PRZY RODZINNYM STOLE
Spis treści 1.Jak zachować się przy stole 2.Rodzaje sztućców 3.O czym informuje ułożenie sztućców 4.Przykładowe nakrycia
RODZAJE SZTUĆCÓW Sztućce stołowe Łyżka do nakładania warzyw Nóż i widelec do ryby Łyżka, nóż, widelec Łyżka wazowa Łyżka do sosu
.Szczypce do nakładani ciastek Szczypce Łyżeczka do kawy Łopatka do tortu do Łyżeczka do herbaty Widelczyk do ciastek cukru Łyżeczka do wysokich szklanek
Widelec do nakładania Nóż do Nóż do sera Łyżka i widelec do zakąsek owoców i masła nakładania sałatek
Jak zachować sie przy stole Zanim nabierzesz sobie potrawy, Potrawy podaje się gościowi poczekaj,aż gospodyni Cię z prawej strony poczęstuje
Łokcie należy trzymać Po zjedzeniu nóż Pijąc kawę lub Pestki z owoców kładziemy obok herbatę nie wypluwa się na poza stołem i blisko widelca trzymamy łyżeczkę i odkłada tułowia łyżeczki w na talerzyk filiżance
Nie należy podpierać głowy Nie należy jeść opierając Nie należy swoją łyżką ręką opartą na łokciu łokci na stole nabierać potrawy z półmiska
O CZYM INFORMUJE UŁOŻENIE SZTUĆCÓW Jeszcze nie skończyłem jedzenia
Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie
Skończyłem jedzenie
Przykładowe nakrycia W oczekiwaniu gości
Nakrycie do obiadu
Nakrycie do kolacji
BIBLIOGRAFIA Obrazek ,,Przy rodzinnym stole”- www.onet.pl Obrazki ,,O czym informuje ułożenie sztućców” – www.wp.pl Sabina Witkowska ,,Nastolatki gotują” ,,Zapraszamy do stołu” – opracowanie na podstawie książki Ewy Orczykowskiej ,,Goście w domu’’
Opracowała: Mirosława Śmiałkowska KONIEC Opracowała: Mirosława Śmiałkowska