EFEKT FILTRACJI
Proces oczyszczania jest bardzo długi i powtarzamy go wiele razy, ale nasza praca nie idzie na marne…
OGRZEWAMY DELIKATNIE PROBÓWKĘ
Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca. I MAMY CUKIER. HURRRA! Średnia wydajność buraka to 15 kg cukru ze 100 kg surowca.
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ