Autor: Łukasz Prusiński

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ergonomia.
Advertisements

Uniwersalny system wolnostojący
Opracowała: mgr Magdalena Dukowska
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
FIGURY PRZESTRZENNE.
Pomyśl o elfa® niestandardowo
Zagrożenia jakie niesie
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI Metodologia wyliczania pomocy publicznej Wrocław, 24 kwiecień 2008 Dolnośląski Wojewódzki Urząd Pracy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Niezbędne przyrządy kreślarskie do rzutowania prostokątnego. Ołówek H3
Wioleta Nowak Gimnazjum nr 20 w Poznaniu
Niezbędne przyrządy kreślarskie do wymiarowania. Ołówek H3 Ołówek B3
Niezbędne przyrządy kreślarskie do wykreślania przekrojów. Ołówek H3
Niezbędne przyrządy kreślarskie Ołówek H3 Ołówek B3 Ekierka Kątomierz
Rodzaje schodów Elżbieta Kuskowska.
Pole elektromagnetyczne
Zasady BHP w pracy z komputerem
Europejski Test Sprawności Fizycznej
KOSZYKÓWKA.
ANALIZA BADANIA STATYSTYCZNEGO
Temat: Opis prostopadłościanu.
HDV będzie silniejszą alternatywą porównując łyżki HV
JO16-75 Dane techniczne: Wysokość-130 Płaszczyzna dolna-90
Jak oszczędzać energię?
Część 4 Wymagania użytkowników
Figury w otaczającym nas świecie
Ergonomiczny rozstaw szafek w kuchni
Graniastosłupy.
Autorzy: Bartosz Ratajski Damian Rzepka
Temat: Opis prostopadłościanu i sześcianu.
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 10 W GŁOGOWIE
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Pożyteczne wskazówki podczas podnoszenia i przenoszenia ciężkich przedmiotów Zasady BHP.
Niezbędne przyrządy kreślarskie Ołówek H3 Ołówek B3 Ekierka Kątomierz
AECHITEKTURA OBIEKTÓW TECHNICZNYCH
USTALENIE WYSOKOŚCI MANIPULACYJNEJ I PRZESTRZENI CZYNNOŚCI RUCHOWYCH
OSZCZĘDZANIE ENERGII…
PROPOZYCJE MEXX JESIEŃ NOWA KOLEKCJA Ceny od 40zł.
Opracowała: Jolanta Brzozowska
BHP przy obsłudze monitorów ekranowych
FUNDACJA POMOCY NIEWIDOMYM
Skrajnia budowli.
Temat 5: Pozycjonowanie elementów
Związki między bokami i kątami w trójkątach.
TRENING Z MISTRZAMI /ANANAS.TV
Oś liczbowa Zaznaczanie liczb naturalnych na osi liczbowej
Aplikacje internetowe
Projekt pochylni dla osób niepełnosprawnych
Unihoc GRA DLA WSZYSTKICH. MAŁY SPORT – WIELKA RADOŚĆ Unihoc to jedna z najmłodszych dyscyplin sportowych. Powstała w Szwecji na początku lat osiemdziesiątych.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
BHP na stanowiskach pracy z komputerem
Niezbędne przyrządy kreślarskie Ołówek H3 Ołówek B3 Ekierka Kątomierz
Graniastosłupy Ośmiokątne..
Pan Kamil Krajewski Pacjent zjawił się do kliniki objawami: ból pleców
Bezpieczna praca z komputerem
Komputerowe stanowisko pracy
Ergonomia pracy przy komputerze.
Pismo techniczne.
BHP PRZY KOMPUTERZE.
Organizacja stanowiska pracy z komputerami
Przepisy BHP w pracowni komputerowej
STANOWISKO PRACY UCZNIA
Życie dla jerzyków opr. Remonty - termoizolacja Remonty – brak miejsc lęgowych dla jerzyków.
PROMOCJA 5 lat gwarancji dla studiów kuchennych
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Przepisy BHP w pracowni komputerowej Zasady pracy z komputerem.
Zapis prezentacji:

Autor: Łukasz Prusiński Ergonomiczna kuchnia. Autor: Łukasz Prusiński

Chyba każda z nas marzy o kuchni, w której zawsze będzie panował ład i porządek, w której wszystkie dania można robić równocześnie, a serwowanie posiłków nie wymaga biegania z potrawami… 

Aby się nie nachodzić powinno się pomiędzy urządzeniami zachować właściwe odstępy: miedzy lodówką a zlewem od 60 do 180 cm, od zlewozmywaka do kuchenki od 60 do 160cm. Szafki wiszące montujemy na 50-60 centymetrze od blatu roboczego.

Aby uniknąć uderzania głową o dolną krawędź górnej zabudowy, na co użytkownik narażony jest podczas nachylania się nad blatem, szafki górne nie powinny być głębsze niż 35-40cm. Wymiar ten wiąże się również z zasadami ergonomii, które precyzują dostęp do płaszczyzn górnych podczas sięgania w pozycji stojącej – im wyżej zawieszamy półki lub szafki, tym mniejsza powinna być ich głębokość. Najwygodniejsze jest zawieszenie ich około 150 cm od podłogi.

Kiedy zaprojektujemy kuchnie z wyspą w której umieszczony zostanie zlew i płyta do gotowania, wówczas odległości pomiędzy urządzeniami mogą być mniejsze– pamiętaj jednak ze odległość miedzy wyspą a ciągiem szafek znajdujących się pod ścianą nie była mniejsza od 120cm. Piekarnik zamontowany na wysokości : 70 – 90 cm będzie bardzo wygodny w obsłudze.

Okap montujemy od 65 – 90 cm ponad płytą do gotowania Okap montujemy od 65 – 90 cm ponad płytą do gotowania. Chodzi o to, aby nie uderzać w niego głową, kiedy pochylamy się nad gotującą zupą.

Wysokość szafek reguluje się za pomocą regulowanych nóżek, które nie zakryte cokołem powinny mieć przynajmniej 10 cm wysokości tak, aby można było sprzątać pod szafkami. Szafki na ogół mają wysokość 72 cm (bez nóżek). Blaty mogą znajdować się na tej samej lub różnej wysokości, różnicowanie ich poziomu jest nadal modne, ale także praktyczne, dostosowujemy ją w zależności, co przy blacie robimy i w jakiej pozycji.

Blat, barek zamontowany powinien być na 110- 150 cm od podłogi Blat, barek zamontowany powinien być na 110- 150 cm od podłogi. Szerokość blatu to zwykle 60 centymetrów, ale bywają także 90centymetrowe, jeśli chodzi o grubość to preferowane są od 2,5 – 4 centymetrów. Przy szerszym wysuniętym blacie można usiąść wygodnie, ponieważ mamy miejsce na nogi i w razie potrzeby wykorzystujemy go jako stolik, przy którym możemy szybko przekąsić śniadanie.

Na koniec warto pamiętać, aby miarkę dać do ręki osobie, która najczęściej gotuje, bo to dla niej kuchnia musi być wygodna