Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej
Savoir - vivre przy stole
Tematyka dobrego zachowania się przy stole poruszana była już w czasach średniowiecza. Chyba każdy z nas słyszał w dzieciństwie choć raz uwagę typu: „Siedź prosto!!!”, „Nie kołysz się na krześle”, „Nie mów z pełnymi ustami!”, „Zdejmij łokcie ze stołu!” i wiele innych. Poniżej można przeczytać kilka ponadczasowych zasad podpowiadających nam co robić i jak poprawnie się zachowywać przy stole:
Siedzieć należy nie tylko wygodnie i pewnie, lecz także ładnie i elegancko. Nogi pod stołem trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie poruszamy nogami. Głowy nie należy podpierać ręką. W czasie jedzenia trzymamy ręce na stole, powyżej przegubu. Łokci nie trzymamy na stole. Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp. Serwetkę, która służy do wytarcia ust w czasie posiłków, rozkładamy na kolanach.
Spożywając serwowane potrawy, nie pochylamy zbyt nisko głowy nad stołem. Siedzimy prosto, przenosząc sztućcami potrawy do ust, a nie odwrotnie. Sztućce są ułożone według kolejności użycia. Przystępując do jedzenia, bierzemy najpierw sztućce znajdujące się najdalej od talerza, z kolei następne, trzymając się zasady - od zewnątrz do wewnątrz. Sztućce wzięte do rąk nie powinny więcej dotykać obrusa. Nie opieramy ich o stół i brzeg talerza. Sztućce w przerwie jedzenia krzyżujemy na talerzu, a po zakończeniu - kładziemy na nim równolegle. Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu.
Nie mówi się "smacznego", siadając do stołu ani zastając innych przy posiłku. Kichamy wyłącznie w chusteczkę. Nie dosalamy jedzenia, dopóki nie spróbujemy. Drób przy eleganckim stole je się sztućcami. Nie należy wrzucać gumy bezpośrednio do popielniczki, kłaść na talerzyku, gdy jesteśmy na jakiejkolwiek imprezie, a w żadnym wypadku nie wolno "ozdabiać" nią stołów, ławek czy parkietów.