PRZY RODZINNYM STOLE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Serwetki
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Savoir-vivre Czyli Dobre maniery.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
N a k r y c i e s t o ł u.
Szkoła promująca zdrowie
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Mój plan dnia czynności codzienne.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
W restauracji.
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Amerukanskie jedzenie
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Savoir vivre sztuka życia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jesteś tym co jesz.
Savoir – vivre na co dzień
Zasady zdrowego żywienia
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Savoir vivre.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
ABC zdrowego stylu życia – STOP nałogom
TO MY „SMERFOWA RODZINKA” Z KL. II PSP NR 4 W STRZELCACH OPOLSKICH W ramach akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” postanowiliśmy przygotować „Smerfne.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Test Test Chrles kocha język polski. lubić jechać nazywać się mieszkać słuchać robić mieć pić dawać być uczyć się 0 On..……Charles. On …..z Francji. On…..grać.
Rozwijanie myślenia matematycznego
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Dekalog zdrowego żywienia
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Zygmunt Korzeniewski, DODN
Prezentują – Olga Sobańska, Wojciech Gulbinowicz i Igor Król kl 4a.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Poradnik Dobrego Wychowania
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

PRZY RODZINNYM STOLE

Spis treści 1.Jak zachować się przy stole 2.Rodzaje sztućców 3.O czym informuje ułożenie sztućców 4.Przykładowe nakrycia

RODZAJE SZTUĆCÓW Sztućce stołowe Łyżka do nakładania warzyw Nóż i widelec do ryby Łyżka, nóż, widelec Łyżka wazowa Łyżka do sosu

.Szczypce do nakładani ciastek Szczypce Łyżeczka do kawy Łopatka do tortu do Łyżeczka do herbaty Widelczyk do ciastek cukru Łyżeczka do wysokich szklanek

Widelec do nakładania Nóż do Nóż do sera Łyżka i widelec do zakąsek owoców i masła nakładania sałatek

Jak zachować sie przy stole Zanim nabierzesz sobie potrawy, Potrawy podaje się gościowi poczekaj,aż gospodyni Cię z prawej strony poczęstuje

Łokcie należy trzymać Po zjedzeniu nóż Pijąc kawę lub Pestki z owoców kładziemy obok herbatę nie wypluwa się na poza stołem i blisko widelca trzymamy łyżeczkę i odkłada tułowia łyżeczki w na talerzyk filiżance

Nie należy podpierać głowy Nie należy jeść opierając Nie należy swoją łyżką ręką opartą na łokciu łokci na stole nabierać potrawy z półmiska

O CZYM INFORMUJE UŁOŻENIE SZTUĆCÓW Jeszcze nie skończyłem jedzenia

Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie

Skończyłem jedzenie

Przykładowe nakrycia W oczekiwaniu gości

Nakrycie do obiadu

Nakrycie do kolacji

BIBLIOGRAFIA Obrazek ,,Przy rodzinnym stole”- www.onet.pl Obrazki ,,O czym informuje ułożenie sztućców” – www.wp.pl Sabina Witkowska ,,Nastolatki gotują” ,,Zapraszamy do stołu” – opracowanie na podstawie książki Ewy Orczykowskiej ,,Goście w domu’’

Opracowała: Mirosława Śmiałkowska KONIEC Opracowała: Mirosława Śmiałkowska