MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kinetyczno-molekularna teoria budowy gazów i cieczy
Advertisements

Stany skupienia.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Napięcie powierzchniowe
Płyny – to substancje zdolne do przepływu, a więc są to ciecze i gazy
Makroskopowe właściwości materii a jej budowa mikroskopowa
Wykład IX CIECZE.
Woda i Życie dawniej i dziś.
Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego w Trzebiatowie ID grupy: 98/46_MF_G1 Kompetencja: Zajęcia projektowe, komp. Mat.
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
Zmiany stanów skupienia
Właściwości i budowa cieczy
Właściwości i budowa gazów
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Przypomnienie materiału z Fizyki z klasy I Gim
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Fizyka – Powtórzenie materiału z kl. I gimnazjum „W świecie materii”
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Rozwiązanie Zadania nr 4 Związku Czystej Wody. Przedstawienie grupy : Spotkaliśmy się dn br. w składzie : Katarzyna Bis, Katarzyna Barlik, Joanna.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
1.
Paweł Surma Hubert Gryczka Rafał Zmudziński Łukasz Jankowski
Jak pietruszka pije wodę?
Fizyka i astronomia Opracowała Diana Iwańska.
Mały Einstein 2006.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Gimnazjum im. Stefana i Agatona Gillerów w Opatówku
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Doświadczenia z budowy materii
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Doświadczenia.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Wyróżniamy dwa rodzaje menisków: wklęsły i wypukły.
Właściwości i budowa materii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
WŁAŚCIWOŚCI MATERII Zdjęcie w tle każdego slajdu pochodzi ze strony:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
„Jak rozdzielamy mieszaniny”
Przygotowanie do egzaminów gimnazjalnych
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Doświadczenie z atramentem
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
Właściwości ciał stałych, cieczy i gazów
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
Z poprzednich lekcji Sprawdź, czy zapamiętałeś: Jakie stany skupienia występują w przyrodzie? Jakie są dowody ziarnistej (atomowej/cząsteczkowej) budowy.
Woda to cudowna substancja
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Statyczna równowaga płynu
Napięcie powierzchniowe
Statyczna równowaga płynu
Zapis prezentacji:

MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS” WŁAŚCIWOŚCI CIECZY MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”

O cieczach Ciecz to pośredni stan skupienia między ciałem stałym a gazem. Ciecze mogą mieć różne właściwości (np. charakterystyczną dla siebie gęstość, czy temperaturę krzepnięcia). Najważniejszą ich cechą wspólną jest płynność.

Gęstość Cechą charakterystyczną dla poszczególnych cieczy jest ich gęstość (masa jednostkowej objętości substancji). Na zdjęciu obok widać jak zachowują się ciecze o różnych gęstościach wlane do jednego naczynia. Te o mniejszej gęstości wypływają na powierzchnię , a te o większej opadają na dno.

Kształt Ciecz, ze względu na swoją płynność nie ma własnego kształtu, dlatego przyjmuje kształt naczynia w którym się znajduje. Wydaje nam się, że w którymś z naczyń jest więcej wody, jednak to tylko złudzenie. Wszędzie jest jej tyle samo.

Ściśliwość Butelka napełniona cieczą podczas ściskania niemalże się nie odkształca. Natomiast ta sama butelka wypełniona jedynie powietrzem łatwo ulega odkształceniu. Oznacza to, że powietrze łatwo zmienia swoją objętość , a woda tylko nieznacznie. Wniosek jest taki, iż woda (jak również inne ciecze) jest mało ściśliwa.

Siła wyporu Gdy wrzuciłem korek do cieczy wypłynął na dno. Dlaczego tak się stało? Ponieważ zadziałała na niego siła wyporu. Jest ona skierowana ku górze i równa iloczynowi gęstości cieczy, przyspieszenia ziemskiego i objętości ciała (tutaj- korka). Siła wyporu jest również cechą wspólną wszystkich cieczy.

Przezroczystość Niektóre ciecze różni przezroczystość. W tym przypadku wyraźnie widać różnicę między tą cechą przy wodzie oraz mleku. Przy użyciu latarki zaobserwowałem, że woda przepuszcza światło, natomiast mleko nie. Wniosek= mleko jest nieprzezroczyste, a woda przezroczysta.

Menisk wklęsły i wypukły W jednym i w drugim naczyniu jest woda, lecz górną część pierwszego posmarowałem tłuszczem. Na tych zdjęciach nie jest to dokładnie widoczne jednak po przyjrzeniu się na żywo zauważa się, iż przy szklance czystej utworzył się menisk wklęsły, ponieważ woda zwilżyła szkło, a przy drugiej- posmarowanej tłuszczem, utworzył się menisk wypukły, dlatego że woda nie zwilża natłuszczonej powierzchni.

Napięcie powierzchniowe To zjawisko ma miejsce gdy stykają się ciecz z ciałem stałym, gazem, lub inną cieczą. Powierzchnia wydaje się być pokryta ,,błoną”, która jednak nie istnieje. Efekt ten jest wywołany oddziaływaniem na siebie cząsteczek cieczy. Położyłem na powierzchnię cieczy żyletkę, która nie zatonęła. Gdy wlałem do naczynia płyn do mycia naczyń przerwałem ,,błonę” i ciało zatonęło

Rozpuszczanie Gdy wsypałem sól kuchenną do wody i zamieszałem łyżeczką nastąpiło zjawisko rozpuszczania. Ciecz stała się rozpuszczalnikiem, a mieszanina roztworem. Po wsypaniu dużej ilości substancji powstał roztwór nasycony (nie można było już więcej rozpuścić).

Przewodnictwo prądu W tym doświadczeniu sprawdziłem przewodnictwo prądu wody oraz roztworu soli w wodzie. Przy użyciu układu zamkniętego z baterią i żarówką dowiodłem , że czysta woda nie jest dobrym przewodnikiem prądu, co widać na zdjęciu. Następnie dodałem do cieczy soli kuchennej i zamieszałem tworząc roztwór. Powtórzyłem doświadczenie i zaobserwowałem, że żarówka zapaliła się- roztwór jest dobrym przewodnikiem prądu.

Rozszerzalność temperaturowa Za pomocą wody zabarwionej nadmanganianem potasu pokazałem rozszerzalność temperaturową cieczy. Na pierwszym zdjęciu widać ją w normalnych warunkach. Gdy wstawiłem ciecz do gorącej wody jej poziom gwałtownie się podniósł i zaczęła wypływać górnym otworem. Rozszerzalność temperaturowa jest inna dla różnych cieczy.

Parowanie Na ciepłą patelnię wylałem niewielką ilość wody. Kropla prawie od razu wyschła rozpływając się. Potem rozgrzałem patelnię do bardzo dużej temperatury i jeszcze raz wylałem parę kropel cieczy. Woda nie wyparowała tak szybko jak poprzednia, tylko najpierw poruszała się po powierzchni metalu i dopiero po chwili znikła. Stało się tak, ponieważ pod wpływem bardzo wysokiej temperatury patelni powstała pod kropelkami warstwa pary oddzielająca je od powierzchni.

Bibliografia Romuald Subieta- Zbiór zadań z fizyki dla gimnazjum Anna Kaczorowska- Fizyka dla gimnazjum Część 1 Eteri Szyszka- Fizyka 6 Wszystkie doświadczenia wykonałem samodzielnie Zdjęcia własne

KONIEC