Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ergonomia.
Advertisements

JAK ZADBAĆ O STANOWISKO PRACY UCZNIA
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Serwetki
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Nakrywanie do stołu Wykończenie
N a k r y c i e s t o ł u.
Zasady BHP w pracy z komputerem
GIMNASTYKA DOBRA NA WSZYSTKO.
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Gimnastyka korekcyjna dla dzieci i młodzieży
PIERWSZA POMOC PRZEDMEDYCZNA.
Ratujemy i uczymy ratować
PRZY RODZINNYM STOLE.
Autor: Łukasz Prusiński
Opracował: Jarosław Nita
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PIERWSZA POMOC Dominika Bogucka.
Tańce irlandzkie.
ZDROWIE A KOMPUTER Karolina Iwanowska.
Savoir – vivre na co dzień
KURS PIERWSZEJ POMOCY.
TRENING Z MISTRZAMI /ANANAS.TV
Savoir vivre.
KODEKS DOBREGO ZACHOWANIA
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
ZESTAW ĆWICZEŃ.
Zestaw ćwiczeń.
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu klasa II b Barbara Baranowska.
8 listopada 2011 „Śniadanie daje moc” Szkoła Filialna w Niekursku.
UNOSZENIE BARKÓW Ręce swobodnie oprzyj na udach. Wyprostuj się, napnij brzuch i nie opieraj się o oparcie krzesła. Unieś ramiona do uszu robiąc wdech,
SPOT TV 30”. OBRAZDŹWIĘK 1. Nóż trzymany w dłoni rozprowadza po blacie biały proszek. Usypuje z niego podłużne kreski - charakterystyczny sposób przygotowywania.
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
Najpierw ławki ustawimy. Jeden wspólny stół zrobimy!
Śniadanie daje moc ! Dnia 7 listopada u nas w świetlicy szkolnej odbyła się akcja „Śniadanie daje moc”. Gdy śniadanie rano zjesz głowa myśli i ty też.
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec
Co mówi ich ciało? Dziewczyny, kobiety. Sygnały Być może wysyłasz „facetobójcze” sygnały. Oto pięć najczęściej spotykanych odstraszających, nieświadomych.
Ergonomia pracy przy komputerze.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
Ewelina Chojnacka Technik administracji.  1.Trzymać głowę prosto, tak aby szyja nie była wygięta i nie powodowało to odkształceń odcinka szyjnego.
„z kulturą na co dzień” Autorzy: Pięcioosobowy zespół Szkoły Myślenia
BHP PRZY KOMPUTERZE.
Sytuacje w grze- gra na siatce; akcje w ataku i bloku
AUTOR – NAUCZYCIEL GDAŃSKIEGO OŚRODKA KULTURY FIZYCZNEJ
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Negocjacje 12 Typy partnerów. Typ emocjonalno-behawioralny. Co obserwować w zachowaniu? Pozycja przy stole. Odległość od stołu Ile powtarzalnych pozycji?
AUTOPREZENTACJA - DEFINICJE, ZASADY, PORADY. Opracowała Alicja Szalewska.
STANOWISKO PRACY UCZNIA
ZASADY GRY: Kierunki programowe ZHP. CEL GRY Zrealizowanie (zdobycie) wszystkich kierunków programowych, poprzez cechy metody harcerskiej.
Rozmowa kwalifikacyjna Dziesięć złotych zasad wywierania doskonałego pierwszego wrażenia.
Poradnik Dobrego Wychowania
Zasady dobrego zachowania w uczniowskich rymowankach
„Ławeczki Korytarzowe”
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I ZACHOWANIA UCZNIÓW W ROKU SZKOLNYM 2017/2018
Savoir - Vivre na talerzu
EGZAMIN GIMNAZJALNY 2018 ROK
Postawa i wygląd człowieka
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej

Savoir - vivre przy stole

Tematyka dobrego zachowania się przy stole poruszana była już w czasach średniowiecza. Chyba każdy z nas słyszał w dzieciństwie choć raz uwagę typu: „Siedź prosto!!!”, „Nie kołysz się na krześle”, „Nie mów z pełnymi ustami!”, „Zdejmij łokcie ze stołu!” i wiele innych. Poniżej można przeczytać kilka ponadczasowych zasad podpowiadających nam co robić i jak poprawnie się zachowywać przy stole:

Siedzieć należy nie tylko wygodnie i pewnie, lecz także ładnie i elegancko. Nogi pod stołem trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie poruszamy nogami. Głowy nie należy podpierać ręką. W czasie jedzenia trzymamy ręce na stole, powyżej przegubu. Łokci nie trzymamy na stole. Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp. Serwetkę, która służy do wytarcia ust w czasie posiłków, rozkładamy na kolanach.

Spożywając serwowane potrawy, nie pochylamy zbyt nisko głowy nad stołem. Siedzimy prosto, przenosząc sztućcami potrawy do ust, a nie odwrotnie. Sztućce są ułożone według kolejności użycia. Przystępując do jedzenia, bierzemy najpierw sztućce znajdujące się najdalej od talerza, z kolei następne, trzymając się zasady - od zewnątrz do wewnątrz. Sztućce wzięte do rąk nie powinny więcej dotykać obrusa. Nie opieramy ich o stół i brzeg talerza. Sztućce w przerwie jedzenia krzyżujemy na talerzu, a po zakończeniu - kładziemy na nim równolegle. Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu.

Nie mówi się "smacznego", siadając do stołu ani zastając innych przy posiłku. Kichamy wyłącznie w chusteczkę. Nie dosalamy jedzenia, dopóki nie spróbujemy. Drób przy eleganckim stole je się sztućcami. Nie należy wrzucać gumy bezpośrednio do popielniczki, kłaść na talerzyku, gdy jesteśmy na jakiejkolwiek imprezie, a w żadnym wypadku nie wolno "ozdabiać" nią stołów, ławek czy parkietów.